Policy, People and the New Professional

de-professionalisation and Re-professionalisation in Care and Welfare

Prijs € 40,95

Tijdelijk niet beschikbaar

Ook beschikbaar als:

Paperback | Juni 2006 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Vergelijkende studie over professionals in de zorg en welzijn in verschillende Europese landenProfessionals in de zorg staan al sinds de jaren zeventig ter discussie. Het eerste verwijt was dat ze te veel bezig waren met hun eigen belangen. Het tweede dat ze heus niet meer wisten dan hun cliënten, die zelf veel kennis in huis hadden. Maar sinds kort klinkt een ander geluid. De professional wordt te veel ondermijnd. De nadruk op het afleggen van verantwoording, marktwerking en vraagsturing holt het beroep van arts, sociaal werker en verzorgende helemaal uit. Daar hebben burgers - ook als mondige consumenten - niets aan. Dit boek laat haarscherp zien dat de introductie van nieuwe beleidsconcepten in veel Europese verzorgingsstaten nodig was, maar in de praktijk van zorg en welzijn veel perverse gevolgen heeft. Er zijn echter ook voordelige gevolgen. Naast de trend van de-professionalisering is er ook sprake van voorzichtige re-professionalisering. Daarnaast is er meer aandacht voor de veranderende rol van burgers - ook in de multiculturele samenleving - en hoe professionals daarop reageren, of zouden kunnen reageren. Niet eerder werden drie terreinen bij elkaar gebracht - beleid, veranderende burgers en professionals - en niet eerder werd de praktijk van professionals (van arts tot maatschappelijk werker) in verschillende Europese landen onder de loep genomen. - Jan Willem Duyvendak is hoogleraar Algemene Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. - Trudie Knijn is hoogleraar Algemene Sociale Wetenschappen, aan de Universiteit Utrecht. - Monique Kremer is als onderzoeker verbonden aan de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
AUP Wetenschappelijk
ISBN
9789053568859
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2006
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
221

Beschrijving

Vergelijkende studie over professionals in de zorg en welzijn in verschillende Europese landen

Professionals in de zorg staan al sinds de jaren zeventig ter discussie. Het eerste verwijt was dat ze te veel bezig waren met hun eigen belangen. Het tweede dat ze heus niet meer wisten dan hun cliënten, die zelf veel kennis in huis hadden. Maar sinds kort klinkt een ander geluid. De professional wordt te veel ondermijnd. De nadruk op het afleggen van verantwoording, marktwerking en vraagsturing holt het beroep van arts, sociaal werker en verzorgende helemaal uit. Daar hebben burgers - ook als mondige consumenten - niets aan.

Dit boek laat haarscherp zien dat de introductie van nieuwe beleidsconcepten in veel Europese verzorgingsstaten nodig was, maar in de praktijk van zorg en welzijn veel perverse gevolgen heeft. Er zijn echter ook voordelige gevolgen. Naast de trend van de-professionalisering is er ook sprake van voorzichtige re-professionalisering. Daarnaast is er meer aandacht voor de veranderende rol van burgers - ook in de multiculturele samenleving - en hoe professionals daarop reageren, of zouden kunnen reageren. Niet eerder werden drie terreinen bij elkaar gebracht - beleid, veranderende burgers en professionals - en niet eerder werd de praktijk van professionals (van arts tot maatschappelijk werker) in verschillende Europese landen onder de loep genomen.

- Jan Willem Duyvendak is hoogleraar Algemene Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.
- Trudie Knijn is hoogleraar Algemene Sociale Wetenschappen, aan de Universiteit Utrecht.
- Monique Kremer is als onderzoeker verbonden aan de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
AUP Wetenschappelijk
ISBN
9789053568859
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2006
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
221

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99