Vanaf de Bisschopsberg gezien

Havelte, een Drentse gemeente rond de Tweede Wereldoorlog

Prijs € 36,00

Uitverkocht

J.M. van der Torre

Paperback | November 2004 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

In Havelte werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter een groot vliegveld aangelegd. Dit gegeven verleende aan de oorlogsjaren aldaar een bijzonder karakter. Niet alleen werd de plaatselijke bevolking volop ingeschakeld bij de aanleg en het transport van bouwmaterialen; het gebied rond Havelte stroomde ook vol met duizenden verplicht tewerkgestelden van elders. Hierdoor ontstonden mogelijkheden tot allerlei vormen van verzet. In deze bijzondere sociaal-wetenschappelijke studie onderzoekt Agni van der Torre de criminaliteit en de moraliteit van een plattelandsgemeente in oorlogstijd. De gedragingen van de bevolking staan daarbij centraal. Vanaf de Bisschopsberg gezien is echter meer dan een oorlogsboek het is ook een diepgravende antropologische studie naar een plattelandssamenleving in verandering. Er wordt nauwkeurig gekeken naar de verhoudingen binnen het gezin, de rol van het onderwijs en het verenigingsleven, en de invloed van de oorlogseconomie. Vanaf de Bisschopsberg gezien is gebaseerd op nooit eerder gepubliceerd onderzoek, dat kort na de oorlog is verricht in het kader van een nationaal onderzoeksproject. In de jaren tachtig en negentig heeft de auteur het materiaal opnieuw in bewerking genomen. Zij werd daarbij ondersteund door de provinciaal historicus van Drenthe, dr. M.A.W. Gerding, die ook de redactionele bewerking voor zijn rekening nam.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
J.M. van der Torre
Uitgever
Gorcum b.v., Koninklijke Van
ISBN
9789023240709
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2004
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
233

Beschrijving

In Havelte werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter een groot vliegveld aangelegd. Dit gegeven verleende aan de oorlogsjaren aldaar een bijzonder karakter. Niet alleen werd de plaatselijke bevolking volop ingeschakeld bij de aanleg en het transport van bouwmaterialen; het gebied rond Havelte stroomde ook vol met duizenden verplicht tewerkgestelden van elders. Hierdoor ontstonden mogelijkheden tot allerlei vormen van verzet.

In deze bijzondere sociaal-wetenschappelijke studie onderzoekt Agni van der Torre de criminaliteit en de moraliteit van een plattelandsgemeente in oorlogstijd. De gedragingen van de bevolking staan daarbij centraal. Vanaf de Bisschopsberg gezien is echter meer dan een oorlogsboek het is ook een diepgravende antropologische studie naar een plattelandssamenleving in verandering. Er wordt nauwkeurig gekeken naar de verhoudingen binnen het gezin, de rol van het onderwijs en het verenigingsleven, en de invloed van de oorlogseconomie.

Vanaf de Bisschopsberg gezien is gebaseerd op nooit eerder gepubliceerd onderzoek, dat kort na de oorlog is verricht in het kader van een nationaal onderzoeksproject. In de jaren tachtig en negentig heeft de auteur het materiaal opnieuw in bewerking genomen. Zij werd daarbij ondersteund door de provinciaal historicus van Drenthe, dr. M.A.W. Gerding, die ook de redactionele bewerking voor zijn rekening nam.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
J.M. van der Torre
Uitgever
Gorcum b.v., Koninklijke Van
ISBN
9789023240709
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2004
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
233

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99