Franz Holss

kunstenaar op de vlucht voor Hitler

Prijs € 16,00

Uitverkocht

D. de Winter

Paperback | Januari 2001 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Kunstenaar op de vlucht voor Hitler. Tussen de twee wereldoorlogen verschijnen in linkse periodieken krachtige politieke prenten, getekend door Franz Holß. Achter dit pseudoniem gaat de persoon schuil van Franz Wilhelm Meyer (1906-1957), politiek activist en beeldend kunstenaar. Franz Meyer maakt strips, portretten, ex-librissen, aquarellen, pentekeningen en bovenal: linoleumsneden. Daarin ageert hij fel tegen fascisme en stalinisme, stelt de politiek van sociaal-democraten aan de kaak en propageert een internationaal socialisme. Meyers activiteiten voor de communistische partij in zijn geboorteland Duitsland staan op gespannen voet met zijn kunstenaarschap en hij kiest voor het trotskisme. Na de machtsovername door de nazi's vlucht hij naar Nederland, verblijft als politiek vluchteling in België en wordt in 1940 op transport gezet naar Frankrijk. Van zijn rondgang door gevangenissen en concentratiekampen is de autobiografische tekeningenreeks Flucht aus Deutschland bewaard gebleven. In 1942 ontsnapt hij richting Verenigde Staten, waar hij tot aan zijn dood blijft wonen. Franz Meyer is een relatief onbekend kunstenaar gebleven en ook nu kennen weinigen zijn werk. Met dit boek wordt dat goedgemaakt. Het doet verslag van de jarenlange biografische zoektocht die Dick de Winter ondernam naar leven en werk van Holß en toont - in al haar diversiteit, scherpte en overtuigingskracht - het werk van deze kunstenaar op de vlucht voor Hitler.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
D. de Winter
Uitgever
Papieren Tijger,
ISBN
9789067281201
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2001
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
146

Beschrijving

Kunstenaar op de vlucht voor Hitler. Tussen de twee wereldoorlogen verschijnen in linkse periodieken krachtige politieke prenten, getekend door Franz Holß. Achter dit pseudoniem gaat de persoon schuil van Franz Wilhelm Meyer (1906-1957), politiek activist en beeldend kunstenaar.

Franz Meyer maakt strips, portretten, ex-librissen, aquarellen, pentekeningen en bovenal: linoleumsneden. Daarin ageert hij fel tegen fascisme en stalinisme, stelt de politiek van sociaal-democraten aan de kaak en propageert een internationaal socialisme.

Meyers activiteiten voor de communistische partij in zijn geboorteland Duitsland staan op gespannen voet met zijn kunstenaarschap en hij kiest voor het trotskisme. Na de machtsovername door de nazi's vlucht hij naar Nederland, verblijft als politiek vluchteling in België en wordt in 1940 op transport gezet naar Frankrijk.
Van zijn rondgang door gevangenissen en concentratiekampen is de autobiografische tekeningenreeks Flucht aus Deutschland bewaard gebleven. In 1942 ontsnapt hij richting Verenigde Staten, waar hij tot aan zijn dood blijft wonen.

Franz Meyer is een relatief onbekend kunstenaar gebleven en ook nu kennen weinigen zijn werk. Met dit boek wordt dat goedgemaakt. Het doet verslag van de jarenlange biografische zoektocht die Dick de Winter ondernam naar leven en werk van Holß en toont - in al haar diversiteit, scherpte en overtuigingskracht - het werk van deze kunstenaar op de vlucht voor Hitler.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
D. de Winter
Uitgever
Papieren Tijger,
ISBN
9789067281201
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2001
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
146

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99