Nadeelcompensatie

jurisprudentie 2013 - 2014

Prijs € 39,00

Uitverkocht

Tineke ten Have, Jolande Thoonen

Paperback | September 2014 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Nadeelcompensatie, Jurisprudentie 01.01.2013 - 01.01.2014 geeft een thematisch inzicht in Nadeelcompensatie door de samenvatting en rangschikking van relevante jurisprudentie. Het brengt aan de hand van een groot aantal uitspraken de actuele stand van de rechtspraak fijnmazig in kaart. Actuele en verrassende ontwikkelingen worden uitgelicht.Elk overheidsorgaan verricht met grote regelmaat handelingen die gericht zijn op het algemeen belang. Ook rechtmatig overheidshandelen kan voor burgers en bedrijven naast voordelen ook nadelen hebben. Als door zo'n nadeel sprake is van schade kan deze schade in bepaalde gevallen vergoed worden onder de noemer nadeelcompensatie. Nu - dat is per mei 2014 - geldt voor compensatie van nadeel door rechtmatig overheidshandelen nog geen specifieke wettelijke regeling in formele zin. Ook zonder specieke wettelijke regeling kan de overheid gehouden zijn de nadelen van een overheidshandeling te compenseren. Voor de beoordeling van nadeelcompensatie vormt de jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: AbRS) een toetsingskader.Met dit boek kunt u de relevante jurisprudentie per thema terugvinden. De praktijk kijkt uit naar de vervolguitspraak inzake Wouwse Tol. Intussen laat een aantal uitspraken de AbRS in 2013 al een nuancering zien naar aanleiding van de uitspraak inzake Wouwse Tol (2012). Zoals de spraakmakende jurisprudentie over nadeelcompensatie wegens de afsluiting van de Hollandse Brug, de herinrichting van het stadscentrum van Vlissingen en kustversterking. Kortom: in 2013 heeft de AbRS een aantal belangwekkende uitspraken over nadeelcompensatie gedaan, onontbeerlijk voor de dagelijkse praktijk van adviseurs en overheidsorganen.Deze uitspraken zijn in Nadeelcompensatie, jurisprudentie 2013 samengevat en gerangschikt op thema. Bij tussenuitspraken uit 2013 verwijzen de auteurs (waar van toepassing) in een voetnoot naar de vervolguitspraak onder vermelding van vindplaats/zaaknummer. Het boek biedt adviseurs en overheidsorganen een actueel en overzichtelijk naslagwerk waarin belangrijke rechtspraak op overzichtelijke wijze in kaart is gebracht en is daarmee onmisbaar voor de beoordeling van aanvragen om nadeelcompensatie.Auteurs: mr. ing. J.J. Thoonen en mr. T ten Have

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Tineke ten Have, Jolande Thoonen
Uitgever
Berghauser Pont Publishing
ISBN
9789491930034
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
September 2014
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
150

Beschrijving

Nadeelcompensatie, Jurisprudentie 01.01.2013 - 01.01.2014 geeft een thematisch inzicht in Nadeelcompensatie door de samenvatting en rangschikking van relevante jurisprudentie. Het brengt aan de hand van een groot aantal uitspraken de actuele stand van de rechtspraak fijnmazig in kaart. Actuele en verrassende ontwikkelingen worden uitgelicht.

Elk overheidsorgaan verricht met grote regelmaat handelingen die gericht zijn op het algemeen belang. Ook rechtmatig overheidshandelen kan voor burgers en bedrijven naast voordelen ook nadelen hebben. Als door zo'n nadeel sprake is van schade kan deze schade in bepaalde gevallen vergoed worden onder de noemer nadeelcompensatie.
Nu - dat is per mei 2014 - geldt voor compensatie van nadeel door rechtmatig overheidshandelen nog geen specifieke wettelijke regeling in formele zin. Ook zonder specieke wettelijke regeling kan de overheid gehouden zijn de nadelen van een overheidshandeling te compenseren. Voor de beoordeling van nadeelcompensatie vormt de jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: AbRS) een toetsingskader.

Met dit boek kunt u de relevante jurisprudentie per thema terugvinden. De praktijk kijkt uit naar de vervolguitspraak inzake Wouwse Tol. Intussen laat een aantal uitspraken de AbRS in 2013 al een nuancering zien naar aanleiding van de uitspraak inzake Wouwse Tol (2012). Zoals de spraakmakende jurisprudentie over nadeelcompensatie wegens de afsluiting van de Hollandse Brug, de herinrichting van het stadscentrum van Vlissingen en kustversterking. Kortom: in 2013 heeft de AbRS een aantal belangwekkende uitspraken over nadeelcompensatie gedaan, onontbeerlijk voor de dagelijkse praktijk van adviseurs en overheidsorganen.

Deze uitspraken zijn in Nadeelcompensatie, jurisprudentie 2013 samengevat en gerangschikt op thema. Bij tussenuitspraken uit 2013 verwijzen de auteurs (waar van toepassing) in een voetnoot naar de vervolguitspraak onder vermelding van vindplaats/zaaknummer. Het boek biedt adviseurs en overheidsorganen een actueel en overzichtelijk naslagwerk waarin belangrijke rechtspraak op overzichtelijke wijze in kaart is gebracht en is daarmee onmisbaar voor de beoordeling van aanvragen om nadeelcompensatie.

Auteurs: mr. ing. J.J. Thoonen en mr. T ten Have

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Tineke ten Have, Jolande Thoonen
Uitgever
Berghauser Pont Publishing
ISBN
9789491930034
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
September 2014
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
150

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99