Moffenmeiden

Over soldatenliefjes, knippers en omstanders: een geschiedenis in verhalen

Prijs € 21,99

Levertijd: 2-3 werkdagen

Actie: Geen verzendkosten!

Ook beschikbaar als:

Rianne Oosterom

Paperback | April 2019 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Historica Rianne Oosterom deed diepgravend onderzoek naar een van de laatste taboes uit de Tweede Wereldoorlog In de dagen vlak na de bevrijding, wanneer Nederland bijkomt van vijf lange oorlogsjaren, worden meisjes die omgingen met Duitse soldaten door een uitgelaten menigte kaalgeschoren of kaalgeknipt. Waarom gebeurt dit? En wie doen eraan mee? In een reis door Nederland spreekt Rianne Oosterom met ooggetuigen, spit archieven door en ontdekt het laatste slagveld van de Tweede Wereldoorlog. Door ‘moffenmeiden’ kaal te knippen, maakte Nederland zich vrij van vreemde smetten. Oosterom beschrijft het kaalknippen vanuit drie perspectieven: de meisjes, de daders én de omstanders. Zo zag een jonge jongen zijn moeder tot zijn schaamte de schaar hanteren, omstanders stonden er vrolijk joelend bij. Met haar speciale aanpak zoekt Oosterom naar antwoorden: waar komt het gebruik van het kaalknippen vandaan? Wat was het doel? Gebeurde het overal in Nederland? Moffenmeiden is een meeslepende geschiedenis van een van de laatste taboes van de Tweede Wereldoorlog.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Rianne Oosterom
Uitgever
J.M. Meulenhoff
ISBN
9789029091862
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2019
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
184

Beschrijving

Historica Rianne Oosterom deed diepgravend onderzoek naar een van de laatste taboes uit de Tweede Wereldoorlog

In de dagen vlak na de bevrijding, wanneer Nederland bijkomt van vijf lange oorlogsjaren, worden meisjes die omgingen met Duitse soldaten door een uitgelaten menigte kaalgeschoren of kaalgeknipt. Waarom gebeurt dit? En wie doen eraan mee?

In een reis door Nederland spreekt Rianne Oosterom met ooggetuigen, spit archieven door en ontdekt het laatste slagveld van de Tweede Wereldoorlog. Door ‘moffenmeiden’ kaal te knippen, maakte Nederland zich vrij van vreemde smetten.

Oosterom beschrijft het kaalknippen vanuit drie perspectieven: de meisjes, de daders én de omstanders. Zo zag een jonge jongen zijn moeder tot zijn schaamte de schaar hanteren, omstanders stonden er vrolijk joelend bij. Met haar speciale aanpak zoekt Oosterom naar antwoorden: waar komt het gebruik van het kaalknippen vandaan? Wat was het doel? Gebeurde het overal in Nederland? Moffenmeiden is een meeslepende geschiedenis van een van de laatste taboes van de Tweede Wereldoorlog.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Rianne Oosterom
Uitgever
J.M. Meulenhoff
ISBN
9789029091862
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2019
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
184

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99