Snijburcht

Lodewijk Bolk en de bloei van de Nederlandse anatomie

Prijs € 49,99

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Laurens de Rooy

Paperback | Januari 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Snijburcht belicht de opbloei van de ontleedkunde rond 1900 en Bolks respectabele aandeel daarin. Met 50 Z/W illustraties. Snyburg was de bijnaam van het Amsterdamse theatrum anatomicum (tegenwoordig De Waag) op de Nieuwmarkt, waar anatomen als Frederik Ruysch de geheimen van het menselijk lichaam blootlegden. Maar het statige Ontleedkundig Laboratorium dat in 1909 aan de Mauritskade verrees, zou de naam 'snijburcht' zeker niet minder hebben verdiend. Deze universitaire werkplaats was volledig gebouwd naar de inzichten van de man voor wie het een tweede woonhuis zou worden: de kleurrijke anatoom Lodewijk Bolk. Achter de gesloten deuren van zijn eigen snijburcht bracht Bolk met scalpel, pincet, microscoop en zijn creatieve geest de Nederlandse anatomie op wetenschappelijk gebied tot bloei. Tezelfdertijd gold hij als een welhaast tirannieke directeur en docent, een monarch die zijn personeel strak organiseerde en dwingend heerste over de geneeskundestudenten op snijzaal. Op zijn geheel eigen wijze bracht hij niet alleen generaties studenten de anatomische basiskennis bij, maar stoomde hij ook tal van leerling-anatomen klaar om de leiding te nemen over vrijwel elk ontleedkundig instituut in Nederland en de overzeese gebiedsdelen. In 2009 promoveerde De Rooy op een dissertatie waarvan dit boek een bewerking is. Laurens de Rooy is medisch historicus en conservator van Museum Vrolik, het anatomisch museum van het AMC, Amsterdam.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Laurens de Rooy
Uitgever
Amsterdam University Press
ISBN
9789089643872
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
360

Beschrijving

Snijburcht belicht de opbloei van de ontleedkunde rond 1900 en Bolks respectabele aandeel daarin. Met 50 Z/W illustraties.

Snyburg was de bijnaam van het Amsterdamse theatrum anatomicum (tegenwoordig De Waag) op de Nieuwmarkt, waar anatomen als Frederik Ruysch de geheimen van het menselijk lichaam blootlegden. Maar het statige Ontleedkundig Laboratorium dat in 1909 aan de Mauritskade verrees, zou de naam 'snijburcht' zeker niet minder hebben verdiend. Deze universitaire werkplaats was volledig gebouwd naar de inzichten van de man voor wie het een tweede woonhuis zou worden: de kleurrijke anatoom Lodewijk Bolk.

Achter de gesloten deuren van zijn eigen snijburcht bracht Bolk met scalpel, pincet, microscoop en zijn creatieve geest de Nederlandse anatomie op wetenschappelijk gebied tot bloei. Tezelfdertijd gold hij als een welhaast tirannieke directeur en docent, een monarch die zijn personeel strak organiseerde en dwingend heerste over de geneeskundestudenten op snijzaal. Op zijn geheel eigen wijze bracht hij niet alleen generaties studenten de anatomische basiskennis bij, maar stoomde hij ook tal van leerling-anatomen klaar om de leiding te nemen over vrijwel elk ontleedkundig instituut in Nederland en de overzeese gebiedsdelen.

In 2009 promoveerde De Rooy op een dissertatie waarvan dit boek een bewerking is.

Laurens de Rooy is medisch historicus en conservator van Museum Vrolik, het anatomisch museum van het AMC, Amsterdam.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Laurens de Rooy
Uitgever
Amsterdam University Press
ISBN
9789089643872
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
360

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99