Kerken in Noordoost-Friesland

uit de romaanse en de romano-gotische tijd

Prijs € 9,90

Tijdelijk niet beschikbaar

Albert Buursma, Auke Boer de

Hardback | Januari 2013 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Door mensenhand gemaakte plaatsen in een door diezelfde handen gemaakt landschap, waar de eeuwen door gemeenschappen bijeen kwamen voor de viering van wat gelukkig maakt en voor onderlinge steun in tijden van rampspoed. En nog steeds zijn het plaatsen voor beleving van cultuur en religie, voor momenten van inspiratie en bezinning.Over een aantal van die kerken, voor zover nog zichtbaar stammend uit de romaanseof romano-gotische tijd, liet de Stichting Historia Doccumensis een fraai ge*llustreerde gids maken. Als lees- en kijkboek voor thuis, maar zeker ook als gids voor wie in Dokkum en omgeving zelf op pad wil uit belangstelling voor wat die omgeving te bieden heeft op dit gebied."Het was een ware ontdekkingstocht voor mij om langs de 28 kerken in Noordoost-Friesland te gaan die ik in het boek beschreven heb," aldus historicus Albert Buursma. Aanleiding voor het maken van het boek was de Bonifatiusroute, een veelomvattend project van de gemeente Dongeradeel. Daarbij was er budget vrijgemaakt voor een boek. De stichting Historia Doccumensis kwam op het idee om iets te doen met de enorme rijkdom aan romaanse kerken in deze regio. Heel wat kerkjes in de dorpen rondom Dokkum zijn vanuit de Bonifatiusabdij gesticht. Dat er in deze regio nog zoveel kerken uit de elfde tot en met de dertiende eeuw bewaard zijn gebleven wordt volgens Buursma vaak geassocieerd met het armoedige karakter van dit gebied: "Aan de andere kant is het een rijkdom dat deze kerken nog steeds bestaan. Mensen hebben er vroeger heel veel voor over gehad om met elkaar een kerk in hun dorp te bouwen. Als je ziet dat mensen nu al moeite hebben de kerk te onderhouden, moet dat vroeger een offer zijn geweest."

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Albert Buursma, Auke Boer de
Uitgever
Wijdemeer Louw Dijkstra
ISBN
9789081177108
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Januari 2013
Categorie
Algemeen
Taal
Meerdere talen
Aantal Pagina's
128

Beschrijving

Door mensenhand gemaakte plaatsen in een door diezelfde handen gemaakt landschap, waar de eeuwen door gemeenschappen bijeen kwamen voor de viering van wat gelukkig maakt en voor onderlinge steun in tijden van rampspoed. En nog steeds zijn het plaatsen voor beleving van cultuur en religie, voor momenten van inspiratie en bezinning.

Over een aantal van die kerken, voor zover nog zichtbaar stammend uit de romaanse
of romano-gotische tijd, liet de Stichting Historia Doccumensis een fraai ge*llustreerde gids maken. Als lees- en kijkboek voor thuis, maar zeker ook als gids voor wie in Dokkum en omgeving zelf op pad wil uit belangstelling voor wat die omgeving te bieden heeft op dit gebied.

"Het was een ware ontdekkingstocht voor mij om langs de 28 kerken in Noordoost-Friesland te gaan die ik in het boek beschreven heb," aldus historicus Albert Buursma. Aanleiding voor het maken van het boek was de Bonifatiusroute, een veelomvattend project van de gemeente Dongeradeel. Daarbij was er budget vrijgemaakt voor een boek. De stichting Historia Doccumensis kwam op het idee om iets te doen met de enorme rijkdom aan romaanse kerken in deze regio. Heel wat kerkjes in de dorpen rondom Dokkum zijn vanuit de Bonifatiusabdij gesticht.

Dat er in deze regio nog zoveel kerken uit de elfde tot en met de dertiende eeuw bewaard zijn gebleven wordt volgens Buursma vaak geassocieerd met het armoedige karakter van dit gebied: "Aan de andere kant is het een rijkdom dat deze kerken nog steeds bestaan. Mensen hebben er vroeger heel veel voor over gehad om met elkaar een kerk in hun dorp te bouwen. Als je ziet dat mensen nu al moeite hebben de kerk te onderhouden, moet dat vroeger een offer zijn geweest."

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Albert Buursma, Auke Boer de
Uitgever
Wijdemeer Louw Dijkstra
ISBN
9789081177108
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Januari 2013
Categorie
Algemeen
Taal
Meerdere talen
Aantal Pagina's
128

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99