In Perspectief

gedragsproblemen, psychiatrische stoornissen en lichte verstandelijke beperking

Prijs € 58,95

Tijdelijk niet beschikbaar

Paperback | November 2005 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is de afgelopen decennia veranderd. Legde men voorheen vooral de nadruk op de verstandelijke beperking zelf, tegenwoordig worden ook de mogelijkheden en vaardigheden van deze mensen onderkend. Dit heeft consequenties voor de hulpverlening aan kinderen en volwassenen met een lichte verstandelijke beperking die tevens gedragsproblemen en psychiatrische stoornissen laten zien. Relatief vaak ziet men bij hen namelijk agressieve gedragsstoornissen, oppositioneel gedrag, sociale problemen, hyperactiviteit, sterk vermijdend en depressief gedrag, en angststoornissen. In dit boek worden gedragsproblemen en psychiatrische stoornissen vanuit diverse perspectieven belicht: prevalentie en risicofactoren, klinische genetica, psychodiagnostiek, gehechtheid en stress, sociale informatieverwerking en competentiebeleving, gedragsanalyse en cognitieve gedragstherapie, individuele en groepsgewijze zelfmanagementtraining, EMDR, psychiatrische ziektebeelden en psychofarmaca, wetsovertreding en klinische behandeling, deeltijdbehandeling en meta–analyse. Bij de behandeling van deze onderwerpen zijn de auteurs steeds van dezelfde centrale vraag uitgegaan: hoe kunnen we de kwaliteit van de hupverlening verbeteren zodat de kwaliteit van leven van deze groep mensen verbetert?In de hoofdstukken is wetenschappelijke kennis vertaald naar klinisch handelen, ondersteund door casuïstiek. De verhalen van Lianne en Clemens, beiden al op jonge leeftijd uit huis geplaatst wegens ernstige problemen, lopen als een rode draad door het boek heen. Daarnaast zijn vrijwel alle hoofdstukken voorzien van specifieke praktijkvoorbeelden.In perspectief is primair geschreven voor psychologen en orthopedagogen, artsen en psychiaters, psychotherapeuten, sociaal–psychiatrisch verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, gespecialiseerde groepsleiders en andere hulpverleners die in hun dagelijks werk met deze doelgroep te maken hebben. Het boek is ook bedoeld voor al die anderen die zich beroepshalve willen verdiepen in de achtergronden van deze problematiek, zoals onderzoekers, beleidsmakers en medewerkers van verwijzende instellingen

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Bohn Stafleu van Loghum
ISBN
9789031345656
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2005
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
272

Beschrijving

De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is de afgelopen decennia veranderd. Legde men voorheen vooral de nadruk op de verstandelijke beperking zelf, tegenwoordig worden ook de mogelijkheden en vaardigheden van deze mensen onderkend. Dit heeft consequenties voor de hulpverlening aan kinderen en volwassenen met een lichte verstandelijke beperking die tevens gedragsproblemen en psychiatrische stoornissen laten zien. Relatief vaak ziet men bij hen namelijk agressieve gedragsstoornissen, oppositioneel gedrag, sociale problemen, hyperactiviteit, sterk vermijdend en depressief gedrag, en angststoornissen.

In dit boek worden gedragsproblemen en psychiatrische stoornissen vanuit diverse perspectieven belicht: prevalentie en risicofactoren, klinische genetica, psychodiagnostiek, gehechtheid en stress, sociale informatieverwerking en competentiebeleving, gedragsanalyse en cognitieve gedragstherapie, individuele en groepsgewijze zelfmanagementtraining, EMDR, psychiatrische ziektebeelden en psychofarmaca, wetsovertreding en klinische behandeling, deeltijdbehandeling en meta–analyse. Bij de behandeling van deze onderwerpen zijn de auteurs steeds van dezelfde centrale vraag uitgegaan: hoe kunnen we de kwaliteit van de hupverlening verbeteren zodat de kwaliteit van leven van deze groep mensen verbetert?

In de hoofdstukken is wetenschappelijke kennis vertaald naar klinisch handelen, ondersteund door casuïstiek. De verhalen van Lianne en Clemens, beiden al op jonge leeftijd uit huis geplaatst wegens ernstige problemen, lopen als een rode draad door het boek heen. Daarnaast zijn vrijwel alle hoofdstukken voorzien van specifieke praktijkvoorbeelden.

In perspectief is primair geschreven voor psychologen en orthopedagogen, artsen en psychiaters, psychotherapeuten, sociaal–psychiatrisch verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, gespecialiseerde groepsleiders en andere hulpverleners die in hun dagelijks werk met deze doelgroep te maken hebben. Het boek is ook bedoeld voor al die anderen die zich beroepshalve willen verdiepen in de achtergronden van deze problematiek, zoals onderzoekers, beleidsmakers en medewerkers van verwijzende instellingen

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Bohn Stafleu van Loghum
ISBN
9789031345656
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2005
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
272

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99