Kerkelijke zaken en goederen betreffende de classis van Tiel 1564-1850

Prijs € 17,95

Uitverkocht

P.D. Spies

Paperback | Februari 2018 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Dit zeventiende deel van de Serie Classicale Transcripties bevat een groot aantal losse stukken die betrekking hebben op de kerkelijke zaken in de jaren 1564-1850 en van de geestelijke goederen van 1580-1775, die van belang waren voor de classis van Tiel. De transcriptie wordt kort ingeleid en de getranscribeerde tekst is voorzien van verduidelijkende voetnoten. Dit boek bevat een grote verscheidenheid aan informatie en is voorzien van een uitgebreide inhoudsopgave. Het is derhalve een bijzondere bron van informatie voor een ieder die zich wil verdiepen in de kerkgeschiedenis van de Nederbetuwe.De inhoud van dit boek geeft aan de diversiteit en de veelheid aan kerkelijke zaken en de voortdurende problemen rond de geestelijke goederen. Anderzijds ook de grote invloed van de politieke overheden op de gereformeerde kerk en haar dienaren. Deze wisselwerking heeft in de loop der eeuwen ervoor gezorgd dat de gereformeerde kerk zich kon ontwikkelen in een behoorlijke onafhankelijkheid. Op het gebied van de gereformeerde leer hadden de overheden weinig inbreng. De politieke overheden waren er voornamelijk voor de regulering van de algemene kerkelijke zaken, zowel materieel als financieel, waarbij de ordening van de geestelijke goederen en de verdeling daarvan altijd ter discussie is gebleven.Peter Dirk Spies (Amersfoort, 1955) is op 22 november 2017 aan de Theologische Universiteit van de Christelijke Gereformeerde Kerken te Apeldoorn gepromoveerd tot doctor in de godgeleerdheid op de studie: De classis van Tiel 1579-1816. De gereformeerde kerk in de Nederbetuwe in het spanningsveld van politieke machten en maatschappelijke veranderingen. Tijdens het vooronderzoek heeft hij veel originele documenten betreffende classicale, kerkelijke en synodale zaken rakende de Nederbetuwe onderzocht en getranscribeerd, welke door deze uitgave aan andere onderzoekers en belanghebbenden beschikbaar worden gesteld. Hierdoor worden ook aanknopingspunten en aanwijzingen gegeven voor nader onderzoek.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
P.D. Spies
Uitgever
P.D. Spies
ISBN
9789463452847
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Februari 2018
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
256

Beschrijving

Dit zeventiende deel van de Serie Classicale Transcripties bevat een groot aantal losse stukken die betrekking hebben op de kerkelijke zaken in de jaren 1564-1850 en van de geestelijke goederen van 1580-1775, die van belang waren voor de classis van Tiel. De transcriptie wordt kort ingeleid en de getranscribeerde tekst is voorzien van verduidelijkende voetnoten. Dit boek bevat een grote verscheidenheid aan informatie en is voorzien van een uitgebreide inhoudsopgave. Het is derhalve een bijzondere bron van informatie voor een ieder die zich wil verdiepen in de kerkgeschiedenis van de Nederbetuwe.
De inhoud van dit boek geeft aan de diversiteit en de veelheid aan kerkelijke zaken en de voortdurende problemen rond de geestelijke goederen. Anderzijds ook de grote invloed van de politieke overheden op de gereformeerde kerk en haar dienaren. Deze wisselwerking heeft in de loop der eeuwen ervoor gezorgd dat de gereformeerde kerk zich kon ontwikkelen in een behoorlijke onafhankelijkheid. Op het gebied van de gereformeerde leer hadden de overheden weinig inbreng. De politieke overheden waren er voornamelijk voor de regulering van de algemene kerkelijke zaken, zowel materieel als financieel, waarbij de ordening van de geestelijke goederen en de verdeling daarvan altijd ter discussie is gebleven.

Peter Dirk Spies (Amersfoort, 1955) is op 22 november 2017 aan de Theologische Universiteit van de Christelijke Gereformeerde Kerken te Apeldoorn gepromoveerd tot doctor in de godgeleerdheid op de studie: De classis van Tiel 1579-1816. De gereformeerde kerk in de Nederbetuwe in het spanningsveld van politieke machten en maatschappelijke veranderingen. Tijdens het vooronderzoek heeft hij veel originele documenten betreffende classicale, kerkelijke en synodale zaken rakende de Nederbetuwe onderzocht en getranscribeerd, welke door deze uitgave aan andere onderzoekers en belanghebbenden beschikbaar worden gesteld. Hierdoor worden ook aanknopingspunten en aanwijzingen gegeven voor nader onderzoek.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
P.D. Spies
Uitgever
P.D. Spies
ISBN
9789463452847
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Februari 2018
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
256

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99