Van klok tot beiaard

met Clocke Roeland in de hoofdrol

Prijs € 30,00

Uitverkocht

Jos D'Hollander

Paperback | Januari 2004 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Klokken behoren tot de oudste instrumenten van onze volkscultuur. Dit boek handelt over hun magie, geschiedenis, betekenis en belang. De beroemdste klok uit de Lage Landen is wel ‘Clocke Roeland’, de verpersoonlijking van de macht die Gent in de Middeleeuwen had en qua wereldfaam te vergelijken met de Londense Big Ben en de Amerikaanse Liberty Bell. In onze gewesten stonden de talrijke belforten, dragers van al die ban- waak- werk- en feestklokken, eeuwenlang symbool voor de stedelijke vrijheden en autonomie. Eind 15de eeuw groeide die klokkenspelrijkdom uit tot via een klavier manueel bespeelbare beiaarden. De beiaard werd een van de meest authentieke cultuuruitingen van Vlaanderen en de Zeventien Provinciën! Merkwaardig is dat pas in de 20ste eeuw beiaarden ook een wereldwijd exportproduct zijn geworden. De Gentse beiaard telt 54 klokken, waaronder de Clocke Roeland. Als instrument is het een van de mooiste, zuiverste en grootste ter wereld. Daarvoor tekende Pieter Hemony, de Stradivarius van de beiaard, die in 1659-1660 de nieuwe beiaard goot en op een wetenschappelijke manier stemde. Dit boek is het eerste ooit over het mechanisme en de geschiedenis van deze beiaard. Ook zijn restauratie eind 20ste eeuw komt uitgebreid aan bod. De auteur, erebeiaardier van Gent en oud-leraar van de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ te Mechelen, verbindt in dit rijk geïllustreerd boek op een zeer erudiete manier de Vlaamse klokkentraditie aan zijn politieke, sociale, culturele en artistieke context. Een indrukwekkende publicatie!

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Jos D'Hollander
Uitgever
Mens & Cultuur Uitgevers N.V.
ISBN
9789077135068
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2004
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
280

Beschrijving

Klokken behoren tot de oudste instrumenten van onze volkscultuur. Dit boek handelt over hun magie, geschiedenis, betekenis en belang. De beroemdste klok uit de Lage Landen is wel ‘Clocke Roeland’, de verpersoonlijking van de macht die Gent in de Middeleeuwen had en qua wereldfaam te vergelijken met de Londense Big Ben en de Amerikaanse Liberty Bell. In onze gewesten stonden de talrijke belforten, dragers van al die ban- waak- werk- en feestklokken, eeuwenlang symbool voor de stedelijke vrijheden en autonomie. Eind 15de eeuw groeide die klokkenspelrijkdom uit tot via een klavier manueel bespeelbare beiaarden.

De beiaard werd een van de meest authentieke cultuuruitingen van Vlaanderen en de Zeventien Provinciën! Merkwaardig is dat pas in de 20ste eeuw beiaarden ook een wereldwijd exportproduct zijn geworden.

De Gentse beiaard telt 54 klokken, waaronder de Clocke Roeland. Als instrument is het een van de mooiste, zuiverste en grootste ter wereld. Daarvoor tekende Pieter Hemony, de Stradivarius van de beiaard, die in 1659-1660 de nieuwe beiaard goot en op een wetenschappelijke manier stemde. Dit boek is het eerste ooit over het mechanisme en de geschiedenis van deze beiaard.

Ook zijn restauratie eind 20ste eeuw komt uitgebreid aan bod. De auteur, erebeiaardier van Gent en oud-leraar van de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ te Mechelen, verbindt in dit rijk geïllustreerd boek op een zeer erudiete manier de Vlaamse klokkentraditie aan zijn politieke, sociale, culturele en artistieke context. Een indrukwekkende publicatie!

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Jos D'Hollander
Uitgever
Mens & Cultuur Uitgevers N.V.
ISBN
9789077135068
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2004
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
280

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99