Aarde en Klimaat

hoorcollege over de geologische geschiedenis en toekomst van onze planeet

Prijs € 42,50

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

S. Kroonenberg

Luisterboek | Juli 2009 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Wij hanteren voor onze planeet vaak de menselijke maat en niet de maat van de aarde zelf. De aarde heeft een eigen leven dat al vier en een half miljard jaar duurt. Alle natuurrampen hebben in het verleden al eens plaatsgevonden: een tweehonderd meter hogere en honderd meter lagere zeespiegel, een broeikasaarde met meer dan twintig keer zoveel CO2 in de atmosfeer en een twintig keer zo snelle zeespiegelstijging als nu. Voor de aarde is dat allemaal niets nieuws. In deze serie colleges laat Kroonenberg zien hoe de aarde écht werkt aan de hand van de drie klimaatextremen die de aarde de laatste 250 miljoen jaar heeft meegemaakt: de woestijnaarde, de broeikasaarde en de ijstijdaarde. De aarde in rood, groen en wit.InhoudsopgaveDe woestijnaardeCD 1H 1: Waarom hier land en daar zee? Waarom hier gebergte en daar vlak?H 2: Plaattektoniek en de drie klimaatextremenH 3: Pangea in het Perm: woestijnen, rode zandstenen, lage zeespiegel, laag CO2CD 2H 4: Nederlands aardgas: geschenk van de woestijnaardeH 5: Zoutpijlers: ook een geschenk van de woestijnaardeH 6: De Perm-Trias uitsterframpDe broeikasaardeCD 3H 7: Het uiteendrijven van Pangea. Snelle zeespiegelstijgingH 8: Nederlandse aardolie: geschenk van de broeikasaardeH 9: Reservoir gesteenten. Bentheimer zandsteenCD 4H 10: De broeikasaardeH 11: De koolstofcyclus en de kalksteenvormingH 12: De Krijt-Tertiair meteorietinslagDe ijstijdaardeCD 5H 13: Van broeikasaarde naar ijstijdaardeH 14: De Milankovic-klimaatcycliH 15: Waarom Milankovic gelijk hadCD 6H 16: De ijstijdaardeH 17: De tijd van homo sapiensH 18: Wat nu?Over de spreker:Salomon B. Kroonenberg is sinds 1996 hoogleraar geologie aan de TU Delft en houdt zich daar vooral bezig met hoe delta's en andere sedimentaire systemen zich gedragen bij een veranderende zeespiegel.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
S. Kroonenberg
Uitgever
NRC Handelsblad Academie
ISBN
9789085300366
Bindwijze
Luisterboek
Publicatiedatum
Juli 2009
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Wij hanteren voor onze planeet vaak de menselijke maat en niet de maat van de aarde zelf. De aarde heeft een eigen leven dat al vier en een half miljard jaar duurt. Alle natuurrampen hebben in het verleden al eens plaatsgevonden: een tweehonderd meter hogere en honderd meter lagere zeespiegel, een broeikasaarde met meer dan twintig keer zoveel CO2 in de atmosfeer en een twintig keer zo snelle zeespiegelstijging als nu. Voor de aarde is dat allemaal niets nieuws. In deze serie colleges laat Kroonenberg zien hoe de aarde écht werkt aan de hand van de drie klimaatextremen die de aarde de laatste 250 miljoen jaar heeft meegemaakt: de woestijnaarde, de broeikasaarde en de ijstijdaarde. De aarde in rood, groen en wit.

Inhoudsopgave
De woestijnaarde

CD 1
H 1: Waarom hier land en daar zee? Waarom hier gebergte en daar vlak?
H 2: Plaattektoniek en de drie klimaatextremen
H 3: Pangea in het Perm: woestijnen, rode zandstenen, lage zeespiegel, laag CO2

CD 2
H 4: Nederlands aardgas: geschenk van de woestijnaarde
H 5: Zoutpijlers: ook een geschenk van de woestijnaarde
H 6: De Perm-Trias uitsterframp

De broeikasaarde

CD 3
H 7: Het uiteendrijven van Pangea. Snelle zeespiegelstijging
H 8: Nederlandse aardolie: geschenk van de broeikasaarde
H 9: Reservoir gesteenten. Bentheimer zandsteen

CD 4
H 10: De broeikasaarde
H 11: De koolstofcyclus en de kalksteenvorming
H 12: De Krijt-Tertiair meteorietinslag

De ijstijdaarde

CD 5
H 13: Van broeikasaarde naar ijstijdaarde
H 14: De Milankovic-klimaatcycli
H 15: Waarom Milankovic gelijk had

CD 6
H 16: De ijstijdaarde
H 17: De tijd van homo sapiens
H 18: Wat nu?

Over de spreker:
Salomon B. Kroonenberg is sinds 1996 hoogleraar geologie aan de TU Delft en houdt zich daar vooral bezig met hoe delta's en andere sedimentaire systemen zich gedragen bij een veranderende zeespiegel.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
S. Kroonenberg
Uitgever
NRC Handelsblad Academie
ISBN
9789085300366
Bindwijze
Luisterboek
Publicatiedatum
Juli 2009
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99