Van Pasar Malam tot I love Indo

identiteitsconstructie en manifestatie door drie generaties Indische Nederlanders

Prijs € 16,25

Uitverkocht

Nora Iburg

Paperback | Januari 2010 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De identiteitsconstructie en manifestatie van drie generaties Indische Nederlanders.Indische jongeren worden vaak niet herkend als Nederlanders met Aziatische roots: zij zijn doorgaans blanker dan hun ouders en daardoor steeds minder zichtbaar als Indische Nederlander. Maar zien zij zichzelf nog als Indisch en zo ja, waaraan ontlenen zij dit? Of met andere woorden: bestaat er nog zoiets als een Indische identiteit bij de derde generatie en hoe geeft zij vorm aan haar (Indische) identiteit?Deze vragen leiden voor de auteur, zelf derde generatie Indo, tot het onderwerp voor haar scriptie in het kader van de master Algemene Cultuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar onderzoek concentreert zich rond de identiteitsconstructie van drie generaties Indische Nederlanders.Sinds de dekolonisatie van Nederlands-Indië kent Nederland drie generaties Indo’s. Elke generatie verhoudt zich anders tot het gezamenlijke verleden: waar de eerste generatie nog geleefde herinneringen heeft aan Indië, moeten de tweede en derde generatie het voornamelijk doen met postherinneringen. Deze verschillende relaties tot het verleden hebben verscheidene interpretaties van een Indische identiteit tot gevolg. In dit boek wordt dit geïllustreerd aan de hand van verschillende door Indische Nederlanders geïnitieerde, culturele manifestaties. In dit boek toont de auteur een ontwikkeling aan in de opvatting van een Indische identiteit in het heden.Nora Iburg (Arnhem, 1985)behoort zelf tot de derde generatie Indo’s en studeerde met deze scriptie in maart 2009 af aan de Radboud Universiteit Nijmegen.Dr. Liedeke Plate, universitair docent Gender & Cultural Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen over dit boek:“Een bijzonder onderwerp, waarbij Nora Iburg het privé en publiek, zelf en studie, het persoonlijke en het maatschappelijke op interessante wijze weet te combineren. Goed dat de schrijfster aandacht aan dit onderwerp heeft geschonken vanuit wetenschappelijk perspectief. Aan de hand van theorieën over het geheugen en identiteit gaat Nora met het onderwerp aan de slag. Het begrip post-memory biedt haar handvatten…ze weet de ontwikkeling van de Indische identiteit cultuurhistorisch en –theoretisch op zeer interessante wijze te beschrijven”. Drs. Wouter Weijers, universitair docent Radboud Universiteit:“Het is een vlot geschreven scriptie, die bijzonder prettig leest

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Nora Iburg
Uitgever
Uitgeverij Ellessy
ISBN
9789086601042
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2010
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
143

Beschrijving

De identiteitsconstructie en manifestatie van drie generaties Indische Nederlanders.
Indische jongeren worden vaak niet herkend als Nederlanders met Aziatische roots: zij zijn doorgaans blanker dan hun ouders en daardoor steeds minder zichtbaar als Indische Nederlander. Maar zien zij zichzelf nog als Indisch en zo ja, waaraan ontlenen zij dit? Of met andere woorden: bestaat er nog zoiets als een Indische identiteit bij de derde generatie en hoe geeft zij vorm aan haar (Indische) identiteit?
Deze vragen leiden voor de auteur, zelf derde generatie Indo, tot het onderwerp voor haar scriptie in het kader van de master Algemene Cultuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar onderzoek concentreert zich rond de identiteitsconstructie van drie generaties Indische Nederlanders.
Sinds de dekolonisatie van Nederlands-Indië kent Nederland drie generaties Indo’s. Elke generatie verhoudt zich anders tot het gezamenlijke verleden: waar de eerste generatie nog geleefde herinneringen heeft aan Indië, moeten de tweede en derde generatie het voornamelijk doen met postherinneringen. Deze verschillende relaties tot het verleden hebben verscheidene interpretaties van een Indische identiteit tot gevolg. In dit boek wordt dit geïllustreerd aan de hand van verschillende door Indische Nederlanders geïnitieerde, culturele manifestaties.
In dit boek toont de auteur een ontwikkeling aan in de opvatting van een Indische identiteit in het heden.

Nora Iburg (Arnhem, 1985)behoort zelf tot de derde generatie Indo’s en studeerde met deze scriptie in maart 2009 af aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Dr. Liedeke Plate, universitair docent Gender & Cultural Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen over dit boek:
“Een bijzonder onderwerp, waarbij Nora Iburg het privé en publiek, zelf en studie, het persoonlijke en het maatschappelijke op interessante wijze weet te combineren. Goed dat de schrijfster aandacht aan dit onderwerp heeft geschonken vanuit wetenschappelijk perspectief. Aan de hand van theorieën over het geheugen en identiteit gaat Nora met het onderwerp aan de slag. Het begrip post-memory biedt haar handvatten…ze weet de ontwikkeling van de Indische identiteit cultuurhistorisch en –theoretisch op zeer interessante wijze te beschrijven”.
Drs. Wouter Weijers, universitair docent Radboud Universiteit:
“Het is een vlot geschreven scriptie, die bijzonder prettig leest

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Nora Iburg
Uitgever
Uitgeverij Ellessy
ISBN
9789086601042
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2010
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
143

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99