Meer mans

leraren opleiden met oog voor diversiteit en kwaliteit

Prijs € 33,00

Uitverkocht

Paperback | April 2013 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Over het boek:In deze bundel wordt verslag gedaan van het onderzoek- en ontwikkelproject 'Help' de mannelijke leraar naar het primair onderwijs of korter gezegd Meer Mans. Meer Mans heeft als doel bij te dragen aan de verhoging van het rendement en de kwaliteit van mannelijke studenten van de lerarenopleiding basisonderwijs.Mannelijke studenten doen langer over de opleiding, vallen vaker uit en halen minder goede cijfers dan vrouwelijke studenten. Het uitgangspunt van Meer Mans is dat het geboden onderwijs minder goed aansluit bij de beroepsmotivatie, inzet en opleidingsverwachtingen van mannelijke studenten. Door onderzoek en curriculumontwikkeling te combineren is gewerkt aan kennisontwikkeling met betrekking tot optimalisering van de match tussen het curriculum en de mannelijke studenten.Aan het totale project werkten drie onderzoekers, acht lerarenopleiders en zes leraren uit het basisonderwijs samen. Zij hebben op basis van theorie en praktijkervaringen vastgesteld welke opleidingsfactoren minder aansluiten bij mannelijke studenten en in aanmerking komen voor aanpassing zonder afbreuk te doen aan de vereiste kwaliteit van een afgestudeerde leraar basisonderwijs. De geselecteerde opleidingsfactoren zijn in overleg met de opleidingen als pilot aangepast en kleinschalig geïmplementeerd. Vervolgens is daarvan onderzocht of dat tot gewenste verbeteringen leidt. Voorbeelden van deelprojecten zijn 'reflecteren moet je leren', 'opdrachten onder de genderlens', en 'op (mannelijke) maat begeleiden' van stagiaires.Over de auteur(s):Dr. Gerda Geerdink was projectleider van Meer Mans. Ze werkt als associate lector op het thema 'Seksediversiteit en onderwijs' voor het Kenniscentrum: 'Kwaliteit van Leren' binnen de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ze promoveerde in 2007 op een onderzoek naar sekseverschillen bij toekomstige leraren basisonderwijs. Op dit moment is ze vooral actief als praktijkonderzoeker naar onderwerpen die te maken hebben met sekseverschillen, onderwijs en rendementsverbetering. Daarvoor was ze lerarenopleider.Dr. Fedor de Beer werkt bij hetzelfde Kenniscentrum als onderzoeker. Hij heeft mee leiding en sturing gegeven aan het project Meer Mans. Zijn onderzoeksthema's zijn, naast sekseverschillen en opleiden van leraren, burgerschapsvorming en de pedagogische taak van het onderwijs. Hij was zelf (mannelijke) leraar basisonderwijs en later lerarenopleider aan de lerarenopleiding basisonderwijs.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Garant
ISBN
9789044130256
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2013
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
287

Beschrijving

Over het boek:

In deze bundel wordt verslag gedaan van het onderzoek- en ontwikkelproject 'Help' de mannelijke leraar naar het primair onderwijs of korter gezegd Meer Mans. Meer Mans heeft als doel bij te dragen aan de verhoging van het rendement en de kwaliteit van mannelijke studenten van de lerarenopleiding basisonderwijs.

Mannelijke studenten doen langer over de opleiding, vallen vaker uit en halen minder goede cijfers dan vrouwelijke studenten. Het uitgangspunt van Meer Mans is dat het geboden onderwijs minder goed aansluit bij de beroepsmotivatie, inzet en opleidingsverwachtingen van mannelijke studenten. Door onderzoek en curriculumontwikkeling te combineren is gewerkt aan kennisontwikkeling met betrekking tot optimalisering van de match tussen het curriculum en de mannelijke studenten.

Aan het totale project werkten drie onderzoekers, acht lerarenopleiders en zes leraren uit het basisonderwijs samen. Zij hebben op basis van theorie en praktijkervaringen vastgesteld welke opleidingsfactoren minder aansluiten bij mannelijke studenten en in aanmerking komen voor aanpassing zonder afbreuk te doen aan de vereiste kwaliteit van een afgestudeerde leraar basisonderwijs. De geselecteerde opleidingsfactoren zijn in overleg met de opleidingen als pilot aangepast en kleinschalig geïmplementeerd. Vervolgens is daarvan onderzocht of dat tot gewenste verbeteringen leidt. Voorbeelden van deelprojecten zijn 'reflecteren moet je leren', 'opdrachten onder de genderlens', en 'op (mannelijke) maat begeleiden' van stagiaires.

Over de auteur(s):

Dr. Gerda Geerdink was projectleider van Meer Mans. Ze werkt als associate lector op het thema 'Seksediversiteit en onderwijs' voor het Kenniscentrum: 'Kwaliteit van Leren' binnen de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ze promoveerde in 2007 op een onderzoek naar sekseverschillen bij toekomstige leraren basisonderwijs. Op dit moment is ze vooral actief als praktijkonderzoeker naar onderwerpen die te maken hebben met sekseverschillen, onderwijs en rendementsverbetering. Daarvoor was ze lerarenopleider.

Dr. Fedor de Beer werkt bij hetzelfde Kenniscentrum als onderzoeker. Hij heeft mee leiding en sturing gegeven aan het project Meer Mans. Zijn onderzoeksthema's zijn, naast sekseverschillen en opleiden van leraren, burgerschapsvorming en de pedagogische taak van het onderwijs. Hij was zelf (mannelijke) leraar basisonderwijs en later lerarenopleider aan de lerarenopleiding basisonderwijs.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Garant
ISBN
9789044130256
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2013
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
287

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99