Managers en professionals

over management als probleem en als oplossing

Prijs € 44,50

Niet beschikbaar

Ook beschikbaar als:

Hans de Bruijn

Paperback | September 2016 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Het echte werkProfessionals doen het echte werk: zij staan immers voor de klas van onze kinderen, zij opereren ons in het ziekenhuis, zij vangen de boeven op straat en zij doen het wetenschappelijk onderzoek in de laboratoria. In de afgelopen decennia zijn deze professionals echter steeds sterker geconfronteerd met managers. En die lijken maar weinig goeds te brengen: meer bureaucratie, meer overbodige procedures, meer lege modeltalk en meer nietszeggende managementlingo. Door dit gedoe komen professionals steeds minder toe aan de kern van hun werk.Zorgvuldig en professioneelManagement is dus geen oplossing, het is een probleem. Managers strooien zand in het raderwerk van de samenleving; zij bedenken steeds meer regels en verergeren de bureaucratie. Dat zou je denken, maar de werkelijkheid is dat we inmiddels ook niet meer zonder managers kunnen. Daar is de samenleving veel te ingewikkeld voor geworden ...ManagementbashingIn Managers en professionals laat Hans de Bruijn zien dat eigenlijk alle negatieve vooroordelen over managers waar zijn. Maar hij laat ook zien dat dit maar het halve verhaal is: management is namelijk soms ook een oplossing. En als het ook een oplossing is, is managementbashing net zo simpel als modeltalk ...Het wiel en het eilandenrijkManagers moeten maar accepteren dat alle professionele organisaties eilandenrijken zijn en dat professionals voortdurend het wiel opnieuw zullen blijven uitvinden. Daar is vaak ook niets mis mee. En voor professionals is de boodschap bijvoorbeeld dat de vaak verfoeide prestatiemeting of protocollering soms ook gewoon echt bijdraagt aan de professionaliteit van de dienstverlening.Professionele autonomieVanuit zijn constatering over modeltalk bespreekt De Bruijn een aantal belangrijke managementfuncties. Steeds zal blijken dat manager en professional moeten laveren tussen modeltalk en het beroep op de professionele autonomie. Dit leidt tot soms verrassende waardering voor datgene wat in professionele organisaties gebeurt. En dat leidt ook tot vaak contra-intuïtieve aanbevelingen voor managers. Samengevat pleit De Bruijn vooral voor betere managers, die in hun werk net zo zorgvuldig en professioneel zijn als al die andere professionals. Voor wie?Managers en professionals is geschreven voor iedereen die in professionele organisaties actief is en geïnteresseerd is in thema's rond bestuur en management.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Hans de Bruijn
Uitgever
Boom
ISBN
9789024404209
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
September 2016
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
236

Beschrijving

Het echte werk
Professionals doen het echte werk: zij staan immers voor de klas van onze kinderen, zij opereren ons in het ziekenhuis, zij vangen de boeven op straat en zij doen het wetenschappelijk onderzoek in de laboratoria. In de afgelopen decennia zijn deze professionals echter steeds sterker geconfronteerd met managers. En die lijken maar weinig goeds te brengen: meer bureaucratie, meer overbodige procedures, meer lege modeltalk en meer nietszeggende managementlingo. Door dit gedoe komen professionals steeds minder toe aan de kern van hun werk.

Zorgvuldig en professioneel
Management is dus geen oplossing, het is een probleem. Managers strooien zand in het raderwerk van de samenleving; zij bedenken steeds meer regels en verergeren de bureaucratie. Dat zou je denken, maar de werkelijkheid is dat we inmiddels ook niet meer zonder managers kunnen. Daar is de samenleving veel te ingewikkeld voor geworden ...

Managementbashing
In Managers en professionals laat Hans de Bruijn zien dat eigenlijk alle negatieve vooroordelen over managers waar zijn. Maar hij laat ook zien dat dit maar het halve verhaal is: management is namelijk soms ook een oplossing. En als het ook een oplossing is, is managementbashing net zo simpel als modeltalk ...

Het wiel en het eilandenrijk
Managers moeten maar accepteren dat alle professionele organisaties eilandenrijken zijn en dat professionals voortdurend het wiel opnieuw zullen blijven uitvinden. Daar is vaak ook niets mis mee. En voor professionals is de boodschap bijvoorbeeld dat de vaak verfoeide prestatiemeting of protocollering soms ook gewoon echt bijdraagt aan de professionaliteit van de dienstverlening.

Professionele autonomie
Vanuit zijn constatering over modeltalk bespreekt De Bruijn een aantal belangrijke managementfuncties. Steeds zal blijken dat manager en professional moeten laveren tussen modeltalk en het beroep op de professionele autonomie. Dit leidt tot soms verrassende waardering voor datgene wat in professionele organisaties gebeurt. En dat leidt ook tot vaak contra-intuïtieve aanbevelingen voor managers. Samengevat pleit De Bruijn vooral voor betere managers, die in hun werk net zo zorgvuldig en professioneel zijn als al die andere professionals.

Voor wie?
Managers en professionals is geschreven voor iedereen die in professionele organisaties actief is en geïnteresseerd is in thema's rond bestuur en management.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Hans de Bruijn
Uitgever
Boom
ISBN
9789024404209
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
September 2016
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
236

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99