Oerknal aan het IJ

de geschiedenis van Amsterdam bezien vanuit Noord

Prijs € 20,50

Voor 21.00 besteld, morgen in huis.

Actie: Geen verzendkosten!

Ook beschikbaar als:

Bas Kok

Paperback | Januari 2016 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Noord is booming, zeggen steeds meer mensen. The New York Times zette het stadsdeel hoog op het mondiale lijstje met hippe stadswijken. Wat maakt dat 't lelijke eendje van de stad in korte tijd dermate populair werd? En waarom was het zo lang ongeliefd? Oerknal aan het IJ werpt een nieuw licht op Amsterdam-Noord. De eeuwenlang doorwerkende invloed van het galgenveld op het aanzien van Noord, de opkomst en ondergang van de scheepswerven, de rijzende ster van de cultuurpaleizen EYE en A'DAM Toren. Bovenal stuitte Bas Kok op een nog onbekend verhaal van Noord. Het zet de geschiedenis van het stadsdeel - en dat van de hele stad Amsterdam - op z'n kop. In boeken over Amsterdam komt Noord niet voor - en omgekeerd geldt hetzelfde. In Oerknal aan het IJ is Noord boven alles een Amsterdams fenomeen. Het kompas draait voor de gelegenheid 180 graden noordelijk. Maar op zoek naar de wording van het stadsdeel boven het IJ, belandt Bas Kok verrassend genoeg in de ontstaansgeschiedenis van het oude Amsterdam. Is de historie van de hoofdstad zoals we die kennen misschien een fantasierijk bedenksel? Met heldere, grappige voorbeelden legt Kok uit hoe de Amsterdamse koopmansgeest het verhaal van de stad naar z'n hand zette. Kromme rivieren werden rechte kanalen, terwijl een recht kanaal de belangrijkste stadsrivier werd. Tijd voor een nieuwe kijk op oude zaken. Bas Kok (Amsterdam, 1966) is auteur, blogger bij Ilovenoord en stadmaker. Hij groeide vanaf zijn tiende op in Noord, woonde enige tijd aan de stadskant van het IJ maar keerde in 2012 terug onder het motto: Oost, West, Noord best. Na een aantal jaren als freelance journalist, werkte Bas twintig jaar als organisatiepsycholoog. Eerder schreef hij de roman Het lab (2007), de novelle Kapampa (2010) en het managementboek Assessment doen (2004).

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Bas Kok
Uitgever
Olivia Media
ISBN
9789082457506
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2016
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
221

Beschrijving

Noord is booming, zeggen steeds meer mensen. The New York Times zette het stadsdeel hoog op het mondiale lijstje met hippe stadswijken. Wat maakt dat 't lelijke eendje van de stad in korte tijd dermate populair werd? En waarom was het zo lang ongeliefd? Oerknal aan het IJ werpt een nieuw licht op Amsterdam-Noord. De eeuwenlang doorwerkende invloed van het galgenveld op het aanzien van Noord, de opkomst en ondergang van de scheepswerven, de rijzende ster van de cultuurpaleizen EYE en A'DAM Toren. Bovenal stuitte Bas Kok op een nog onbekend verhaal van Noord. Het zet de geschiedenis van het stadsdeel - en dat van de hele stad Amsterdam - op z'n kop.

In boeken over Amsterdam komt Noord niet voor - en omgekeerd geldt hetzelfde. In Oerknal aan het IJ is Noord boven alles een Amsterdams fenomeen. Het kompas draait voor de gelegenheid 180 graden noordelijk. Maar op zoek naar de wording van het stadsdeel boven het IJ, belandt Bas Kok verrassend genoeg in de ontstaansgeschiedenis van het oude Amsterdam. Is de historie van de hoofdstad zoals we die kennen misschien een fantasierijk bedenksel? Met heldere, grappige voorbeelden legt Kok uit hoe de Amsterdamse koopmansgeest het verhaal van de stad naar z'n hand zette. Kromme rivieren werden rechte kanalen, terwijl een recht kanaal de belangrijkste stadsrivier werd. Tijd voor een nieuwe kijk op oude zaken.

Bas Kok (Amsterdam, 1966) is auteur, blogger bij Ilovenoord en stadmaker. Hij groeide vanaf zijn tiende op in Noord, woonde enige tijd aan de stadskant van het IJ maar keerde in 2012 terug onder het motto: Oost, West, Noord best. Na een aantal jaren als freelance journalist, werkte Bas twintig jaar als organisatiepsycholoog. Eerder schreef hij de roman Het lab (2007), de novelle Kapampa (2010) en het managementboek Assessment doen (2004).

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Bas Kok
Uitgever
Olivia Media
ISBN
9789082457506
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2016
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
221

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99