Kapitaalverzekeringen en Eigenwoningsparen

het overgangsrecht van kapitaalverzekeringen, de KEW en SEW

Prijs € 39,68

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

G.M.C.M. Staats, H.P.M. van Bijnen

Paperback | April 2017 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Dit boek heeft als doel een overzichtelijke uiteenzetting te geven van de wet- en regelgeving met betrekking tot kapitaalverzekeringen in het algemeen en het eigenwoningsparen in het bijzonder.Tevens wordt uitgebreid ingegaan op het overgangsrecht voor kapitaalverzekeringen door de invoering van de Wet IB 2001 en het overgangsrecht dat is ontstaan per 1 januari 2013 door de invoering van het gewijzigde eigenwoningregime. De fiscale behandeling voor kapitaalverzekeringen is door diverse wetswijzigingen aangepast. Vooral het overgangsrecht voor op 31 december 2001 bestaande kapitaalverzekeringen is een relatief onoverzichtelijk doolhof. Tevens is bij de invoering van de Wet IB 2001 de kapitaalverzekering eigen woning (KEW) ontstaan. Met deze KEW kon fiscaalvriendelijk voor de eigen woning worden gespaard. Vanaf 2008 zijn hier de spaarrekening eigen woning (SEW) en het beleggingsrecht eigen woning (BEW) aan toegevoegd. Per 1 januari 2013 is de eigenwoningregeling in de Wet IB 2001 aanzienlijk gewijzigd, waarbij de KEW, SEW en BEW werdenafgeschaft. Ook hierbij is overgangsrecht ingevoerd en in de praktijk bestaan nog steeds honderdduizenden spaarproducten in het kader van het eigenwoningsparen. Om de behandelde regelingen te verduidelijken, wordt gebruik gemaakt van veel voorbeelden. Zo wordt de theoretische benadering van dit boek omgezet in een praktische, waarmee duidelijke handvatten worden geboden aan zowel de adviespraktijk als overige geïnteresseerden.Over de auteurs; Mr.dr. Gerard M.C.M. Staats is fiscaal jurist en werkt bij het Bureau Vaktechniek van BDO Belastingadviseurs. Hij heeft hier het aandachtsgebied oudedagsvoorzieningen. Daarnaast is hijsinds 2001 verbonden aan het Fiscaal Instituut van Tilburg University. Hij is auteur van diverse boeken en auteur van NDFR-IB. Daarnaast is hij als vast medewerker verbonden aan enkele fiscale periodieken en treedt hij regelmatig op bij cursussen en lezingen. In 2014 promoveerde hij op het proefschrift Personal Pensions in the EU: Guidelines for an integrated model. Mw. mr. H.P.M. van Bijnen voltooide in 1993 haar studie Fiscaal Recht aan de toenmalige Katholieke Universiteit Brabant en werkte daarna bij de Fiscaal Juridische afdeling van Nationale Nederlanden, het wetenschappelijk bureau van PwC en de afdeling Fiscale en Juridische Zaken van Achmea. Momenteel is zij werkzaam bij de Kennisgroep Onroerende Zaken van de Belastingdienst. Zij is auteur van diverse boeken en auteur van NDFR-IB.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
G.M.C.M. Staats, H.P.M. van Bijnen
Uitgever
Sdu Uitgevers
ISBN
9789012399531
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2017
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
142

Beschrijving

Dit boek heeft als doel een overzichtelijke uiteenzetting te geven van de wet- en regelgeving met betrekking tot kapitaalverzekeringen in het algemeen en het eigenwoningsparen in het bijzonder.
Tevens wordt uitgebreid ingegaan op het overgangsrecht voor kapitaalverzekeringen door de invoering van de Wet IB 2001 en het overgangsrecht dat is ontstaan per 1 januari 2013 door de invoering van het gewijzigde eigenwoningregime. De fiscale behandeling voor kapitaalverzekeringen is door diverse wetswijzigingen aangepast. Vooral het overgangsrecht voor op 31 december 2001 bestaande kapitaalverzekeringen is een relatief onoverzichtelijk doolhof. Tevens is bij de invoering van de Wet IB 2001 de kapitaalverzekering eigen woning (KEW) ontstaan. Met deze KEW kon fiscaal
vriendelijk voor de eigen woning worden gespaard. Vanaf 2008 zijn hier de spaarrekening eigen woning (SEW) en het beleggingsrecht eigen woning (BEW) aan toegevoegd. Per 1 januari 2013 is de eigenwoningregeling in de Wet IB 2001 aanzienlijk gewijzigd, waarbij de KEW, SEW en BEW werden
afgeschaft. Ook hierbij is overgangsrecht ingevoerd en in de praktijk bestaan nog steeds honderdduizenden spaarproducten in het kader van het eigenwoningsparen. Om de behandelde regelingen te verduidelijken, wordt gebruik gemaakt van veel voorbeelden. Zo wordt de theoretische benadering van dit boek omgezet in een praktische, waarmee duidelijke handvatten worden geboden aan zowel de adviespraktijk als overige geïnteresseerden.

Over de auteurs; Mr.dr. Gerard M.C.M. Staats is fiscaal jurist en werkt bij het Bureau Vaktechniek van BDO Belastingadviseurs. Hij heeft hier het aandachtsgebied oudedagsvoorzieningen. Daarnaast is hij
sinds 2001 verbonden aan het Fiscaal Instituut van Tilburg University. Hij is auteur van diverse boeken en auteur van NDFR-IB. Daarnaast is hij als vast medewerker verbonden aan enkele fiscale periodieken en treedt hij regelmatig op bij cursussen en lezingen. In 2014 promoveerde hij op het proefschrift Personal Pensions in the EU: Guidelines for an integrated model.
Mw. mr. H.P.M. van Bijnen voltooide in 1993 haar studie Fiscaal Recht aan de toenmalige Katholieke Universiteit Brabant en werkte daarna bij de Fiscaal Juridische afdeling van Nationale Nederlanden, het wetenschappelijk bureau van PwC en de afdeling Fiscale en Juridische Zaken van Achmea. Momenteel is zij werkzaam bij de Kennisgroep Onroerende Zaken van de Belastingdienst. Zij is auteur van diverse boeken en auteur van NDFR-IB.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
G.M.C.M. Staats, H.P.M. van Bijnen
Uitgever
Sdu Uitgevers
ISBN
9789012399531
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2017
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
142

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99