Memoires van een jeugdbederver

Prijs € 15,00

Uitverkocht

Lambert Henning

Paperback | September 2011 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Lambert J.M. Henning CssR (1909-2001) schreef zijn ‘mini-memoires’, zoals hij ze noemde, in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Mini, want een volledige autobiografie vormen zij niet. Henning studeerde rechten, maar koos na zijn studie onder invloed van de bekende Nijmeegse rechtsgeleerde W. Duynstee CssR voor een kloosterleven. Hij was na zijn priesterwijding jarenlang retraitepater en weet daar in zijn memoires smakelijk over te vertellen. Een tweede deel ervan gaat over zijn tijd als parochiepriester in het Suriname van voor de onafhankelijkheid, waar hij zich onder meer bezig hield met het schrijven van musical- en cabaretteksten voor zijn parochianen. Opvallend in Hennings herinneringen is, dat hij zo weinig aandacht besteedt aan de jongensboeken die hij heeft geschreven. Want de redemptorist Henning was, onder het pseudoniem Mr. Jan Kruysman, de auteur van onder meer het omstreden jongensboek Bob Vredeveld wordt man. Omstreden vanwege de passages over Bobs ‘strijd’ – tegen de zelfbevrediging –, maar juist daarom ook geprezen, en zelfs in het Duits vertaald. Om Hennings ‘mini-memoires’ in hun context te kunnen plaatsen heeft Co Roording, die het KDC op het bestaan van deze memoires wees, een biografie van Henning geschreven, onder meer gebaseerd op gesprekken met mederedemptoristen en anderen, en een hoofdstuk over het roemruchte boek Bob Vredeveld wordt man en het vervolg daarop: Idealisten. Daarin reconstrueert hij de discussies erover, en legt hij het autobiografische karakter van beide boeken bloot.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Lambert Henning
Uitgever
Valkhof Pers
ISBN
9789056253646
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
September 2011
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Lambert J.M. Henning CssR (1909-2001) schreef zijn ‘mini-memoires’, zoals hij ze noemde, in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Mini, want een volledige autobiografie vormen zij niet. Henning studeerde rechten, maar koos na zijn studie onder invloed van de bekende Nijmeegse rechtsgeleerde W. Duynstee CssR voor een kloosterleven. Hij was na zijn priesterwijding jarenlang retraitepater en weet daar in zijn memoires smakelijk over te vertellen. Een tweede deel ervan gaat over zijn tijd als parochiepriester in het Suriname van voor de onafhankelijkheid, waar hij zich onder meer bezig hield met het schrijven van musical- en cabaretteksten voor zijn parochianen.
Opvallend in Hennings herinneringen is, dat hij zo weinig aandacht besteedt aan de jongensboeken die hij heeft geschreven. Want de redemptorist Henning was, onder het pseudoniem Mr. Jan Kruysman, de auteur van onder meer het omstreden jongensboek Bob Vredeveld wordt man. Omstreden vanwege de passages over Bobs ‘strijd’ – tegen de zelfbevrediging –, maar juist daarom ook geprezen, en zelfs in het Duits vertaald.
Om Hennings ‘mini-memoires’ in hun context te kunnen plaatsen heeft Co Roording, die het KDC op het bestaan van deze memoires wees, een biografie van Henning geschreven, onder meer gebaseerd op gesprekken met mederedemptoristen en anderen, en een hoofdstuk over het roemruchte boek Bob Vredeveld wordt man en het vervolg daarop: Idealisten. Daarin reconstrueert hij de discussies erover, en legt hij het autobiografische karakter van beide boeken bloot.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Lambert Henning
Uitgever
Valkhof Pers
ISBN
9789056253646
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
September 2011
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99