Kleinhandel en stedelijke ontwikkeling

het kramersrecht te Maastricht in de vroegmoderne tijd

Prijs € 29,00

Niet beschikbaar

E. Steegen

Hardback | November 2006 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Dit boek gaat over de kleinhandel in Maastricht in de periode 1500-1800, geschetst tegen de achtergrond van de stedelijke ontwikkeling en veran-derende consumptiegewoonten in Europa in de vroegmoderne tijd. De blik wordt vooral gericht op de kramers of meerseniers, het belangrijkste commerci ambacht ter stede. Waar kwamen de Maastrichtse winke-liers vandaan, wat was hun sociale status, welke positie hadden zij in de corporatieve organisatie en welk aandeel hadden vrouwen in de klein-handel? Erwin Steegen brengt in kaart waar de winkels lagen en laat zien hoe de winkellocatie gerelateerd was aan een bepaald welvaartsniveau. Tot slot beschrijft hij de strategie waarmee de winkeliers hun koop-waar, in het bijzonder genotmiddelen als koffie, thee en tabak, aan de man probeerden te brengen. Dr. Erwin Steegen (1974) is historicus en archivaris. Tegenwoordig is hij werkzaam bij het Regionaal Historisch Centrum Limburg te Maastricht. Naast archiefinventarissen publiceerde hij over kleinhandel, ambachtsgil-den, handelsverkeer en jeugddelinquentie in de zeventiende en achttiende eeuw. Dit boek is een bewerking van het proefschrift waarop hij in 2005 aan de Vrije Universiteit Brussel is gepromoveerd.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
E. Steegen
Uitgever
Verloren b.v., uitgeverij
ISBN
9789065509291
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
November 2006
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
352

Beschrijving

Dit boek gaat over de kleinhandel in Maastricht in de periode 1500-1800, geschetst tegen de achtergrond van de stedelijke ontwikkeling en veran-derende consumptiegewoonten in Europa in de vroegmoderne tijd. De blik wordt vooral gericht op de kramers of meerseniers, het belangrijkste commerci ambacht ter stede. Waar kwamen de Maastrichtse winke-liers vandaan, wat was hun sociale status, welke positie hadden zij in de corporatieve organisatie en welk aandeel hadden vrouwen in de klein-handel? Erwin Steegen brengt in kaart waar de winkels lagen en laat zien hoe de winkellocatie gerelateerd was aan een bepaald welvaartsniveau. Tot slot beschrijft hij de strategie waarmee de winkeliers hun koop-waar, in het bijzonder genotmiddelen als koffie, thee en tabak, aan de man probeerden te brengen.
Dr. Erwin Steegen (1974) is historicus en archivaris. Tegenwoordig is hij werkzaam bij het Regionaal Historisch Centrum Limburg te Maastricht. Naast archiefinventarissen publiceerde hij over kleinhandel, ambachtsgil-den, handelsverkeer en jeugddelinquentie in de zeventiende en achttiende eeuw. Dit boek is een bewerking van het proefschrift waarop hij in 2005 aan de Vrije Universiteit Brussel is gepromoveerd.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
E. Steegen
Uitgever
Verloren b.v., uitgeverij
ISBN
9789065509291
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
November 2006
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
352

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99