Regie in de klas

omgaan met veranderende relaties tussen leerkracht en leerling

Prijs € 24,95

Uitverkocht

Geert Faseur, Marie-Rose van Nooten

Paperback | November 2013 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Anno 2013 zijn de relaties tussen leerkracht en leerling minder afgelijnd dan vroeger. Ook het leren en de onderwijsprocessen zijn niet meer als voorheen. Jongeren zijn bovendien kritischer en mondiger geworden en beleven de afstand tussen hen en de lesgever als minder groot. De overdracht van leerinhouden en het bijbrengen van attitudes blijkt in de praktijk moeizamer te verlopen door deze veranderende verhoudingen.Regie in de klas wil zowel de beginnende als de ervaren leerkracht inzicht geven in de manier waarop hij de groeiende diversiteit en complexiteit binnen de klas en binnen de schoolmuren in handen kan nemen. Het boek laat nadenken, durft diepe karrensporen te verlaten en biedt praktische werkmiddelen aan. Daardoor kan de leerkracht met toenemend vertrouwen als regisseur van zijn klaspraktijk groeien. Zijn medespeler, de leerling, krijgt hier de rol van performer: hij is actief en wordt uitgedaagd om aan het leerproces deel te nemen. Groeien in sociale autonomie is het uiteindelijke doel van het leertraject.Leerkrachten uit het basis- en secundair onderwijs of uit de lerarenopleiding kunnen hier nieuwe, werkbare impulsen en inzichten ontdekken om met leerlingen de voorgestelde competenties in te oefenen.Het bereiken van deze competenties wordt theoretisch onderbouwd. De beeldspraak van de regisseur en de performer is dus meer dan een leuke invalshoek.Geert Faseur (1961) studeerde filosofie (KUL), psychologie (Centre Sèvres, Parijs) en Germaanse filologie (RUG). Hij werkte als pedagogisch begeleider in het basis- en secundair onderwijs. Hij publiceerde werken in verband met opvoeding en relaties / gezinnen. Momenteel is hij leerkracht moderne talen in het OLVC-Antwerpen. Marie-Rose Van Nooten (1955) studeerde Germaanse filologie aan de VUB. Zij heeft heel wat onderwijservaring kunnen opdoen in het Gemeenschapsonderwijs als leerkracht en directeur in het ASO, TSO en BSO. Nu werkt zij als onderwijsinspecteur voor het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Geert Faseur, Marie-Rose van Nooten
Uitgever
Politeia NV
ISBN
9789057183386
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
160

Beschrijving

Anno 2013 zijn de relaties tussen leerkracht en leerling minder afgelijnd dan vroeger. Ook het leren en de onderwijsprocessen zijn niet meer als voorheen. Jongeren zijn bovendien kritischer en mondiger geworden en beleven de afstand tussen hen en de lesgever als minder groot. De overdracht van leerinhouden en het bijbrengen van attitudes blijkt in de praktijk moeizamer te verlopen door deze veranderende verhoudingen.

Regie in de klas wil zowel de beginnende als de ervaren leerkracht inzicht geven in de manier waarop hij de groeiende diversiteit en complexiteit binnen de klas en binnen de schoolmuren in handen kan nemen. Het boek laat nadenken, durft diepe karrensporen te verlaten en biedt praktische werkmiddelen aan. Daardoor kan de leerkracht met toenemend vertrouwen als regisseur van zijn klaspraktijk groeien. Zijn medespeler, de leerling, krijgt hier de rol van performer: hij is actief en wordt uitgedaagd om aan het leerproces deel te nemen. Groeien in sociale autonomie is het uiteindelijke doel van het leertraject.

Leerkrachten uit het basis- en secundair onderwijs of uit de lerarenopleiding kunnen hier nieuwe, werkbare impulsen en inzichten ontdekken om met leerlingen de voorgestelde competenties in te oefenen.

Het bereiken van deze competenties wordt theoretisch onderbouwd. De beeldspraak van de regisseur en de performer is dus meer dan een leuke invalshoek.

Geert Faseur (1961) studeerde filosofie (KUL), psychologie (Centre Sèvres, Parijs) en Germaanse filologie (RUG). Hij werkte als pedagogisch begeleider in het basis- en secundair onderwijs. Hij publiceerde werken in verband met opvoeding en relaties / gezinnen. Momenteel is hij leerkracht moderne talen in het OLVC-Antwerpen. Marie-Rose Van Nooten (1955) studeerde Germaanse filologie aan de VUB. Zij heeft heel wat onderwijservaring kunnen opdoen in het Gemeenschapsonderwijs als leerkracht en directeur in het ASO, TSO en BSO. Nu werkt zij als onderwijsinspecteur voor het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Geert Faseur, Marie-Rose van Nooten
Uitgever
Politeia NV
ISBN
9789057183386
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
160

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99