Seriebrandstichters PK48

een verkennend onderzoek naar daderkenmerken en delictpatronen

Prijs € 52,60

Uitverkocht

Yvette M.M. Schoenmakers, A. van Wijk, T. van Ham

Paperback | Oktober 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De reeks Politiekunde is een uitgave van het Onderzoeksprogramma Politie &Wetenschap, een zelfstandig onderdeel van de Politieacademie. Politie & Wetenschap is ingesteld om een stimulans te geven aan de toegepaste wetenschappelijke kennisontwikkeling op het gebied van politie en veiligheid, de daarvoor benodigde kennisinfrastructuur en de daadwerkelijke benutting van onderzoeksrapporten en -resultaten in politiepraktijk, beleid en opleiding. Publicaties in de reeks Politiekunde betreffen in het algemeen concrete handleidingen, modellen, instrumenten of werkwijzen die direct bruikbaar zijn voor de politiepraktijk. Ze zijn veelal de uitkomst van onderzoek dat is verricht in het kader van het meerjarige onderzoeksprogramma, de kernactiviteit van Politie & Wetenschap. In 2007 veroorzaakt een seriebrandstichter in het Groningse dorpje 't Zandt veel maatschappelijke onrust met een reeks brandstichtingen. De brandstichtingen zelf en het moeizame politieonderzoek worden breed uitgemeten in de landelijke media. In het kielzog hiervan is niet alleen bij de media, maar ook binnen de opsporing en de academische wereld in toenemende mate belangstelling ontstaan voor het fenomeen seriebrandstichting. De opsporing van de daders blijkt bijzonder lastig en in de recherchepraktijk is daarom behoefte aan kennis over seriebrandstichters en de wijze waarop zij hun delicten plegen. In opdracht van het Programma Politie & Wetenschap heeft Bureau Beke een verkennend onderzoek uitgevoerd naar seriebrandstichters. Op basis van literatuuronderzoek is gekeken wat reeds bekend is over seriebrandstichting. Verder zijn bij de regiokorpsen in totaal 17 afgesloten en opgeloste recherchezaken van seriebrandstichtingen geselecteerd voor dossieronderzoek, met in totaal 311 brandstichtingen, gepleegd door 21 daders. Daarnaast hebben interviews plaatsgevonden met onder meer rechercheurs en enkele seriebrandstichters. Het onderzoek geeft inzicht in de achtergronden, kenmerken en delictpatronen van seriebrandstichters in Nederland. Er wordt onder meer aandacht besteed aan de persoonskenmerken, de ontwikkelingsachtergronden en de criminele carrières van seriebrandstichters. Ook kenmerken van de brandstichtingen die relevant kunnen zijn voor de opsporing van de seriebrandstichter komen aan bod. Op basis van de bevindingen doen de auteurs verschillende aanbevelingen, onder meer ten aanzien van tactisch en forensisch-technisch rechercheonderzoek. Dit boek kan daarmee ondersteuning bieden bij belangrijke beslismomenten tijdens het opsporingsonderzoek.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Yvette M.M. Schoenmakers, A. van Wijk, T. van Ham
Uitgever
Sdu B.V.
ISBN
9789035246409
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2012
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

De reeks Politiekunde is een uitgave van het Onderzoeksprogramma Politie &Wetenschap, een zelfstandig onderdeel van de Politieacademie.
Politie & Wetenschap is ingesteld om een stimulans te geven aan de toegepaste wetenschappelijke kennisontwikkeling op het gebied van politie en veiligheid, de daarvoor benodigde kennisinfrastructuur en de daadwerkelijke benutting van onderzoeksrapporten en -resultaten in politiepraktijk, beleid en opleiding. Publicaties in de reeks Politiekunde betreffen in het algemeen concrete handleidingen, modellen, instrumenten of werkwijzen die direct bruikbaar zijn voor de politiepraktijk. Ze zijn veelal de uitkomst van onderzoek dat is verricht in het kader van het meerjarige onderzoeksprogramma, de kernactiviteit van Politie & Wetenschap.

In 2007 veroorzaakt een seriebrandstichter in het Groningse dorpje 't Zandt veel maatschappelijke onrust met een reeks brandstichtingen. De brandstichtingen zelf en het moeizame politieonderzoek worden breed uitgemeten in de landelijke media. In het kielzog hiervan is niet alleen bij de media, maar ook binnen de opsporing en de academische wereld in toenemende mate belangstelling ontstaan voor het fenomeen seriebrandstichting. De opsporing van de daders blijkt bijzonder lastig en in de recherchepraktijk is daarom behoefte aan kennis over seriebrandstichters en de wijze waarop zij hun delicten plegen.
In opdracht van het Programma Politie & Wetenschap heeft Bureau Beke een verkennend onderzoek uitgevoerd naar seriebrandstichters. Op basis van literatuuronderzoek is gekeken wat reeds bekend is over seriebrandstichting. Verder zijn bij de regiokorpsen in totaal 17 afgesloten en opgeloste recherchezaken van seriebrandstichtingen geselecteerd voor dossieronderzoek, met in totaal 311 brandstichtingen, gepleegd door 21 daders. Daarnaast hebben interviews plaatsgevonden met onder meer rechercheurs en enkele seriebrandstichters.
Het onderzoek geeft inzicht in de achtergronden, kenmerken en delictpatronen van seriebrandstichters in Nederland. Er wordt onder meer aandacht besteed aan de persoonskenmerken, de ontwikkelingsachtergronden en de criminele carrières van seriebrandstichters. Ook kenmerken van de brandstichtingen die relevant kunnen zijn voor de opsporing van de seriebrandstichter komen aan bod. Op basis van de bevindingen doen de auteurs verschillende aanbevelingen, onder meer ten aanzien van tactisch en forensisch-technisch rechercheonderzoek. Dit boek kan daarmee ondersteuning bieden bij belangrijke beslismomenten tijdens het opsporingsonderzoek.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Yvette M.M. Schoenmakers, A. van Wijk, T. van Ham
Uitgever
Sdu B.V.
ISBN
9789035246409
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2012
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99