Over Bevolking

essay over het principe van de bevolking

Prijs € 19,50

Tijdelijk niet beschikbaar

Thomas Robert Malthus

Hardback | December 2009 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Over bevolkingIn 1798 schreef de Engelse econoom Thomas Robert Malthus (1766-1834) zijn boek An Essay on the Principle of Population. Meer dan tweehonderd jaar later is het thema nog steeds actueel. Kan de wereld de bevolkingsgroei aan en zo nee, waar moet de oplossing van dit probleem gezocht worden? In een tijd dat de kerk het bewust regelen van geboorten veroordeelde (ook al was het door onthouding) en de opkomende industrie hongerde naar goedkope arbeid, legde Malthus de vraag op tafel of de wereld niet beter af was met minder mensen. Een sterke bevolkingsgroei leidde in zijn ogen onvermijdelijk tot armoede en ellende, die op hun beurt de bevolking weer moesten terugdringen. Voorbehoedsmiddelen waren voor hem nog niet aan de orde, maar hij noemde uitstel van het huwelijk en onthouding als middelen om de bevolkingstoename preventief af te remmen. Geen ideeën die hem populariteit bezorgden. Zijn essay kon dan ook rekenen op kritiek van alle kanten: van de kerk en de kapitaalbezitters, maar ook van tijdgenoten die geloofden in de onbegrensde vooruitgang, waardoor de mens voor alle problemen een oplossing zou vinden. Malthus was minder optimistisch en hield vol dat de mens de voedselproductie nooit zo kon versnellen dat het groeiend aantal mensen gevoed kon blijven worden, met honger tot gevolg. De Nieuw-Malthusiaanse Bond - de voorloper van de NVSH die zich bezighield met geboorteregeling – adopteerde zijn naam. En de NVSH geeft nu, vanuit hetzelfde historisch besef, op initiatief van Dik Brummel de vertaling van zijn boek uit. Ook verschenen bij uitgeverij NVSH: - De kunst van het vrije(n), Dik Brummel - Het seksuele systeem, Dik Brummel

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Thomas Robert Malthus
Uitgever
NVSH
ISBN
9789060500965
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
December 2009
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
175

Beschrijving

Over bevolking
In 1798 schreef de Engelse econoom Thomas Robert Malthus (1766-1834) zijn boek An Essay on the Principle of Population. Meer dan tweehonderd jaar later is het thema nog steeds actueel. Kan de wereld de bevolkingsgroei aan en zo nee, waar moet de oplossing van dit probleem gezocht worden?
In een tijd dat de kerk het bewust regelen van geboorten veroordeelde (ook al was het door onthouding) en de opkomende industrie hongerde naar goedkope arbeid, legde Malthus de vraag op tafel of de wereld niet beter af was met minder mensen.

Een sterke bevolkingsgroei leidde in zijn ogen onvermijdelijk tot armoede en ellende, die op hun beurt de bevolking weer moesten terugdringen. Voorbehoedsmiddelen waren voor hem nog niet aan de orde, maar hij noemde uitstel van het huwelijk en onthouding als middelen om de bevolkingstoename preventief af te remmen. Geen ideeën die hem populariteit bezorgden. Zijn essay kon dan ook rekenen op kritiek van alle kanten: van de kerk en de kapitaalbezitters, maar ook van tijdgenoten die geloofden in de onbegrensde vooruitgang, waardoor de mens voor alle problemen een oplossing zou vinden. Malthus was minder optimistisch en hield vol dat de mens de voedselproductie nooit zo kon versnellen dat het groeiend aantal mensen gevoed kon blijven worden, met honger tot gevolg.

De Nieuw-Malthusiaanse Bond - de voorloper van de NVSH die zich bezighield met geboorteregeling – adopteerde zijn naam. En de NVSH geeft nu, vanuit hetzelfde historisch besef, op initiatief van Dik Brummel de vertaling van zijn boek uit. Ook verschenen bij uitgeverij NVSH: - De kunst van het vrije(n), Dik Brummel - Het seksuele systeem, Dik Brummel

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Thomas Robert Malthus
Uitgever
NVSH
ISBN
9789060500965
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
December 2009
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
175

Actuele bestsellers!

  • 15,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 8,00
  • 15,00
  • 20,99
  • 23,95
  • 23,95
  • 15,00
  • 22,99