Minderjarigen en (de zorg voor hun) vermogen

Prijs € 87,00

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

J.H.M. ter Haar

Paperback | Mei 2013 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Het onderwerp minderjarigen en (de zorg voor hun) vermogen verdient aandacht. De afgelopen decennia hebben verschillende wetswijzigingen plaatsgehad die van invloed zijn op de rechtspositie van minderjarigen ten aanzien van hun vermogen. Denk aan de wijziging van het gezagsrecht op 2 november 1995 of aan de invoering van het erfrecht op 1 januari 2003. De regeling van (toezicht op) voogdijbewind - die in 1948 voor het laatst grondig is gewijzigd - heeft daarentegen nauwelijks verandering ondergaan. De wetgeving is verouderd en er is sprake van verschillende onduidelijkheden en inconsistenties. In dit boek wordt in een zevental verhandelingen aandacht besteed aan de minderjarige en (de zorg voor zijn) vermogen. Aan bod komen de handelings(on)bekwaamheid van minderjarigen, het ouderlijk vruchtgenot, testamentair bewind, alimentatie in het erfrecht (art. 4:35 BW), verjaringstermijnen en empirisch onderzoek naar de effectiviteit van het toezicht op vermogensbeheer in het erfrecht. Het onderzoek biedt de praktijk verschillende handreikingen en resulteert in 22 suggesties voor aanpassing van de wet. De reeks Familie & Recht is gericht op debat tussen theorie en praktijk op het terrein van het familierecht in brede zin. Kennisuitwisseling met andere wetenschapsgebieden, zoals de sociale wetenschappen speelt hierbij een belangrijke rol. Monografieën, proefschriften, conferentiebundels en commentaren maken deel uit van de reeks. De reeks Familie & Recht is onderdeel van de samenwerking van Nederlandse specialisten op het gebied van het familierecht in het kader van de Alliantie Familie & Recht. De uitgaven zijn bestemd voor advocaten, notarissen, rechters, wetenschappers en ambtenaren van de burgerlijke stand. De reeks Familie & Recht is onderdeel van de samenwerking van Nederlandse specialisten op het gebied van het familierecht in het kader van de Alliantie Familie & Recht en maakt deel uit van de boekenreeks van het Netherlands Institute for Law and Governance (NILG). Het NILG is een samenwerkingsverband van universiteiten en andere onderzoeksinstellingen dat zich tot doel stelt onderzoek op het terrein van Law and Governance te bevorderen. Centraal staat de balans tussen publieke en private belangen in het recht en de wijze waarop de regulering van die belangen door de publieke en de private sector plaatsvindt.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
J.H.M. ter Haar
Uitgever
Boom Juridische uitgevers
ISBN
9789089747723
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Het onderwerp minderjarigen en (de zorg voor hun) vermogen verdient aandacht. De afgelopen decennia hebben verschillende wetswijzigingen plaatsgehad die van invloed zijn op de rechtspositie van minderjarigen ten aanzien van hun vermogen. Denk aan de wijziging van het gezagsrecht op 2 november 1995 of aan de invoering van het erfrecht op 1 januari 2003. De regeling van (toezicht op) voogdijbewind - die in 1948 voor het laatst grondig is gewijzigd - heeft daarentegen nauwelijks verandering ondergaan. De wetgeving is verouderd en er is sprake van verschillende onduidelijkheden en inconsistenties.

In dit boek wordt in een zevental verhandelingen aandacht besteed aan de minderjarige en (de zorg voor zijn) vermogen. Aan bod komen de handelings(on)bekwaamheid van minderjarigen, het ouderlijk vruchtgenot, testamentair bewind, alimentatie in het erfrecht (art. 4:35 BW), verjaringstermijnen en empirisch onderzoek naar de effectiviteit van het toezicht op vermogensbeheer in het erfrecht. Het onderzoek biedt de praktijk verschillende handreikingen en resulteert in 22 suggesties voor aanpassing van de wet.

De reeks Familie & Recht is gericht op debat tussen theorie en praktijk op het terrein van het familierecht in brede zin. Kennisuitwisseling met andere wetenschapsgebieden, zoals de sociale wetenschappen speelt hierbij een belangrijke rol. Monografieën, proefschriften, conferentiebundels en commentaren maken deel uit van de reeks. De reeks Familie & Recht is onderdeel van de samenwerking van Nederlandse specialisten op het gebied van het familierecht in het kader van de Alliantie Familie & Recht. De uitgaven zijn bestemd voor advocaten, notarissen, rechters, wetenschappers en ambtenaren van de burgerlijke stand. De reeks Familie & Recht is onderdeel van de samenwerking van Nederlandse specialisten op het gebied van het familierecht in het kader van de Alliantie Familie & Recht en maakt deel uit van de boekenreeks van het Netherlands Institute for Law and Governance (NILG). Het NILG is een samenwerkingsverband van universiteiten en andere onderzoeksinstellingen dat zich tot doel stelt onderzoek op het terrein van Law and Governance te bevorderen. Centraal staat de balans tussen publieke en private belangen in het recht en de wijze waarop de regulering van die belangen door de publieke en de private sector plaatsvindt.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
J.H.M. ter Haar
Uitgever
Boom Juridische uitgevers
ISBN
9789089747723
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99