Mijn landelijke lier

poëzie en proza van Elisabeth Maria Post

Prijs € 17,99

Uitverkocht

Bert Paasman

Paperback | April 2006 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Eerste bloemlezing uit de poëzie en het proza van Elisabeth Maria Post (1755-1812), kind van de Verlichting en de vroege Romantiek Mijn landelijke lier is de eerste bloemlezing uit de poëzie en het proza van Elisabeth Maria Post (1755-1812). Als kind van de gevoelige Verlichting en de vroege Romantiek neemt zij een geheel eigen plaats in. Zij is de eerste realistische natuurbeschrijfster in de Nederlandse letteren, zij beschrijft de natuur zoals ze die waarneemt en niet volgens literaire tradities. Ze idealiseert het leven van een geëmancipeerde vrouw: iemand die niet alleen de huishouding en de tuin doet, maar ook studeert, filosofeert en musiceert. Kortom, een vrouw die noch savante noch huissloof is. Als een van de weinigen uit zij scherpe kritiek op de beschamende slavenhandel en slavernij in de Nederlandse West-Indische koloniën. Ten slotte maakt zij gedurfde hiernamaalsvoorstellingen. Ook experimenteerde deze bijzondere schrijfster met de vorm van haar poëzie, van gebonden en rijmend tot geheel vrij en rijmloos. Post werd geboren te Utrecht en woonde achtereenvolgens in Emminkhuizen (Renswoude), Amerongen, Arnhem, Velp, Noordwijk en Epe. Ze werd op het landgoed Tongeren begraven. Over al haar woonplaatsen vindt men teksten in haar werk, ze waardeerde de Veluwezoom nabij Velp in het bijzonder.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Bert Paasman
Uitgever
Amsterdam University Press
ISBN
9789053568217
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2006
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
170

Beschrijving

Eerste bloemlezing uit de poëzie en het proza van Elisabeth Maria Post (1755-1812), kind van de Verlichting en de vroege Romantiek

Mijn landelijke lier is de eerste bloemlezing uit de poëzie en het proza van Elisabeth Maria Post (1755-1812). Als kind van de gevoelige Verlichting en de vroege Romantiek neemt zij een geheel eigen plaats in. Zij is de eerste realistische natuurbeschrijfster in de Nederlandse letteren, zij beschrijft de natuur zoals ze die waarneemt en niet volgens literaire tradities. Ze idealiseert het leven van een geëmancipeerde vrouw: iemand die niet alleen de huishouding en de tuin doet, maar ook studeert, filosofeert en musiceert. Kortom, een vrouw die noch savante noch huissloof is. Als een van de weinigen uit zij scherpe kritiek op de beschamende slavenhandel en slavernij in de Nederlandse West-Indische koloniën. Ten slotte maakt zij gedurfde hiernamaalsvoorstellingen. Ook experimenteerde deze bijzondere schrijfster met de vorm van haar poëzie, van gebonden en rijmend tot geheel vrij en rijmloos.
Post werd geboren te Utrecht en woonde achtereenvolgens in Emminkhuizen (Renswoude), Amerongen, Arnhem, Velp, Noordwijk en Epe. Ze werd op het landgoed Tongeren begraven. Over al haar woonplaatsen vindt men teksten in haar werk, ze waardeerde de Veluwezoom nabij Velp in het bijzonder.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Bert Paasman
Uitgever
Amsterdam University Press
ISBN
9789053568217
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2006
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
170

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99