Sowing the seed?

human Impact and Plant Subsistence in Dutch Wetlands During the Late Mesolithic and Early and Middle Neolithic (5500-3400 cal BC)

Prijs € 51,50

Niet beschikbaar

Ook beschikbaar als:

Welmoed Aave Out

Paperback | Juli 2009 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Een onderzoek naar de overgang van jagen en verzamelen naar landbouw, het zogenoemde neolithisatieproces. Het begrip van het neolithisatieproces is in de laatste decennia in Nederland aanzienlijk toegenomen. Een samenhangend overzicht van het archeobotanisch onderzoek naar de overgang van jagen en verzamelen naar landbouw, ontbrak tot nu toe. Dit proefschrift heeft tot doel een beter begrip van het neolithisatieproces in de Nederlandse 'wetlands' te bieden. De auteur doet dit door middel van de reconstructie van de natuurlijke vegetatie, de menselijke impact, het gebruik en de teelt van planten praktijken op het moment van de late Mesolithicum, de Swifterbant-cultuur en de Hazendonk-groep. Dit boek is een literatuurstudie gebaseerd op de analyse van gepubliceerde en ongepubliceerde gegevens over pollen, zaden en vruchten, hout, houtskool en knollen van vier waterrijke gebieden. De uitgebreide botanische gegevens van nieuwe onderzoekslocaties zijn gecombineerd en vergeleken met het bewijs van eerdere onderzoeken. Dit resulteert in een samenhangend overzicht en nieuwe interpretaties. Onderzoeksresultaten over de Nederlandse wetlands werd voorts vergeleken met die over vergelijkbare culturele groepen in Noordwest-Europa. In 2006 begon de Universiteit Leiden met een serie ‘Leiden Dissertations’. Deze serie biedt onlangs gepromoveerden de gelegenheid de resultaten van hun promotieonderzoek te publiceren en zo de mogelijkheid te geven hun bevindingen onder collega's en het geïnteresseerde publiek te verspreiden. Deze proefschriften zijn zowel in gedrukte als in digitale versie beschikbaar.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Welmoed Aave Out
Uitgever
Leiden University Press
ISBN
9789087280727
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2009
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Engelstalig
Aantal Pagina's
501

Beschrijving

Een onderzoek naar de overgang van jagen en verzamelen naar landbouw, het zogenoemde neolithisatieproces.

Het begrip van het neolithisatieproces is in de laatste decennia in Nederland aanzienlijk toegenomen. Een samenhangend overzicht van het archeobotanisch onderzoek naar de overgang van jagen en verzamelen naar landbouw, ontbrak tot nu toe.
Dit proefschrift heeft tot doel een beter begrip van het neolithisatieproces in de Nederlandse 'wetlands' te bieden. De auteur doet dit door middel van de reconstructie van de natuurlijke vegetatie, de menselijke impact, het gebruik en de teelt van planten praktijken op het moment van de late Mesolithicum, de Swifterbant-cultuur en de Hazendonk-groep.
Dit boek is een literatuurstudie gebaseerd op de analyse van gepubliceerde en ongepubliceerde gegevens over pollen, zaden en vruchten, hout, houtskool en knollen van vier waterrijke gebieden. De uitgebreide botanische gegevens van nieuwe onderzoekslocaties zijn gecombineerd en vergeleken met het bewijs van eerdere onderzoeken. Dit resulteert in een samenhangend overzicht en nieuwe interpretaties. Onderzoeksresultaten over de Nederlandse wetlands werd voorts vergeleken met die over vergelijkbare culturele groepen in Noordwest-Europa.

In 2006 begon de Universiteit Leiden met een serie ‘Leiden Dissertations’. Deze serie biedt onlangs gepromoveerden de gelegenheid de resultaten van hun promotieonderzoek te publiceren en zo de mogelijkheid te geven hun bevindingen onder collega's en het geïnteresseerde publiek te verspreiden. Deze proefschriften zijn zowel in gedrukte als in digitale versie beschikbaar.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Welmoed Aave Out
Uitgever
Leiden University Press
ISBN
9789087280727
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2009
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Engelstalig
Aantal Pagina's
501

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99