Tussen revolutie en conformisme

het engagementen en de netwerken van linkse intellectuelen in België 1918-1956

Prijs € 35,00

Uitverkocht

Eva Schandevyl

Paperback | Januari 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Tussen 1918 en 1956 waren intellectuelen getuige van een evolutie naar massificatie en moderniteit. Maar ook van toenemende politieke polarisering en van de invraagstelling van de mensenrechten en de democratie. In die context voelden intellectuelen zich niet enkel geroepen om deel te nemen aan het maatschappelijke debat, zij koesterden ook de ambitie om een welbepaalde rol te spelen in de samenleving.De idealen die ze voor zichzelf en voor de toekomst van de maatschappij nastreefden, waren nauw met elkaar verbonden. De spanning tussen deze idealen en de concrete verwezenlijking ervan staat centraal in dit boek.Het is een verhaal van rivaliserende overtuigingen die internationalisten, communistische intellectuelen, compagnons de route, humanitaire socialisten, sociale hervormers, pacifisten en cultuurcritici tegenover elkaar plaatst. Uit deze confrontaties komen convergenties, allianties en breuken naar voren tussen intellectuele groepjes en netwerken, tussen tijdschriftredacties, verenigingen en actiegroepen, die vaak de nationale grenzen overstegen.Eva Schandevyl (1974) is historica en is als docent verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Zij specialiseert zich in intellectuele geschiedenis, rechtsgeschiedenis, gender en diversiteitsstudies. Zij publiceerde als editor eerder In haar recht? Vrouwe Justitia feministisch bekeken (VUBPRESS, 2009) en verscheidene bijdragen in boeken en tijdschriften. Momenteel verricht zij onderzoek naar de feminisering van justitie vanuit historisch perspectief.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Eva Schandevyl
Uitgever
ASP
ISBN
9789054879534
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Tussen 1918 en 1956 waren intellectuelen getuige van een evolutie naar massificatie en moderniteit. Maar ook van toenemende politieke polarisering en van de invraagstelling van de mensenrechten en de democratie. In die context voelden intellectuelen zich niet enkel geroepen om deel te nemen aan het maatschappelijke debat, zij koesterden ook de ambitie om een welbepaalde rol te spelen in de samenleving.

De idealen die ze voor zichzelf en voor de toekomst van de maatschappij nastreefden, waren nauw met elkaar verbonden. De spanning tussen deze idealen en de concrete verwezenlijking ervan staat centraal in dit boek.

Het is een verhaal van rivaliserende overtuigingen die internationalisten, communistische intellectuelen, compagnons de route, humanitaire socialisten, sociale hervormers, pacifisten en cultuurcritici tegenover elkaar plaatst. Uit deze confrontaties komen convergenties, allianties en breuken naar voren tussen intellectuele groepjes en netwerken, tussen tijdschriftredacties, verenigingen en actiegroepen, die vaak de nationale grenzen overstegen.

Eva Schandevyl (1974) is historica en is als docent verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Zij specialiseert zich in intellectuele geschiedenis, rechtsgeschiedenis, gender en diversiteitsstudies. Zij publiceerde als editor eerder In haar recht? Vrouwe Justitia feministisch bekeken (VUBPRESS, 2009) en verscheidene bijdragen in boeken en tijdschriften. Momenteel verricht zij onderzoek naar de feminisering van justitie vanuit historisch perspectief.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Eva Schandevyl
Uitgever
ASP
ISBN
9789054879534
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99