Moluks geheugen

gedichten

Prijs € 15,00

Levertijd: 1-2 werkdagen

Gerard Akse

Paperback | April 2015 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De gedichten in deze bundel gaan over de reis van de Molukkers in 1951 van hun verre land in het Oosten naar de havens van aankomst in Nederland. Het gaat over hun gekoesterde herinneringen, hun blijvend verlangen naar het land van herkomst en hun desoriëntatie. Maar ook over de taak die zij zichzelf stelden in het nieuwe land een bestaan op te bouwen. De gedichten zijn een getuigenis van de erfenis, die mensen met zich meedragen die zich staande moeten houden, nadat zij hun natuurlijke grenzen hebben verloren."ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"lautan birublauwe zeeland van onze oudersGerard Akse (Meppel, 1940) is dichter van de reizende mens. De reiziger die zijn eigen land verlaat en op reis gaat naar een nieuw bestaan elders.Het is dus niet verwonderlijk dat de dichter graag inging op het verzoek uit de Molukse gemeenschap van Doesburg de gedichtenbundel 'Moluks Geheugen' te maken. Hij was zeer onder de indruk van het vertrouwen dat hem werd geschonken in kwetsbare gesprekken met meer dan 20 Molukkers in Doesburg uit 4 verschillende generaties. Dat vertrouwen maakte het mogelijk dat weggedrukte emoties tevoorschijn kwamen en leidden tot gesprekken met een onverwachte openheid.herinneringen, in ons geheugen gegrift. ze zorgen voor een blijvende band met ons vaderlandherinneringen die wij koesteren en zullen blijven koesteren. herinneringen behouden voor het nageslacht, die de band met de Molukken levend houden.deze gedichtenbundel kan ons daarbij helpen.we zijn daarom heel blij met dit prachtige document. - Izaäc Singadji, voorzitter Comité 50MiD.In 2013 verscheen van Gerard Akse de bundel "Hoge Kamer" over mensen die Oost-Anatolië verlieten voor een nieuw bestaan in Nederland.zelfs als ik hier sterfzal geen grens mij belettenterug te keren naar mijn geliefde land

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Gerard Akse
Uitgever
Nieuwe Druk
ISBN
9789492020079
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2015
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
136

Beschrijving

De gedichten in deze bundel gaan over de reis van de Molukkers in 1951 van hun verre land in het Oosten naar de havens van aankomst in Nederland. Het gaat over hun gekoesterde herinneringen, hun blijvend verlangen naar het land van herkomst en hun desoriëntatie. Maar ook over de taak die zij zichzelf stelden in het nieuwe land een bestaan op te bouwen. De gedichten zijn een getuigenis van de erfenis, die mensen met zich meedragen die zich staande moeten houden, nadat zij hun natuurlijke grenzen hebben verloren.

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

lautan biru

blauwe zee
land van onze ouders


Gerard Akse (Meppel, 1940) is dichter van de reizende mens. De reiziger die zijn eigen land verlaat en op reis gaat naar een nieuw bestaan elders.
Het is dus niet verwonderlijk dat de dichter graag inging op het verzoek uit de Molukse gemeenschap van Doesburg de gedichtenbundel 'Moluks Geheugen' te maken.
Hij was zeer onder de indruk van het vertrouwen dat hem werd geschonken in kwetsbare gesprekken met meer dan 20 Molukkers in Doesburg uit 4 verschillende generaties. Dat vertrouwen maakte het mogelijk dat weggedrukte emoties tevoorschijn kwamen en leidden tot gesprekken met een onverwachte openheid.

herinneringen, in ons geheugen gegrift. ze zorgen voor een blijvende band met ons vaderland
herinneringen die wij koesteren en zullen blijven koesteren.
herinneringen behouden voor het nageslacht, die de band met de Molukken levend houden.
deze gedichtenbundel kan ons daarbij helpen.
we zijn daarom heel blij met dit prachtige document.

- Izaäc Singadji, voorzitter Comité 50MiD.


In 2013 verscheen van Gerard Akse de bundel "Hoge Kamer" over mensen die Oost-Anatolië verlieten voor een nieuw bestaan in Nederland.


zelfs als ik hier sterf
zal geen grens mij beletten
terug te keren naar mijn geliefde land

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Gerard Akse
Uitgever
Nieuwe Druk
ISBN
9789492020079
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2015
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
136

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99