Sociale agogiek

ontwikkeling van beleid in sociale systemen

Prijs € 17,00

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Olga Houweling - Meijers, Kees Visser

Paperback | Maart 2011 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Dit boek biedt een handzaam en overzichtelijk model voor het leiden en begeleiden van samenwerkingsverbanden, zowel grote groepen en organisaties als kleinere groepen. Het model is uniek omdat het zich zowel richt op het behalen van de doelen van instellingen, bedrijven en groepen, als op de ontplooiing en de doelen van de individuen.Het model is algemeen geldig en toepasbaar in alle denkbare situaties en te combineren met verschillende werkmethoden.Wie werkt als begeleider van groepen (sociale systemen) en/of betrokken is bij de ontwikkeling van beleid kan met dit model de eigen plaats in het systeem onderkennen, het functioneren van het gehele samenwerkingsverband beoordelen en stappen voor verbetering zetten.Het boek is overzichtelijk opgebouwd en bestaat uit vier delen. In het eerste deel wordt aangegeven hoe de ervaring van de schrijvers zelf, de reeds beschikbare kennis én de ervaring van een aantal pioniers, hen hebben geïnspireerd voor de ontwikkeling van deel twee. Daarin is een theoretisch model uitgewerkt, dat een geheel nieuw denkkader biedt om het functioneren van een sociaal systeem te doorzien en de taken van beleidsmakers, begeleiders en overige leden van een systeem te verhelderen. Het theoretische model is normatief, zodat in het derde deel criteria kunnen worden afgeleid, waarmee de sociaal agogische praktijk beoordeeld kan worden. Bij die criteria worden concrete praktijkvoorbeelden gegeven, die iedereen kan aanpassen voor de eigen werksituatie. In het laatste deel wordt het ontwikkelen van beleid uitvoeriger toegelicht. Tevens wordt, zover als dat mogelijk is, gewaarschuwd voor de gevaren die daar op de loer liggen.In de bijlage wordt een methode uitgewerkt om een samenwerkingssituatie te onderzoeken en te begeleiden.Door de vragen waarmee de paragrafen afsluiten, geeft het boek verdieping aan het denken over professioneel sociaal agogisch werk voor studenten, uitvoerende werkers en adviseurs.AuteursDrs. O.P. Houweling-Meijers is oud docent theorieontwikkeling van het inrichtingswerk (thans SPH) aan de Hogeschool van Amsterdam.Drs C.F. Visser is consultant, coach en mediator en als docent verbonden aan de Masteropleiding begeleidingskunde.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Olga Houweling - Meijers, Kees Visser
Uitgever
Gorcum b.v., Koninklijke Van
ISBN
9789023247586
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Maart 2011
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
172

Beschrijving

Dit boek biedt een handzaam en overzichtelijk model voor het leiden en begeleiden van samenwerkingsverbanden, zowel grote groepen en organisaties als kleinere groepen. Het model is uniek omdat het zich zowel richt op het behalen van de doelen van instellingen, bedrijven en groepen, als op de ontplooiing en de doelen van de individuen.
Het model is algemeen geldig en toepasbaar in alle denkbare situaties en te combineren met verschillende werkmethoden.
Wie werkt als begeleider van groepen (sociale systemen) en/of betrokken is bij de ontwikkeling van beleid kan met dit model de eigen plaats in het systeem onderkennen, het functioneren van het gehele samenwerkingsverband beoordelen en stappen voor verbetering zetten.

Het boek is overzichtelijk opgebouwd en bestaat uit vier delen. In het eerste deel wordt aangegeven hoe de ervaring van de schrijvers zelf, de reeds beschikbare kennis én de ervaring van een aantal pioniers, hen hebben geïnspireerd voor de ontwikkeling van deel twee. Daarin is een theoretisch model uitgewerkt, dat een geheel nieuw denkkader biedt om het functioneren van een sociaal systeem te doorzien en de taken van beleidsmakers, begeleiders en overige leden van een systeem te verhelderen. Het theoretische model is normatief, zodat in het derde deel criteria kunnen worden afgeleid, waarmee de sociaal agogische praktijk beoordeeld kan worden. Bij die criteria worden concrete praktijkvoorbeelden gegeven, die iedereen kan aanpassen voor de eigen werksituatie. In het laatste deel wordt het ontwikkelen van beleid uitvoeriger toegelicht. Tevens wordt, zover als dat mogelijk is, gewaarschuwd voor de gevaren die daar op de loer liggen.
In de bijlage wordt een methode uitgewerkt om een samenwerkingssituatie te onderzoeken en te begeleiden.
Door de vragen waarmee de paragrafen afsluiten, geeft het boek verdieping aan het denken over professioneel sociaal agogisch werk voor studenten, uitvoerende werkers en adviseurs.

Auteurs
Drs. O.P. Houweling-Meijers is oud docent theorieontwikkeling van het inrichtingswerk (thans SPH) aan de Hogeschool van Amsterdam.
Drs C.F. Visser is consultant, coach en mediator en als docent verbonden aan de Masteropleiding begeleidingskunde.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Olga Houweling - Meijers, Kees Visser
Uitgever
Gorcum b.v., Koninklijke Van
ISBN
9789023247586
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Maart 2011
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
172

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99