Kerkelijke organisatie in het middeleeuwse bisdom Utrecht

Prijs € 7,50

Uitverkocht

J. Kuys

Paperback | Januari 2002 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Hoe was een parochie georganiseerd? Wat was een koorbisschop? Wie benoemde de bisschop? Wat deed een aartsdiaken en hoe verhield hij zich tot de bisschop? Waarvoor werden vicarissen aangesteld? Wat deden de officiaal en de provisor? Welke bevoegdheden had een pauselijke legaat? Wat deden cellebroeders en waar kon men ze vinden? Welke bedelorden kwamen er voor in het bisdom Utrecht? De namen van deze kerkelijke instellingen of functies zijn meestal wel vaag bekend bij hen die zich beroepshalve of uit liefhebberij met middeleeuwse geschiedenis bezighouden, maar vaak zal men geen antwoord kunnen geven op de voorgaande vragen. Het middeleeuwse bisdom Utrecht bestreek het grootste deel van het huidige Nederland. Dit boek is bedoeld als gids door de omvangrijke kerkelijke hiërarchie zoals die in dit bisdom heeft gefunctioneerd vanaf de stichting in de vroege Middeleeuwen tot aan de reorganisatie van de Nederlandse bisdommen vanaf 1559. Achtereenvolgens komen de verschillende lagen van de kerkelijke organisatie aan de orde, vanaf de parochie aan de basis tot en met de pauselijke organen, voor zover althans deze laatste in het bisdom Utrecht actief waren. In een apart hoofdstuk wordt een overzicht gegeven van kloosterorden die in het bisdom voorkwamen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een overzicht van de belangrijkste recente literatuur, terwijl de raadpleging van het boek wordt vergemakkelijkt door een uitgebreid zakenregister. Een waardevol handboek en naslagwerk voor (kerk)historici die zich met de Nederlanden in de Middeleeuwen bezighouden.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
J. Kuys
Uitgever
Valkhof Pers
ISBN
9789056251727
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2002
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
292

Beschrijving

Hoe was een parochie georganiseerd? Wat was een koorbisschop? Wie benoemde de bisschop? Wat deed een aartsdiaken en hoe verhield hij zich tot de bisschop? Waarvoor werden vicarissen aangesteld? Wat deden de officiaal en de provisor? Welke bevoegdheden had een pauselijke legaat? Wat deden cellebroeders en waar kon men ze vinden? Welke bedelorden kwamen er voor in het bisdom Utrecht? De namen van deze kerkelijke instellingen of functies zijn meestal wel vaag bekend bij hen die zich beroepshalve of uit liefhebberij met middeleeuwse geschiedenis bezighouden, maar vaak zal men geen antwoord kunnen geven op de voorgaande vragen.
Het middeleeuwse bisdom Utrecht bestreek het grootste deel van het huidige Nederland. Dit boek is bedoeld als gids door de omvangrijke kerkelijke hiërarchie zoals die in dit bisdom heeft gefunctioneerd vanaf de stichting in de vroege Middeleeuwen tot aan de reorganisatie van de Nederlandse bisdommen vanaf 1559. Achtereenvolgens komen de verschillende lagen van de kerkelijke organisatie aan de orde, vanaf de parochie aan de basis tot en met de pauselijke organen, voor zover althans deze laatste in het bisdom Utrecht actief waren. In een apart hoofdstuk wordt een overzicht gegeven van kloosterorden die in het bisdom voorkwamen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een overzicht van de belangrijkste recente literatuur, terwijl de raadpleging van het boek wordt vergemakkelijkt door een uitgebreid zakenregister.
Een waardevol handboek en naslagwerk voor (kerk)historici die zich met de Nederlanden in de Middeleeuwen bezighouden.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
J. Kuys
Uitgever
Valkhof Pers
ISBN
9789056251727
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2002
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
292

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99