Piggelmee en het Tovervisje

een oud sprookje opnieuw verteld en berijmd

Prijs € 12,95

Uitverkocht

Hardback | Juli 2007 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Het tovervisje - een oud sprookje opnieuw berijmd In het land der blonde duinen En niet heel ver van de zee, Woonde eens een dwergenpaartje En dat heette “Piggelmee” 't Waren heel, heel kleine mensjes En ze woonden - vrees'lijk lot: Want ze hadden heel geen huisje - In een oude keulse pot Zo begint, voor wie het nog niet wist, een van de meest succesvolle sprookjes uit de geschiedenis van het Nederlandse kinderboek: Het tovervisje, het bekendste van de verhalen over het dwergenpaar Piggelmee. Leopold (pseudoniem van L.C. Steenhuizen) herschreef een sprookje van de gebroeders Grimm over de Piggelmee'tjes, die in een omgekeerde Keulse pot wonen, totdat een tovervisje al hun wensen vervult. Met de welvaart komen begeerte en ontevredenheid in hun leven: het 'vrouwtje' stuurt haar 'ventje' steeds opnieuw met een wens naar zee, totdat het haar in haar bol slaat en ze om betere koffie dan die van Van Nelle laat vragen. De welvaart verdwijnt en hun enige troost is dat ze tot hun laatste snik Van Nelle-koffie mogen drinken. Het eerste deel van Piggelmee, Het tovervisje, verscheen in 1920. Dit verhaal is gebaseerd op het sprookje "Van de visser en zijn vrouw" uit Kinder- und Hausmärchen (KHM19), opgetekend door de gebroeders Grimm. In de 'Piggelmee-versie' wil Tureluur, het vrouwtje van Piggelmee, dat haar man het tovervisje vraagt om lekkerdere koffie. Het visje vertelt boos dat er geen lekkerdere koffie dan 'van Nelle' is! en voor straf draait hij alle wensen terug. Maar Piggelmee en zijn vrouwtje zijn toch gelukkig dankzij de koffie! In de jaren '60 verscheen het verhaal van 'Piggelmee en het tovervisje' voor het eerst op grammafoonplaat, daarna nog een keer in de jaren zeventig. In de jaren '60, '70 en '80 bracht Van Nelle een drietal Piggelmee-kinderserviesjes op de markt. Oude Piggelmee boekjes, plaatjes, serviesjes en andere Piggelmee-producten zijn inmiddels geliefde verzamelobjecten. Piggelmee is een kinderboekenserie bedoeld als reclame voor Van Nelle-koffie. Oorspronkelijk bedoeld als een vervolgverhaal waarin iedere keer een stukje op een pak koffie gezet werd, begon Piggelmee in de loop der jaren een eigen leven te leiden en werd een klassieke kinderboekenserie. Piggelmee is een kabouterfiguur, die met zijn vrouw in een omgekeerde Keulse pot woont. Piggelmee werd bedacht door L.C. Steenhuizen, destijds werkzaam als vertegenwoordiger van Van Nelle. Steenhuizen kon goed dichten en in dit verband werd het idee voor de Piggelmee-verhalen geboren.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Rubinstein b.v.
ISBN
9789054441953
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Juli 2007
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Het tovervisje - een oud sprookje opnieuw berijmd

In het land der blonde duinen
En niet heel ver van de zee,
Woonde eens een dwergenpaartje
En dat heette “Piggelmee”
't Waren heel, heel kleine mensjes
En ze woonden - vrees'lijk lot:
Want ze hadden heel geen huisje -
In een oude keulse pot


Zo begint, voor wie het nog niet wist, een van de meest succesvolle sprookjes uit de geschiedenis van het Nederlandse kinderboek: Het tovervisje, het bekendste van de verhalen over het dwergenpaar Piggelmee. Leopold (pseudoniem van L.C. Steenhuizen) herschreef een sprookje van de gebroeders Grimm over de Piggelmee'tjes, die in een omgekeerde Keulse pot wonen, totdat een tovervisje al hun wensen vervult. Met de welvaart komen begeerte en ontevredenheid in hun leven: het 'vrouwtje' stuurt haar 'ventje' steeds opnieuw met een wens naar zee, totdat het haar in haar bol slaat en ze om betere koffie dan die van Van Nelle laat vragen. De welvaart verdwijnt en hun enige troost is dat ze tot hun laatste snik Van Nelle-koffie mogen drinken.

Het eerste deel van Piggelmee, Het tovervisje, verscheen in 1920. Dit verhaal is gebaseerd op het sprookje "Van de visser en zijn vrouw" uit Kinder- und Hausmärchen (KHM19), opgetekend door de gebroeders Grimm.

In de 'Piggelmee-versie' wil Tureluur, het vrouwtje van Piggelmee, dat haar man het tovervisje vraagt om lekkerdere koffie. Het visje vertelt boos dat er geen lekkerdere koffie dan 'van Nelle' is! en voor straf draait hij alle wensen terug. Maar Piggelmee en zijn vrouwtje zijn toch gelukkig dankzij de koffie!

In de jaren '60 verscheen het verhaal van 'Piggelmee en het tovervisje' voor het eerst op grammafoonplaat, daarna nog een keer in de jaren zeventig. In de jaren '60, '70 en '80 bracht Van Nelle een drietal Piggelmee-kinderserviesjes op de markt. Oude Piggelmee boekjes, plaatjes, serviesjes en andere Piggelmee-producten zijn inmiddels geliefde verzamelobjecten.

Piggelmee is een kinderboekenserie bedoeld als reclame voor Van Nelle-koffie. Oorspronkelijk bedoeld als een vervolgverhaal waarin iedere keer een stukje op een pak koffie gezet werd, begon Piggelmee in de loop der jaren een eigen leven te leiden en werd een klassieke kinderboekenserie. Piggelmee is een kabouterfiguur, die met zijn vrouw in een omgekeerde Keulse pot woont.

Piggelmee werd bedacht door L.C. Steenhuizen, destijds werkzaam als vertegenwoordiger van Van Nelle. Steenhuizen kon goed dichten en in dit verband werd het idee voor de Piggelmee-verhalen geboren.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Rubinstein b.v.
ISBN
9789054441953
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Juli 2007
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

 • De avond is ongemak | Marieke Lucas Rijneveld (ISBN 9789025463854)
  15,00
 • Flavour | Yotam Ottolenghi (ISBN 9789059569911)
  32,00
 • De jongen, de mol, de vos en het paard | Charlie Mackesy (ISBN 9789026623844)
  20,00
 • Het zoutpad | Raynor Winn (ISBN 9789463821056)
  10,00
 • Familieopstelling | Kluun (ISBN 9789048845286)
  22,99
 • Mrs. Degas | Arthur Japin (ISBN 9789029542326)
  23,99
 • De meeste mensen deugen | Rutger Bregman (ISBN 9789082942187)
  25,00
 • Stoorzender | Arjen Lubach (ISBN 9789463810562)
  20,99
 • Het wilde dierenorkest | Dan Brown (ISBN 9789024590872)
  17,99
 • Het leugenachtige leven van volwassenen | Elena Ferrante (ISBN 9789028450790)
  22,99