Terugkeer ongewenst

Prijs € 12,50

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Charles Lewinsky

Hardback | September 2012 |

Bekijk recensies
Gebaseerd op 2 beoordelingen
Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

`Ik heb leren leven zonder vrijheid, zonder hoop. Waarom vind ik het dan verdomme zo moeilijk om te leven zonder geweten?Terugkeer ongewenst is het deels waargebeurde, deels fictieve levensverhaal van de Joodse acteur, entertainer en regisseur Kurt Gerron, die in de jaren twintig en dertig grote triomfen vierde in Berlijn. In 1933 vlucht hij voor de nazi s en belandt via Wenen en Parijs in Nederland, waar hij onder andere optreedt in de Joodsche Schouwburg in Amsterdam en meewerkt aan verschillende Nederlandse speelfilms. Samen met zijn vrouw Olga wordt hij in 1943 geïnterneerd in Westerbork en van daar gedeporteerd naar Theresienstadt, waar de SS hem vraagt een film te maken waarin het vernederende gettobestaan wordt voorgesteld als een paradijs. Weigeren betekent transport naar Auschwitz, meewerken betekent verraad aan zichzelf en aan zijn kunst. Dit duivelse dilemma vormt de kern van dit adembenemende boek, dat tevens een betoverende en tegelijk tragische liefdesgeschiedenis is. Een facinerende roman over de macht van het geweten, de kracht van de liefde en de desastreuze wending van de geschiedenis.

Volledige beschrijving

Recensies

30-okt-2012

Minie Testerink

Alle 1 beoordelingen

Specificaties

Auteur
Charles Lewinsky
Uitgever
Signatuur
ISBN
9789056724108
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
September 2012
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
448

Beschrijving

`Ik heb leren leven zonder vrijheid, zonder hoop. Waarom vind ik het dan verdomme zo moeilijk om te leven zonder geweten?

Terugkeer ongewenst is het deels waargebeurde, deels fictieve levensverhaal van de Joodse acteur, entertainer en regisseur Kurt Gerron, die in de jaren twintig en dertig grote triomfen vierde in Berlijn. In 1933 vlucht hij voor de nazi s en belandt via Wenen en Parijs in Nederland, waar hij onder andere optreedt in de Joodsche Schouwburg in Amsterdam en meewerkt aan verschillende Nederlandse speelfilms. Samen met zijn vrouw Olga wordt hij in 1943 geïnterneerd in Westerbork en van daar gedeporteerd naar Theresienstadt, waar de SS hem vraagt een film te maken waarin het vernederende gettobestaan wordt voorgesteld als een paradijs. Weigeren betekent transport naar Auschwitz, meewerken betekent verraad aan zichzelf en aan zijn kunst. Dit duivelse dilemma vormt de kern van dit adembenemende boek, dat tevens een betoverende en tegelijk tragische liefdesgeschiedenis is.

Een facinerende roman over de macht van het geweten, de kracht van de liefde en de desastreuze wending van de geschiedenis.

30-okt-2012

Minie Testerink

Meeslepend

Het is het levensverhaal van Kurt Gerson die in de Tweede Wereldoorlog zijn naam veranderd in Kurt Gerron. Een deel van het verhaal is waargebeurd en deels fictief. Kurt is acteur en regisseur en in de jaren twintig en dertig heeft hij verschillende films gemaakt. Het begint in het concentratiekamp Theresiënstadt waar de hoger opgeleide mensen naar toe worden gebracht zoals rechters en arten en joden die in de Eerste Wereldoorlog hebben gevochten. De goed opgeleiden krijgen een ruimte voor zichzelf met alleen het hoognodige en Kurt en zijn vrouw Olga krijgen ook een ruimte voor zichzelf toegewezen en Olga moet gaan werken als schoonmaakster. Dan wordt Kurt gehaald om bij de Obersturmführer Rahm te komen en die geeft hem de opdracht om een film te maken over Theresiënstadt met als hoofddoel om te laten zien hoe goed de joden het er hebben maar het is natuurlijk het tegendeel want ze lijden verschrikkelijke honger. Kurt staat voor een groot dilemma want hij moet een film maken over iets wat er niet te zien is in het concentratiekamp. Hij krijgt een paar dagen bedenktijd en als hij dan besluit de film niet te maken dan wordt hij samen met zijn vrouw Olga op de trein gezet naar Auschwitz. Nu hij alles overdenkt en alle herinneringen naar boven komen stelt hij zichzelf allerlei vragen zoals had hij het kunnen voorkomen dat Olga en hij in het kamp terecht zijn gekomen en had hij beter op moeten letten hoe de politieke situatie was en heeft hij kansen laten lopen om te ontsnappen. Vind het een meeslepend verhaal en als je denkt dat het niet erger kan blijkt het tegendeel. Het verhaal gaat over hoop en klem zitten in een zwaar dilemma en machteloosheid. Er wordt ook goed beschreven over het niet geaccepteerd worden om jood te zijn en vind het nog steeds onvoorstelbaar wat er toen allemaal is gebeurd want daar zijn gewoon geen woorden voor.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Charles Lewinsky
Uitgever
Signatuur
ISBN
9789056724108
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
September 2012
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
448

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99