Transgenderzorg

Prijs € 32,00

Niet beschikbaar

Paperback | Februari 2013 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Het subjectieve gevoel 'ik ben een jongen, een man' of 'ik ben een meisje, een vrouw' is voor de meesten onder ons vanzelfsprekend. Sommige personen ervaren echter een conflict tussen hun biologische geslacht en de genderidentiteit. Het woord 'gender' weerspiegelt de psychosociale aspecten van het geslacht. Een transgender persoon ervaart een vorm van genderdysforie, een gevoel van onbehagen dat wordt toegeschreven aan de kloof tussen de genderidentiteit en zijn of haar genitale kenmerken. Vaak vergt het bereiken van het gewenste geslacht psychologische en/of medische begeleiding, het onderwerp van dit boek.De hedendaagse begeleiding van transgenderpersonen wordt gedetailleerd voorgesteld, met beschrijving van de diagnosestelling, de hormonale therapie, de geslachtsconfirmerende chirurgie, de nazorg en de effecten van behandeling op de levenskwaliteit. Omdat genderdysforie bij de meesten niet plots ontstaat op volwassen leeftijd, wordt de recent aangeboden begeleiding van kinderen en adolescenten met een genderidentiteitsvraag eveneens beschreven. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de sociale context: arbeidsparticipatie, discriminatie, levensstijl maar ook aan juridische aspecten.In de referentiecentra voor transgenderzorg wordt opgemerkt dat het aantal nieuwe aanmeldingen de voorbije jaren steeds toeneemt, mogelijks een teken van meer openheid rond dit onderwerp in onze maatschappij.Dit boek is bestemd voor transgenderpersonen, hun familie en nabije omgeving, hun hulpverleners en iedereen die zich wilt verdiepen in dit fascinerende onderwerp.OVER DE AUTEURSGUY T'SJOEN is arts- endocrinoloog en coördinator van het Centrum voor Seksuologie en Genderproblemen aan het Universitair Ziekenhuis te Gent, een multidisciplinair referentiecentrum voor transgenderpersonen in België sinds 1986.MICK VAN TROTSENBURG is gynaecoloog en directeur van het Kennis-en Zorgcentrum voor Genderdysforie van het medische center van de Vrije Universiteit te Amsterdam (VUmc).LUK GIJS is gezondheidszorgpsycholoogseksuoloog en verbonden aan het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen van de KU Leuven. Hij is tevens werkzaam bij het Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie van het medisch center van de Vrije Universiteit te Amsterdam (VUmc)

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Acco België
ISBN
9789033489273
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Februari 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
180

Beschrijving

Het subjectieve gevoel 'ik ben een jongen, een man' of 'ik ben een meisje, een vrouw' is voor de meesten onder ons vanzelfsprekend. Sommige personen ervaren echter een conflict tussen hun biologische geslacht en de genderidentiteit. Het woord 'gender' weerspiegelt de psychosociale aspecten van het geslacht. Een transgender persoon ervaart een vorm van genderdysforie, een gevoel van onbehagen dat wordt toegeschreven aan de kloof tussen de genderidentiteit en zijn of haar genitale kenmerken. Vaak vergt het bereiken van het gewenste geslacht psychologische en/of medische begeleiding, het onderwerp van dit boek.

De hedendaagse begeleiding van transgenderpersonen wordt gedetailleerd voorgesteld, met beschrijving van de diagnosestelling, de hormonale therapie, de geslachtsconfirmerende chirurgie, de nazorg en de effecten van behandeling op de levenskwaliteit. Omdat genderdysforie bij de meesten niet plots ontstaat op volwassen leeftijd, wordt de recent aangeboden begeleiding van kinderen en adolescenten met een genderidentiteitsvraag eveneens beschreven. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de sociale context: arbeidsparticipatie, discriminatie, levensstijl maar ook aan juridische aspecten.

In de referentiecentra voor transgenderzorg wordt opgemerkt dat het aantal nieuwe aanmeldingen de voorbije jaren steeds toeneemt, mogelijks een teken van meer openheid rond dit onderwerp in onze maatschappij.

Dit boek is bestemd voor transgenderpersonen, hun familie en nabije omgeving, hun hulpverleners en iedereen die zich wilt verdiepen in dit fascinerende onderwerp.

OVER DE AUTEURS
GUY T'SJOEN is arts- endocrinoloog en coördinator van het Centrum voor Seksuologie en Genderproblemen aan het Universitair Ziekenhuis te Gent, een multidisciplinair referentiecentrum voor transgenderpersonen in België sinds 1986.

MICK VAN TROTSENBURG is gynaecoloog en directeur van het Kennis-en Zorgcentrum voor Genderdysforie van het medische center van de Vrije Universiteit te Amsterdam (VUmc).

LUK GIJS is gezondheidszorgpsycholoogseksuoloog en verbonden aan het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen van de KU Leuven. Hij is tevens werkzaam bij het Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie van het medisch center van de Vrije Universiteit te Amsterdam (VUmc)

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Acco België
ISBN
9789033489273
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Februari 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
180

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99