Stoornis en strafuitsluiting

op zoek naar een toetsingskader voor ontoerekenbaarheid

Prijs € 34,95

Uitverkocht

Johannes Bijlsma

Paperback | April 2016 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

In Stoornis en strafuitsluiting wordt onderzocht wanneer een psychisch gestoorde verdachte niet gestraft mag worden voor een strafbaar feit.Artikel 39 van het Wetboek van Strafrecht sluit een verdachte van straf uit als een feit hem wegens zijn stoornis niet kan worden toegerekend. De voorwaarden waaronder de rechter een beroep op ontoerekenbaarheid mag aanvaarden zijn echter onduidelijk. Deze onduidelijkheid is problematisch, onder andere omdat daardoor vergelijkbare gevallen verschillend kunnen worden behandeld. In Stoornis en strafuitsluiting wordt daarom gezocht naar een toetsingskader dat het bereik van deze strafuitsluitingsgrond afbakent. Recente ontwikkelingen in de forensische gedragswetenschappen maken dit vraagstuk bijzonder actueel.Door middel van rechtsvergelijkend onderzoek naar tests voor de insanity defense in het Amerikaanse strafrecht worden verschillende bestaande toetsingskaders geïnventariseerd en vergeleken. Vervolgens wordt een op het Nederlandse strafrecht toegespitst toetsingskader ontwikkeld.Johannes Bijlsma doceert strafrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2012 was hij visiting scholar aan de Columbia University in New York. Van 2006 tot en met 2009 was hij advocaat in Den Haag. Hij studeerde Nederlands recht (strafrecht en rechtsfilosofie) aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Johannes Bijlsma
Uitgever
Wolf Productions
ISBN
9789462402843
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2016
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
300

Beschrijving

In Stoornis en strafuitsluiting wordt onderzocht wanneer een psychisch gestoorde verdachte niet gestraft mag worden voor een strafbaar feit.

Artikel 39 van het Wetboek van Strafrecht sluit een verdachte van straf uit als een feit hem wegens zijn stoornis niet kan worden toegerekend. De voorwaarden waaronder de rechter een beroep op ontoerekenbaarheid mag aanvaarden zijn echter onduidelijk. Deze onduidelijkheid is problematisch, onder andere omdat daardoor vergelijkbare gevallen verschillend kunnen worden behandeld. In Stoornis en strafuitsluiting wordt daarom gezocht naar een toetsingskader dat het bereik van deze strafuitsluitingsgrond afbakent. Recente ontwikkelingen in de forensische gedragswetenschappen maken dit vraagstuk bijzonder actueel.

Door middel van rechtsvergelijkend onderzoek naar tests voor de insanity defense in het Amerikaanse strafrecht worden verschillende bestaande toetsingskaders geïnventariseerd en vergeleken. Vervolgens wordt een op het Nederlandse strafrecht toegespitst toetsingskader ontwikkeld.

Johannes Bijlsma doceert strafrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2012 was hij visiting scholar aan de Columbia University in New York. Van 2006 tot en met 2009 was hij advocaat in Den Haag. Hij studeerde Nederlands recht (strafrecht en rechtsfilosofie) aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Johannes Bijlsma
Uitgever
Wolf Productions
ISBN
9789462402843
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2016
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
300

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99