Ambitie vereist

planmatig werken aan kwaliteit op peuterspeelzalen

Prijs € 18,50

Uitverkocht

M. Balledux, Hoex

Paperback | Juni 2006 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Peuterspeelzalen worden geconfronteerd met verschillende partijen die elk hun eigen eisen stellen aan het peuterspeelzaalwerk. Ouders wensen een omgeving die stimulerend en ondersteunend is voor de ontwikkeling van hun kind. Gemeenten willen dat peuterspeelzalen een rol spelen bij het behalen van lokale doelen in het licht van de Wet Maatschappelijk Ondersteuning . Samenwerkingspartners gaan bij speelzalen op zoek naar gedeelde belangen. En niet in de laatste plaats zijn er de peuters. Zij stappen verwachtingsvol over de drempel van hun eigen speelzaal in de zekerheid dat het daar weer gezellig, leuk, vertrouwd en spannend zal zijn. Leiding en leidinggevenden staan dagelijks voor de taak om hun werk naar tevredenheid van al deze partijen te doen. Er zijn nauwelijks landelijke kwaliteitseisen waaraan peuterspeelzaalwerk moet voldoen. Wat moet en kan, wordt op lokaal niveau tussen peuterspeelzalen en gemeenten bepaald. Het merendeel van de gemeenten stelt inmiddels een aantal kwaliteitseisen waaraan hun peuterspeelzalen moeten voldoen. Het is de uitdaging voor speelzalen om die externe eisen te verbinden met de eigen pedagogische visie en tot een aanbod te komen waarmee recht wordt gedaan aan een, door alle partijen gewenst ambitieniveau. Deze uitgave biedt managers van peuterspeelzalen hierbij ondersteuning. Ambitie vereist; planmatig werken aan kwaliteit op peuterspeelzalen gaat in op de vraag hoe speelzaalteams kunnen werken aan kwaliteitsbeleid en hoe zij zich kunnen positioneren binnen het gemeentelijk krachtenveld. Daarnaast geeft het concrete informatie en werkmateriaal voor het werken aan twee kwaliteitseisen: het hebben van een pedagogisch beleidsplan en het observeren van kinderen. Ambitie vereist sluit aan bij de Handreiking peuterspeelzaalbeleid (2004) waarmee de VNG gemeenten ondersteuning biedt om beleid te maken op het terrein van peuterspeelzaalwerk. Marielle Balledux is ontwikkelingspsycholoog en sinds 1995 verbonden aan het NIZW. Zij heeft diverse publicaties voor kinderopvang geschreven zoals Werken aan welbevinden, Hoe gaat het met jou?, Laten we even praten!en Zo werkt dat! en het materiaal voor de training Werken met baby's. Josette Hoex werkt sinds 1989 als pedagoog bij het NIZW. Zij schreef over kwaliteits- en beleidsontwikkeling in de uitgaven Handboek Kwaliteitszorg Kinderopvang, 101 vragen over kwaliteitszorg, Handboek Gastouderopvang, Pedagogische kwaliteit op orde en SPEEL. Zij is lid van de HKZ-werkgroep kinderopvang en van de begeleidingscommissie Project Sterk Peuterspeelzaalwerk van de MOgroep.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
M. Balledux, Hoex
Uitgever
SWP, Uitgeverij B.V.
ISBN
9789085600374
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2006
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
159

Beschrijving

Peuterspeelzalen worden geconfronteerd met verschillende partijen die elk hun eigen eisen stellen aan het peuterspeelzaalwerk. Ouders wensen een omgeving die stimulerend en ondersteunend is voor de ontwikkeling van hun kind. Gemeenten willen dat peuterspeelzalen een rol spelen bij het behalen van lokale doelen in het licht van de Wet Maatschappelijk Ondersteuning . Samenwerkingspartners gaan bij speelzalen op zoek naar gedeelde belangen. En niet in de laatste plaats zijn er de peuters. Zij stappen verwachtingsvol over de drempel van hun eigen speelzaal in de zekerheid dat het daar weer gezellig, leuk, vertrouwd en spannend zal zijn. Leiding en leidinggevenden staan dagelijks voor de taak om hun werk naar tevredenheid van al deze partijen te doen.

Er zijn nauwelijks landelijke kwaliteitseisen waaraan peuterspeelzaalwerk moet voldoen. Wat moet en kan, wordt op lokaal niveau tussen peuterspeelzalen en gemeenten bepaald. Het merendeel van de gemeenten stelt inmiddels een aantal kwaliteitseisen waaraan hun peuterspeelzalen moeten voldoen. Het is de uitdaging voor speelzalen om die externe eisen te verbinden met de eigen pedagogische visie en tot een aanbod te komen waarmee recht wordt gedaan aan een, door alle partijen gewenst ambitieniveau. Deze uitgave biedt managers van peuterspeelzalen hierbij ondersteuning.

Ambitie vereist; planmatig werken aan kwaliteit op peuterspeelzalen gaat in op de vraag hoe speelzaalteams kunnen werken aan kwaliteitsbeleid en hoe zij zich kunnen positioneren binnen het gemeentelijk krachtenveld. Daarnaast geeft het concrete informatie en werkmateriaal voor het werken aan twee kwaliteitseisen: het hebben van een pedagogisch beleidsplan en het observeren van kinderen. Ambitie vereist sluit aan bij de Handreiking peuterspeelzaalbeleid (2004) waarmee de VNG gemeenten ondersteuning biedt om beleid te maken op het terrein van peuterspeelzaalwerk.

Marielle Balledux is ontwikkelingspsycholoog en sinds 1995 verbonden aan het NIZW. Zij heeft diverse publicaties voor kinderopvang geschreven zoals Werken aan welbevinden, Hoe gaat het met jou?, Laten we even praten!en Zo werkt dat! en het materiaal voor de training Werken met baby's.
Josette Hoex werkt sinds 1989 als pedagoog bij het NIZW. Zij schreef over kwaliteits- en beleidsontwikkeling in de uitgaven Handboek Kwaliteitszorg Kinderopvang, 101 vragen over kwaliteitszorg, Handboek Gastouderopvang, Pedagogische kwaliteit op orde en SPEEL. Zij is lid van de HKZ-werkgroep kinderopvang en van de begeleidingscommissie Project Sterk Peuterspeelzaalwerk van de MOgroep.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
M. Balledux, Hoex
Uitgever
SWP, Uitgeverij B.V.
ISBN
9789085600374
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2006
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
159

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99