Kunst van de wederopbouw in Nederland 1940-1965

experiment in opdracht

Prijs € 42,95

Niet beschikbaar

Paperback | September 2013 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

In de wederopbouwperiode (1940-1965) werden veel bouwwerken voorzien van kunstwerken. Muurschilderingen, mozaïek, glas-in-lood en (wand-)tapijten werden speciaal ontworpen voor een bepaalde plek in of aan een gebouw. Na jaren van veronachtzaming en sloop, groeit nu de publieke belangstelling voor de wederopbouwperiode en haar bijzondere erfgoed. Deze publicatie vertelt het verhaal van de opkomst, bloei en teloorgang van de wederopbouwkunst in Nederland.Kunstenaars zoals Dick Elffers, Wally Elenbaas, Louis van Roode en Karel Appel streefden in de sobere naoorlogse jaren naar een synthese van kunst en architectuur. Dit ideaal hing samen met het verlangen naar een collectieve en samenbindende kunst voor een samenleving die moest herstellen van de gevolgen van de oorlog. Bijzondere technieken zoals sgraf! to en glas-in-beton werden herontdekt of nieuw ontwikkeld. Dit boek bevat portretten van kunstenaars, kunstwerken, interviews, technieken en historisch en veel recent beeldmateriaal.Yteke Spoelstra is zelfstandig kunst- en architectuurhistoricus. Frans van Burkom is zelfstandig kunsthistorisch onderzoeker. Kunsthistoricus Simone Vermaat is werkzaam bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
nai010 uitgevers/publishers
ISBN
9789462080911
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
September 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
192

Beschrijving

In de wederopbouwperiode (1940-1965) werden veel bouwwerken voorzien van kunstwerken. Muurschilderingen, mozaïek, glas-in-lood en (wand-)tapijten werden speciaal ontworpen voor een bepaalde plek in of aan een gebouw. Na jaren van veronachtzaming en sloop, groeit nu de publieke belangstelling voor de wederopbouwperiode en haar bijzondere erfgoed. Deze publicatie vertelt het verhaal van de opkomst, bloei en teloorgang van de wederopbouwkunst in Nederland.
Kunstenaars zoals Dick Elffers, Wally Elenbaas, Louis van Roode en Karel Appel streefden in de sobere naoorlogse jaren naar een synthese van kunst en architectuur. Dit ideaal hing samen met het verlangen naar een collectieve en samenbindende kunst voor een samenleving die moest herstellen van de gevolgen van de oorlog. Bijzondere technieken zoals sgraf! to en glas-in-beton werden herontdekt of nieuw ontwikkeld. Dit boek bevat portretten van kunstenaars, kunstwerken, interviews, technieken en historisch en veel recent beeldmateriaal.

Yteke Spoelstra is zelfstandig kunst- en architectuurhistoricus. Frans van Burkom is zelfstandig kunsthistorisch onderzoeker. Kunsthistoricus Simone Vermaat is werkzaam bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
nai010 uitgevers/publishers
ISBN
9789462080911
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
September 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
192

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99