Mirakel en Debacle

de Nederlandse besluitvorming over de Politieke Unie in het Verdrag van Maastricht

Prijs € 52,90

Uitverkocht

B. van den Bos

Paperback | Juni 2008 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

‘Mirakel en Debacle’ is een boeiende verhandeling over één van de grootste fiasco’s in de geschiedenis van Nederlandse buitenlandse politiek: ‘Zwarte Maandag’, september 1991. Het boek beschrijft wat er mis ging en waarom tijdens het besluitvormingsproces dat uiteindelijk leidde tot het Verdrag van Maastricht. De studie is gebaseerd op gedegen onderzoek en tegelijkertijd vlot en uiterst leesbaar geschreven. Het verhaal is interessant voor iedereen die belang stelt in de werking van de democratie, vooral ook waar deze zich aan de openbaarheid onttrekt. Bob van den Bos had inzage in vertrouwelijke documenten en voerde vele indringende gesprekken met betrokken politici en ambtenaren. De schrijver geeft een onthullend en soms onthutsend beeld van de besluitvorming achter de schermen. De lezer wrijft zich regelmatig de ogen uit: “O, ja, gaat het zo toe in politiek en ambtelijk Den Haag? Is dat het politieke spel in Brussel?” Duidelijk wordt in hoeverre ministers zelf leiding gaven dan wel ‘Europa’ overlieten aan hun ambtenaren. Ook wordt een boekje open gedaan over de ambtelijke verkokering. ‘Mirakel en Debacle’ ontsluiert daarnaast een belangrijke heimelijke operatie die tot nu toe zelfs voor de direct betrokken Nederlandse topbesluitvormers verborgen bleef. Ten slotte komt aan de orde wat de politieke gevolgen waren van de persoonlijke relaties tussen de hoofdrolspelers, waaronder Lubbers en Kohl, Van den Broek en Genscher. Ook de betrekkingen in Benelux-verband en de rol van Martens, Eyskens, Santer en Poos worden uitvoerig belicht. Bob van den Bos is politicoloog en oud lid van de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en het Europees Parlement voor D66. Dit boek is de handelseditie van het gelijknamige proefschrift.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
B. van den Bos
Uitgever
Gorcum b.v., Koninklijke Van
ISBN
9789023244370
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2008
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
410

Beschrijving

‘Mirakel en Debacle’ is een boeiende verhandeling over één van de grootste fiasco’s in de geschiedenis van Nederlandse buitenlandse politiek: ‘Zwarte Maandag’, september 1991. Het boek beschrijft wat er mis ging en waarom tijdens het besluitvormingsproces dat uiteindelijk leidde tot het Verdrag van Maastricht. De studie is gebaseerd op gedegen onderzoek en tegelijkertijd vlot en uiterst leesbaar geschreven. Het verhaal is interessant voor iedereen die belang stelt in de werking van de democratie, vooral ook waar deze zich aan de openbaarheid onttrekt.

Bob van den Bos had inzage in vertrouwelijke documenten en voerde vele indringende gesprekken met betrokken politici en ambtenaren. De schrijver geeft een onthullend en soms onthutsend beeld van de besluitvorming achter de schermen. De lezer wrijft zich regelmatig de ogen uit: “O, ja, gaat het zo toe in politiek en ambtelijk Den Haag? Is dat het politieke spel in Brussel?” Duidelijk wordt in hoeverre ministers zelf leiding gaven dan wel ‘Europa’ overlieten aan hun ambtenaren. Ook wordt een boekje open gedaan over de ambtelijke verkokering. ‘Mirakel en Debacle’ ontsluiert daarnaast een belangrijke heimelijke operatie die tot nu toe zelfs voor de direct betrokken Nederlandse topbesluitvormers verborgen bleef. Ten slotte komt aan de orde wat de politieke gevolgen waren van de persoonlijke relaties tussen de hoofdrolspelers, waaronder Lubbers en Kohl, Van den Broek en Genscher. Ook de betrekkingen in Benelux-verband en de rol van Martens, Eyskens, Santer en Poos worden uitvoerig belicht.

Bob van den Bos is politicoloog en oud lid van de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en het Europees Parlement voor D66. Dit boek is de handelseditie van het gelijknamige proefschrift.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
B. van den Bos
Uitgever
Gorcum b.v., Koninklijke Van
ISBN
9789023244370
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2008
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
410

Actuele bestsellers!

  • 15,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 8,00
  • 15,00
  • 20,99
  • 23,95
  • 23,95
  • 15,00
  • 22,99