Rembrandt van Rijn

De ware geschiedenis van zijn faillissement

Prijs € 17,50

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Machiel Bosman

Paperback | Oktober 2019 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Rembrandt van Rijn had een onaangepast karakter en weinig oog voor anderen. Hij leefde op te grote voet en ging bedrieglijk failliet. En hij hield er een onstuimig liefdesleven op na, onder anderen met Geertje Dircx, die hij hardvochtig liet opsluiten in het spinhuis te Gouda. Toch? Nee. Dat zijn ‘alternatieve feiten’. Het is wat geleerden ervan hebben gemaakt in een soort fluisterspel: men praat elkaar na. Machiel Bosman loopt Rembrandts leven na in de latere, beeldbepalende jaren, met onder meer zijn faillissement. En hij doet aan fact checking: wat hebben de kenners geschreven, en hoe verhoudt zich dat tot de bronnen? Dan blijkt bijvoorbeeld dat er over Geertje Dircx bijzonder weinig met zekerheid te zeggen valt, en dat Rembrandts faillissement heel anders in elkaar steekt dan tot nu toe werd verondersteld – waarmee ook zijn karakter in een ander licht komt te staan. Bij het begin van het Rembrandtjaar 2019 stelt Machiel Bosman ons beeld van Rembrandt bij. En niet alleen dat, hij laat ook zien dat de geschiedschrijving er veel bij te winnen heeft wanneer zij terugkeert naar de bron. In 2020 verschijnt van dezelfde auteur een biografie van Rembrandt waarin geen gebruik zal worden gemaakt van alternatieve feiten.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Machiel Bosman
Uitgever
Athenaeum
ISBN
9789025309558
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2019
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
224

Beschrijving

Rembrandt van Rijn had een onaangepast karakter en weinig oog voor anderen. Hij leefde op te grote voet en ging bedrieglijk failliet. En hij hield er een onstuimig liefdesleven op na, onder anderen met Geertje Dircx, die hij hardvochtig liet opsluiten in het spinhuis te Gouda. Toch?
Nee. Dat zijn ‘alternatieve feiten’. Het is wat geleerden ervan hebben gemaakt in een soort fluisterspel: men praat elkaar na. Machiel Bosman loopt Rembrandts leven na in de latere, beeldbepalende jaren, met onder meer zijn faillissement. En hij doet aan fact checking: wat hebben de kenners geschreven, en hoe verhoudt zich dat tot de bronnen?
Dan blijkt bijvoorbeeld dat er over Geertje Dircx bijzonder weinig met zekerheid te zeggen valt, en dat Rembrandts faillissement heel anders in elkaar steekt dan tot nu toe werd verondersteld – waarmee ook zijn karakter in een ander licht komt te staan.
Bij het begin van het Rembrandtjaar 2019 stelt Machiel Bosman ons beeld van Rembrandt bij. En niet alleen dat, hij laat ook zien dat de geschiedschrijving er veel bij te winnen heeft wanneer zij terugkeert naar de bron. In 2020 verschijnt van dezelfde auteur een biografie van Rembrandt waarin geen gebruik zal worden gemaakt van alternatieve feiten.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Machiel Bosman
Uitgever
Athenaeum
ISBN
9789025309558
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2019
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
224

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99