Psychische ziekten en problemen onder allochtone Nederlanders

beleving en hulpzoekgedrag

Prijs € 24,00

Uitverkocht

Cor Hoffer

Paperback | December 2009 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

"In de gezondheidszorg worden begrippen als cultuur en religie bijna dagelijks gebruikt, maar het is hulpverleners lang niet altijd duidelijk wat hiermee wordt bedoeld en hoe zij ermee om moeten gaan.Het boek 'Psychische ziekten en problemen onder allochtone Nederlanders' is gebaseerd op een cultureel antropologisch en kwalitatief sociologisch onderzoek naar de manier waarop allochtone Nederlanders psychische klachten beleven en proberen op te lossen. Aan de hand van opgetekende uitspraken van geïnterviewde personen beschrijft de auteur wat cultuur en religie betekenen en hoe deze begrippen doorwerken in de beleving van psychische ziekten en hulpzoekgedrag. Daarbij worden twee thema’s belicht.Het eerste is de migratiegeschiedenis van de relatief grootste allochtone bevolkingsgroepen. Aan de orde komen de culturele en religieuze diversiteit en veranderingen binnen die groepen, de rol van volksgeloof en religieuze geneeswijzen en hun verstandhouding met de 'reguliere' zorg. Het tweede thema heeft betrekking op de psychische, sociale en culturele problemen. Hier bespreekt de auteur hoe de geïnterviewde personen die problemen zelf ervaren en op welke wijze zij hulp zoeken. Er is tevens aandacht voor aspecten van identiteitsontwikkeling en voor de psychische problemen die daarmee (kunnen) samenhangen. Psychische ziekten en problemen onder allochtone Nederlanders biedt hulpverleners en cliënten aanknopingspunten om elkaars visie, verwachtingen en handelingen te begrijpen: de grondslag voor een adequate communicatie en hulpverlening.Dr. C.B.M. Hoffer (1955) is cultureel antropoloog en socioloog. Hij is als sociaal-wetenschappelijk onderzoeker en trainer interculturele communicatie werkzaam bij GGZ-organisatie Parnassia Bavo Groep."

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Cor Hoffer
Uitgever
Gorcum b.v., Koninklijke Van
ISBN
9789023245964
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
December 2009
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
296

Beschrijving

"In de gezondheidszorg worden begrippen als cultuur en religie bijna dagelijks gebruikt, maar het is hulpverleners lang niet altijd duidelijk wat hiermee wordt bedoeld en hoe zij ermee om moeten gaan.

Het boek 'Psychische ziekten en problemen onder allochtone Nederlanders' is gebaseerd op een cultureel antropologisch en kwalitatief sociologisch onderzoek naar de manier waarop allochtone Nederlanders psychische klachten beleven en proberen op te lossen. Aan de hand van opgetekende uitspraken van geïnterviewde personen beschrijft de auteur wat cultuur en religie betekenen en hoe deze begrippen doorwerken in de beleving van psychische ziekten en hulpzoekgedrag. Daarbij worden twee thema’s belicht.

Het eerste is de migratiegeschiedenis van de relatief grootste allochtone bevolkingsgroepen. Aan de orde komen de culturele en religieuze diversiteit en veranderingen binnen die groepen, de rol van volksgeloof en religieuze geneeswijzen en hun verstandhouding met de 'reguliere' zorg.

Het tweede thema heeft betrekking op de psychische, sociale en culturele problemen. Hier bespreekt de auteur hoe de geïnterviewde personen die problemen zelf ervaren en op welke wijze zij hulp zoeken. Er is tevens aandacht voor aspecten van identiteitsontwikkeling en voor de psychische problemen die daarmee (kunnen) samenhangen.

Psychische ziekten en problemen onder allochtone Nederlanders biedt hulpverleners en cliënten aanknopingspunten om elkaars visie, verwachtingen en handelingen te begrijpen: de grondslag voor een adequate communicatie en hulpverlening.

Dr. C.B.M. Hoffer (1955) is cultureel antropoloog en socioloog. Hij is als sociaal-wetenschappelijk onderzoeker en trainer interculturele communicatie werkzaam bij GGZ-organisatie Parnassia Bavo Groep."

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Cor Hoffer
Uitgever
Gorcum b.v., Koninklijke Van
ISBN
9789023245964
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
December 2009
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
296

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99