Macht?... Aan Welk Volk?!

Prijs € 17,50

Tijdelijk niet beschikbaar

J. Staal

Paperback | April 2010 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Macht?... Aan welk volk?! Jonas Staal, onder redactie van Vincent W.J. van Gerven Oei Deze Nederlandstalige publicatie is een verzameling hedendaagse pamflettische teksten en manifesten rondom het verzamelde beeldende werk van beeldend kunstenaar Jonas Staal (1981). Het werk van Staal, waarin de relatie tussen kunst, politiek en ideologie centraal staat, heeft in de publicatie een platformfunctie voor een dialoog met een selectie internationale auteurs die zich nadrukkelijk bezig hebben gehouden met de politiek-maatschappelijke betekenis van het schrijven en publiceren, met het schrift als een politiek instrument. Het werk van Staal is bekend geworden door zijn nadrukkelijke politiek-maatschappelijke thematiek. Onder zijn bekendste werken gelden de series installaties De Geert Wilders werken (2005), waarin hij in de openbare ruimte een reeks zogenaamde 'bermmonumenten' oprichtte met afbeeldingen van politicus Geert Wilders. Hieruit volgde twee rechtszaken waarin de kunstenaar werd vervolgd voor bedreiging van de politicus, welke hij onderbracht in zijn werk door uitnodigingen te versturen voor de rechtszaken en deze te documenteren als een werk van zijn hand, respectievelijk de projecten De Geert Wilders werken – Een rechtszaak I (2007) en De Geert Wilders werken – Een rechtszaak II (2008). Andere werken van zijn hand zijn Anatomie van een bomwrak (2007, in samenwerking met Jack Segbars) waarin hij twee bomwrakken uit Irak tentoonstelde voor het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, als onderdeel van de beeldencollectie van de stad en Bomb Wreck Jewellery (2009, in samenwerking met Hartog & Henneman) waarin hij uit de brokstukken van de bomwrakken een reeks sieraden liet vervaardigen. Over de auteurs De auteurs zijn de in Tunesië geboren schrijver Chris Keulemans, de Roemeense curator Mihnea Mircan, de Servische curator Marko Stamenkovic, de Belgische theoretische onderzoeksgroep BAVO, de Nederlands-Chinese schrijver Vincent van Gerven Oei. De titel Power... To Which People?! stelt de bekende slogan 'Power to the people!' – 'Macht aan het volk!' - in kwestie. Zowel in het werk van Staal als in de bijdragen van de auteurs wordt de vraag over de plaats van de macht in onze samenleving ter discussie gesteld. Juist door deze vraagstelling continu onder de aandacht te brengen stellen zij dat een andere politiek, een andere vorm van vertegenwoordiging mogelijk is. In Staal zijn visie zijn ook kunstenaars volksvertegenwoordigers. Jonas Staal (1981) studeerde monumentale kunst in Enschede en in Boston. Zijn werk behelst interventies in de publieke ruimte, tentoonstellingen, lezingen en publicaties. In alle gevallen betrekt hij zich hierbij nadrukkelijk met politieke onderwerpen en ontwikkelingen.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
J. Staal
Uitgever
Jap Sam Books
ISBN
9789490322014
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2010
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
224

Beschrijving

Macht?... Aan welk volk?!
Jonas Staal, onder redactie van Vincent W.J. van Gerven Oei

Deze Nederlandstalige publicatie is een verzameling hedendaagse pamflettische teksten en manifesten rondom het verzamelde beeldende werk van beeldend kunstenaar Jonas Staal (1981). Het werk van Staal, waarin de relatie tussen kunst, politiek en ideologie centraal staat, heeft in de publicatie een platformfunctie voor een dialoog met een selectie internationale auteurs die zich nadrukkelijk bezig hebben gehouden met de politiek-maatschappelijke betekenis van het schrijven en publiceren, met het schrift als een politiek instrument.

Het werk van Staal is bekend geworden door zijn nadrukkelijke politiek-maatschappelijke thematiek. Onder zijn bekendste werken gelden de series installaties De Geert Wilders werken (2005), waarin hij in de openbare ruimte een reeks zogenaamde 'bermmonumenten' oprichtte met afbeeldingen van politicus Geert Wilders. Hieruit volgde twee rechtszaken waarin de kunstenaar werd vervolgd voor bedreiging van de politicus, welke hij onderbracht in zijn werk door uitnodigingen te versturen voor de rechtszaken en deze te documenteren als een werk van zijn hand, respectievelijk de projecten De Geert Wilders werken – Een rechtszaak I (2007) en De Geert Wilders werken – Een rechtszaak II (2008). Andere werken van zijn hand zijn Anatomie van een bomwrak (2007, in samenwerking met Jack Segbars) waarin hij twee bomwrakken uit Irak tentoonstelde voor het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, als onderdeel van de beeldencollectie van de stad en Bomb Wreck Jewellery (2009, in samenwerking met Hartog & Henneman) waarin hij uit de brokstukken van de bomwrakken een reeks sieraden liet vervaardigen.
Over de auteurs

De auteurs zijn de in Tunesië geboren schrijver Chris Keulemans, de Roemeense curator Mihnea Mircan, de Servische curator Marko Stamenkovic, de Belgische theoretische onderzoeksgroep BAVO, de Nederlands-Chinese schrijver Vincent van Gerven Oei.

De titel Power... To Which People?! stelt de bekende slogan 'Power to the people!' – 'Macht aan het volk!' - in kwestie. Zowel in het werk van Staal als in de bijdragen van de auteurs wordt de vraag over de plaats van de macht in onze samenleving ter discussie gesteld. Juist door deze vraagstelling continu onder de aandacht te brengen stellen zij dat een andere politiek, een andere vorm van vertegenwoordiging mogelijk is. In Staal zijn visie zijn ook kunstenaars volksvertegenwoordigers.

Jonas Staal (1981) studeerde monumentale kunst in Enschede en in Boston. Zijn werk behelst interventies in de publieke ruimte, tentoonstellingen, lezingen en publicaties. In alle gevallen betrekt hij zich hierbij nadrukkelijk met politieke onderwerpen en ontwikkelingen.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
J. Staal
Uitgever
Jap Sam Books
ISBN
9789490322014
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2010
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
224

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99