Ken Uzelve

Een niet onderzocht leven is het niet waard geleefd te worden

Prijs € 19,99

Niet beschikbaar

Ook beschikbaar als:

René Gude, Ad Verbrugge, Maureen Sie, Joep Dohmen

MP3 | Augustus 2014 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Op dit luisterboek zijn vijf belangrijke deskundigen op het gebied van zelfkennis verzameld. Een groep topfilosofen en een psychiater nemen u mee langs de inzichten van hun vakgebied.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
René Gude, Ad Verbrugge, Maureen Sie, Joep Dohmen
Voorgelezen door
René Gude, Ad Verbrugge, Aleks Korzec, Maureen Sie, Joep Dohmen
Uitgever
Veen Media
ISBN
9789085714668
Formaat
MP3
Publicatiedatum
Augustus 2014
Bestandsgrootte
163 MB
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Echt inzicht in je leven begint bij echte kennis van jezelf. Gnothi Seauton, Grieks voor Ken Uzelve. prijkte boven de tempel van Apollo, daar waar de Grieken het orakel van Delphi raadpleegden. Veel klassieke Griekse filosofen, zoals Socrates, waren overtuigd van het idee dat ware kennis over het leven start bij intensief zelfonderzoek. Sterker nog: Een niet onderzocht leven is het niet waard geleefd te worden.

Op dit luisterboek zijn vijf belangrijke deskundigen op het gebied van zelfkennis verzameld. Een groep top- filosofen en een psychiater nemen u op geheel eigen wijze mee langs de inzichten van hun vakgebied.

René Gude: Ken uzelf, vraag het een ander
In deze lezing schotelt Gude je een paar pittige vragen voor. Wanneer het gaat om kennis over jezelf ben jij zelf dan wel een goede bron? Of kun je beter je vrienden en collega's eens aan een vragenvuur onderwerpen? Gude legt uit dat ons zelfbeeld wordt bepaald door anderen. En dat heeft alles te maken met het feit dat we samenleven. Sociaal dier 'de mens' heeft precies die sociale omgeving nodig om uberhaupt tot enige persoonlijkheid te komen. We spiegelen onszelf voortdurend in de ogen van de ander. Gude laat zien dat zelfkennis niet zonder de ander kan. De ogen van de ander maken ons tot wie we zijn. Dus het is zeker niet slecht om je omgeving eens goed te bevragen.

Ad Verbrugge: Heb lief
Welke rol speelt de liefde in ons zelfonderzoek? Wat zegt wat we lief hebben over wie we zijn? In een tijdperk waarin ook de liefde digitaal gaat en het aantal scheidingen toeneemt, lijkt het noodzakelijk om stil te staan bij dit thema. Verbrugge vraagt zich af of wij tegenwoordig nog wel een échte verbinding aangaan met anderen. Zijn we temidden van ogenschijnlijk onbegrensde vrijheid, en een cultuur gekenmerkt door consumptie en virtualiteit, onze oriëntatie verloren? Hoe is het gesteld met datgene wat misschien wel het meest fundamenteel is voor ons: gemeenschap en verbondenheid?

Aleks Korzec: Bezoek een psychiater
Wat is zelfkennis? Hoe kun je weten of je vorderingen maakt in zelfkennis of juist in zelfbedrog? Hoe onderscheid je inzicht van schijninzicht? Dit zijn de onderwerpen waar psychiaters dagelijks met hun patiënten over praten.

Maureen Sie: Verdiep je in de wetenschap
Psychologische en neurowetenschappelijke bevindingen hebben twijfel gezaaid over de juistheid van de verhalen die we over onszelf vertellen. Onbewuste impulsen blijken een groot deel van ons gedrag te sturen. Kunnen we vertrouwen op wat we onszelf vertellen?

Joep Dohmen: Zorg goed voor jezelf
Levenskunstenaar Joep Dohmen werpt vragen op over het klassieke idee dat ware kennis over het leven start bij intensief zelfonderzoek. Kun je jezelf wel kennen? Wat is dat zelf? Wie zegt dat het bestaat en als het al bestaat? Dohmen behandelt zelfkennis en zelfbedrog, de rol van lichaam en tijd, de manier waarop we onszelf al pratende vormen en het belang van de omgeving waarin we leven. Na een kort historisch overzicht van de bronnen van het zelf gaat hij in op het actuele debat over het zelf en vervolgt met een behandeling van de derde weg: het zelf in de levenskunst.

Inhoud
1. René Gude: Ken uzelf, vraag het een ander
2. Ad Verbrugge: Heb lief
3. Aleks Korzec: Bezoek een psychiater
4. Maureen Sie: Verdiep je in de wetenschap
5. Joep Dohmen: Zorg goed voor jezelf

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
René Gude, Ad Verbrugge, Maureen Sie, Joep Dohmen
Voorgelezen door
René Gude, Ad Verbrugge, Aleks Korzec, Maureen Sie, Joep Dohmen
Uitgever
Veen Media
ISBN
9789085714668
Formaat
MP3
Publicatiedatum
Augustus 2014
Categorie
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99