Naar beginselen van behoorlijke politiezorg

Prijs € 99,67

Uitverkocht

M.J. Dubelaar, E.R. Muller, C.P.M. Cleiren

Hardback | December 2006 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Naar beginselen van behoorlijke politiezorgDe reeks Politiewetenschap is een uitgave van het Onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap. Dat is een zelfstandig onderdeel van het Kenniscentrum van de Politieacademie en beoogt een stimulans te geven aan zowel de (wetenschappelijke ) kennisontwikkeling op het gebied van politie en veiligheid als de daadwerkelijke benutting daarvan in praktijk, beleid en opleiding. Publicaties in de reeks betreffen in het algemeen studies met een meer theoretisch, verkennend of beschouwend karakter.Het optreden van politiemensen is onderhevig aan vele normen. Die laten zich niet altujd gemakkelijk en eenduidig herleiden uit het formele kader van bestaande wetten, regels en dienstvoorschriften. Een zeker zo belangrijke bron wordt gevormd door de jurisprudentie: (rechts) beginselen waaraan het handelen van politiemensen, of het achterwege blijven daarvan, achteraf daadwerkelijk wordt getoetst. In deze studie wordt een extensief overzicht gegeven van uitspraken van de Nationale Ombudsman en een regionale klachtencommissie. Vervolgens bezien de auteurs in hoeverre het mogelijk is daarvan een werkzame vertaling te geven in concrete handelingsrichtlijnen voor de politiepraktijk.Het boek vormt in twee opzichten een naslagwerk. Eerst en vooral voor de politiepraktijk, vanwege de vrij uitputtende beschrijving van welke normen gelden voor welke typen situaties waarin politiemensen zich kunnen bevinden. De inzichtelijkheid wordt bevorderd doordat uitspraken en handelingsrichtlijnen gekoppeld zijn aan zeer herkenbare praktijkcasussen die geordend en geanalyseerd worden in relatie tot de taken van de politie. Daarnaast geeft het tevens een wetenschappelijke analyse van de gedragsnormen waaraan de politie zich in een verantwoorde democratische rechtsstaat heeft te houden. Daarmee bidet het een bruikbaar referentiekader voor de rechtspraktijk.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
M.J. Dubelaar, E.R. Muller, C.P.M. Cleiren
Uitgever
Sdu B.V.
ISBN
9789035240469
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
December 2006
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
427

Beschrijving

Naar beginselen van behoorlijke politiezorg
De reeks Politiewetenschap is een uitgave van het Onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap. Dat is een zelfstandig onderdeel van het Kenniscentrum van de Politieacademie en beoogt een stimulans te geven aan zowel de (wetenschappelijke ) kennisontwikkeling op het gebied van politie en veiligheid als de daadwerkelijke benutting daarvan in praktijk, beleid en opleiding. Publicaties in de reeks betreffen in het algemeen studies met een meer theoretisch, verkennend of beschouwend karakter.
Het optreden van politiemensen is onderhevig aan vele normen. Die laten zich niet altujd gemakkelijk en eenduidig herleiden uit het formele kader van bestaande wetten, regels en dienstvoorschriften. Een zeker zo belangrijke bron wordt gevormd door de jurisprudentie: (rechts) beginselen waaraan het handelen van politiemensen, of het achterwege blijven daarvan, achteraf daadwerkelijk wordt getoetst. In deze studie wordt een extensief overzicht gegeven van uitspraken van de Nationale Ombudsman en een regionale klachtencommissie. Vervolgens bezien de auteurs in hoeverre het mogelijk is daarvan een werkzame vertaling te geven in concrete handelingsrichtlijnen voor de politiepraktijk.
Het boek vormt in twee opzichten een naslagwerk. Eerst en vooral voor de politiepraktijk, vanwege de vrij uitputtende beschrijving van welke normen gelden voor welke typen situaties waarin politiemensen zich kunnen bevinden. De inzichtelijkheid wordt bevorderd doordat uitspraken en handelingsrichtlijnen gekoppeld zijn aan zeer herkenbare praktijkcasussen die geordend en geanalyseerd worden in relatie tot de taken van de politie. Daarnaast geeft het tevens een wetenschappelijke analyse van de gedragsnormen waaraan de politie zich in een verantwoorde democratische rechtsstaat heeft te houden. Daarmee bidet het een bruikbaar referentiekader voor de rechtspraktijk.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
M.J. Dubelaar, E.R. Muller, C.P.M. Cleiren
Uitgever
Sdu B.V.
ISBN
9789035240469
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
December 2006
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
427

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99