te gast in Peru & Bolivia

Prijs € 8,95

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Paperback | Januari 2010 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Het eerste dat opvalt in Peru en Bolivia is de enorme verscheidenheid aan natuur en cultuur. Vanwege de hoogteverschillen verschilt het klimaat per regio enorm. Dat heeft z'n weerslag op de levenswijze. In deze uitgave hebben we aandacht voor de verschillende gebruiken van de volkeren in de Andes. Wat direct opvalt in Peru en Bolivia zijn de grote verschillen in welvaart. In steden als Lima en La Paz vind je de middenklasse en een kleine, vooral blanke, minderheid in moderne wijken vol westerse luxe. Verderop in de eindeloze sloppenwijken wonen vooral arme indianen die van het platteland naar de steden zijn getrokken. In het centrum van Cuzco trekken straatverkopers naar het historische centrum in de hoop er een paar soles aan toeristen te verdienen. Op het platteland kunnen reizigers volop kennismaken met het alledaagse leven. Zo maken we in de omgeving van de heilige Incastad Machu Picchu een meerdaagse koffietoer en ontmoeten we op het Titicacameer de Uros op hun drijvende eilanden. In Bolivia verblijven we in het hoogland bij een inheemse gemeenschap en maken we in het Amazonegebied een jungletocht met indianen. De eetgewoonten verschillen naar gelang het klimaat. Zo eet men in het koude hoogland doorgaans een stevige maaltijd, bestaande uit maïs, alpacavlees en aardappelen. Het menu in het tropische laagland daarentegen biedt een ongekende variatie aan exotische vruchten, groenten, vlees en vissoorten, kruiden en specerijen. In Peru heeft de combinatie van het enorme voedselaanbod en de invloed van immigranten geleid tot een gastronomische revolutie. We zijn getuige van een traditionele huatia, waarbij het eten onder de grond, in contact met Pachamama (Moeder Aarde), wordt bereid. We leren hoe we coca moeten kauwen en zien hoe in kerken een versmelting van Pachamama en de Heilige Maagd heeft plaatsgevonden. We aanschouwen een tinku-gevecht, waarbij bloed voor Pachamama moet vloeien, en dansers die van dit eeuwenoude ritueel een kleurrijke show maken. En we proberen een antwoord te krijgen op de vraag of machismo verder gaat dan een onschuldig charmeoffensief. Tot slot een reportage over een natuurbeschermingsproject in de Peruaanse Andes. Daar wordt een uniek natuurgebied bedreigd door houtkap en veeteelt. Dierentuin Apenheul kwam enkele jaren geleden in actie en startte het Los Chilchos-project waarbij koffieproductie en ecotoerisme een duurzaam alternatief voor veeteelt bieden. De eerste resultaten zijn bemoedigend

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Informatie Verre Reizen VOF
ISBN
9789460160134
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2010
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
96

Beschrijving

Het eerste dat opvalt in Peru en Bolivia is de enorme verscheidenheid aan natuur en cultuur. Vanwege de hoogteverschillen verschilt het klimaat per regio enorm. Dat heeft z'n weerslag op de levenswijze. In deze uitgave hebben we aandacht voor de verschillende gebruiken van de volkeren in de Andes.
Wat direct opvalt in Peru en Bolivia zijn de grote verschillen in welvaart. In steden als Lima en La Paz vind je de middenklasse en een kleine, vooral blanke, minderheid in moderne wijken vol westerse luxe. Verderop in de eindeloze sloppenwijken wonen vooral arme indianen die van het platteland naar de steden zijn getrokken. In het centrum van Cuzco trekken straatverkopers naar het historische centrum in de hoop er een paar soles aan toeristen te verdienen.
Op het platteland kunnen reizigers volop kennismaken met het alledaagse leven. Zo maken we in de omgeving van de heilige Incastad Machu Picchu een meerdaagse koffietoer en ontmoeten we op het Titicacameer de Uros op hun drijvende eilanden. In Bolivia verblijven we in het hoogland bij een inheemse gemeenschap en maken we in het Amazonegebied een jungletocht met indianen.

De eetgewoonten verschillen naar gelang het klimaat. Zo eet men in het koude hoogland doorgaans een stevige maaltijd, bestaande uit maïs, alpacavlees en aardappelen. Het menu in het tropische laagland daarentegen biedt een ongekende variatie aan exotische vruchten, groenten, vlees en vissoorten, kruiden en specerijen. In Peru heeft de combinatie van het enorme voedselaanbod en de invloed van immigranten geleid tot een gastronomische revolutie.
We zijn getuige van een traditionele huatia, waarbij het eten onder de grond, in contact met Pachamama (Moeder Aarde), wordt bereid. We leren hoe we coca moeten kauwen en zien hoe in kerken een versmelting van Pachamama en de Heilige Maagd heeft plaatsgevonden. We aanschouwen een tinku-gevecht, waarbij bloed voor Pachamama moet vloeien, en dansers die van dit eeuwenoude ritueel een kleurrijke show maken. En we proberen een antwoord te krijgen op de vraag of machismo verder gaat dan een onschuldig charmeoffensief.

Tot slot een reportage over een natuurbeschermingsproject in de Peruaanse Andes. Daar wordt een uniek natuurgebied bedreigd door houtkap en veeteelt. Dierentuin Apenheul kwam enkele jaren geleden in actie en startte het Los Chilchos-project waarbij koffieproductie en ecotoerisme een duurzaam alternatief voor veeteelt bieden. De eerste resultaten zijn bemoedigend

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Informatie Verre Reizen VOF
ISBN
9789460160134
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2010
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
96

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99