Kracht door wisselwerking

van Couperusduin tot Meander

Prijs € 35,00

Uitverkocht

Hans van Beek, Marcel Teunissen

Hardback | Juni 2017 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Wisselwerking is een sleutelbegrip voor architect Hans van Beek, in 1976 samen met Sjoerd Schamhart en zijn collega's Cees Nieuwenkamp en Ernst Verheij oprichter van architectenbureau Atelier Pro. Wisselwerking met de aarde, de elementen, de aardbewoners en hun handel en wandel, maar vooral met de omgeving en met de medewerkers van Atelier PRO.Het boek biedt een chronologisch overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen en projecten van Hans van Beek, voor en tijdens Atelier PRO. Ook de opzet van het boek is gebaseerd op wisselwerking. De auteur Marcel Teunissen laat opdrachtgevers en toonaangevende architectuurcritici van toen en nu aan het woord, maar in de eerste plaats geeft Hans van Beek zelf context en diepgang aan de projecten. Via intermezzo's brengt hij de lezer achter de schermen van de bureaus Sj. Schamhart, PRO en uiteindelijk Atelier PRO. Hij vertelt de verhalen die aan de plekken en gebouwen niet afleesbaar zijn, maar die wel bepalend warenvoor de totstandkoming ervan. Dwarsverbanden laten vanuit een andere invalshoek zien wat het boek nog meer inhoudt. Er zijn verbanden tussen tal van gebouwen, die niet altijd direct zichtbaar worden in het chronologische overzicht. Ook hier gaat het vaak over cruciale beslissingen, maar dan op ontwerpniveau.Het overzicht wordt gemarkeerd door het eerste en laatste grote project: het baanbrekende, experimentele woningbouwcomplex Couperusduin in Den Haag (1971-1976) en het Meander Medisch Centrum in Amersfoort (2005-2013), een internationale mijlpaal in de zorgarchitectuur. Daartussen ligt een rijk oeuvre dat met grote bevlogenheid tot stand kwam. Dat oeuvre beweegt tussen klein en groot, verbouw en nieuwbouw, transformaties en uitbreidingen, stadsvernieuwing en stedelijke vernieuwing, waarbij zowel in historische omgevingen als op onbeschreven plekken werd gebouwd.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Hans van Beek, Marcel Teunissen
Uitgever
Lecturis
ISBN
9789462261921
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Juni 2017
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Wisselwerking is een sleutelbegrip voor architect Hans van Beek, in 1976 samen met Sjoerd Schamhart en zijn collega's Cees Nieuwenkamp en Ernst Verheij oprichter van architectenbureau Atelier Pro. Wisselwerking met de aarde, de elementen, de aardbewoners en hun handel en wandel, maar vooral met de omgeving en met de medewerkers van Atelier PRO.

Het boek biedt een chronologisch overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen en projecten van Hans van Beek, voor en tijdens Atelier PRO. Ook de opzet van het boek is gebaseerd op wisselwerking. De auteur Marcel Teunissen laat opdrachtgevers en toonaangevende architectuurcritici van toen en nu aan het woord, maar in de eerste plaats geeft Hans van Beek zelf context en diepgang aan de projecten. Via intermezzo's brengt hij de lezer achter de schermen van de bureaus Sj. Schamhart, PRO en uiteindelijk Atelier PRO. Hij vertelt de verhalen die aan de plekken en gebouwen niet afleesbaar zijn, maar die wel bepalend waren
voor de totstandkoming ervan. Dwarsverbanden laten vanuit een andere invalshoek zien wat het boek nog meer inhoudt. Er zijn verbanden tussen tal van gebouwen, die niet altijd direct zichtbaar worden in het chronologische overzicht. Ook hier gaat het vaak over cruciale beslissingen, maar dan op ontwerpniveau.

Het overzicht wordt gemarkeerd door het eerste en laatste grote project: het baanbrekende, experimentele woningbouwcomplex Couperusduin in Den Haag (1971-1976) en het Meander Medisch Centrum in Amersfoort (2005-2013), een internationale mijlpaal in de zorgarchitectuur. Daartussen ligt een rijk oeuvre dat met grote bevlogenheid tot stand kwam. Dat oeuvre beweegt tussen klein en groot, verbouw en nieuwbouw, transformaties en uitbreidingen, stadsvernieuwing en stedelijke vernieuwing, waarbij zowel in historische omgevingen als op onbeschreven plekken werd gebouwd.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Hans van Beek, Marcel Teunissen
Uitgever
Lecturis
ISBN
9789462261921
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Juni 2017
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99