Jeugdcriminaliteit in groepsverband ontrafeld

tussen rondhangen en bendevorming

Prijs € 20,70

Uitverkocht

B.M.W.A. Beke, Balthazar Beke, A.Ph. van Wijk, H.B. Ferwerda

Paperback | Januari 2000 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Van rondhangen tot bendevorming. Van groepen jongeren die de wijk of - in het weekend - het uitgaanscentrum onveilig maken tot groepen jongeren die elkaar opzoeken voor het zetten van een kraak, een overval of handel in drugs.In vijf middelgrote gemeenten in Nederland zijn ruim 110 van dergelijke jeugdgroepen in beeld gebracht. Wat zijn hun kenmerken? Voor welke overlast zorgen ze? Zijn het hechte groepen met duidelijke leiders? Worden criminele acties gepland of zijn ze juist willekeurig en 'voor de lol'? Wat zijn straatbendes en jeugdbendes? In dit boek worden deze en tal van andere vragen beantwoord.Acht jeugdgroepen zijn enkele maanden intensief gevolgd. De criminele handel en wandel wordt uitgebreid beschreven, ruim voorzien van hun eigen commentaar.Ook is gekeken hoe de criminele netwerken binnen deze jeugdgroepen in elkaar steken. Dat levert een fraai beeld. De meeste jeugdgroepen bestaan uit verschillende subgroepjes, waarvan sommige met sterk afwijkend crimineel gedrag. In het criminele netwerk zijn ook jongeren aan te wijzen die een sleutelrol ('kruispuntverdachten') spelen en daarmee interessant zijn in termen van opsporing. Tenslotte wordt door deze netwerkanalyse ook zichtbaar dat er voorheen onbekende criminele relaties tussen jeugdgroepen bestaan.Op basis van deze inzichten worden voorstellen gedaan op welke wijze in de grotere gemeenten in Nederland op gezette tijden strategische informatie over jeugdgroepen kan worden verzameld. Voor dat doel is een soort checklist 'jeugdgroepen' toegevoegd waarmee men zelf op eenvoudige wijze het type jeugdgroep kan vaststellen. Lokale overheden, jongerenwerk en justitiële organisaties kunnen dan sneller en beter signaleren, vervolgens hun inzet beter bepalen en achteraf het effect beoordelen.Dit boek is aanbevolen leesstof voor politie, jeugd - en jongerenwerkers, jeugdreclassering, vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, bestuurders en ambtenaren betrokken bij handhaving van de openbare orde en veiligheid, alsmede hieraan verbonden opleidingen en instellingen. Het is ook toegankelijk voor de geïnteresseerde leek die zich een beeld wil vormen van de rondhangende jeugd in zijn wijk of meer wil weten over de achtergronden van criminele jeugdgroepen.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
B.M.W.A. Beke, Balthazar Beke, A.Ph. van Wijk, H.B. Ferwerda
Uitgever
SWP
ISBN
9789066653825
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2000
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
158

Beschrijving

Van rondhangen tot bendevorming. Van groepen jongeren die de wijk of - in het weekend - het uitgaanscentrum onveilig maken tot groepen jongeren die elkaar opzoeken voor het zetten van een kraak, een overval of handel in drugs.
In vijf middelgrote gemeenten in Nederland zijn ruim 110 van dergelijke jeugdgroepen in beeld gebracht. Wat zijn hun kenmerken? Voor welke overlast zorgen ze? Zijn het hechte groepen met duidelijke leiders? Worden criminele acties gepland of zijn ze juist willekeurig en 'voor de lol'? Wat zijn straatbendes en jeugdbendes? In dit boek worden deze en tal van andere vragen beantwoord.
Acht jeugdgroepen zijn enkele maanden intensief gevolgd. De criminele handel en wandel wordt uitgebreid beschreven, ruim voorzien van hun eigen commentaar.
Ook is gekeken hoe de criminele netwerken binnen deze jeugdgroepen in elkaar steken. Dat levert een fraai beeld. De meeste jeugdgroepen bestaan uit verschillende subgroepjes, waarvan sommige met sterk afwijkend crimineel gedrag. In het criminele netwerk zijn ook jongeren aan te wijzen die een sleutelrol ('kruispuntverdachten') spelen en daarmee interessant zijn in termen van opsporing. Tenslotte wordt door deze netwerkanalyse ook zichtbaar dat er voorheen onbekende criminele relaties tussen jeugdgroepen bestaan.

Op basis van deze inzichten worden voorstellen gedaan op welke wijze in de grotere gemeenten in Nederland op gezette tijden strategische informatie over jeugdgroepen kan worden verzameld. Voor dat doel is een soort checklist 'jeugdgroepen' toegevoegd waarmee men zelf op eenvoudige wijze het type jeugdgroep kan vaststellen. Lokale overheden, jongerenwerk en justitiële organisaties kunnen dan sneller en beter signaleren, vervolgens hun inzet beter bepalen en achteraf het effect beoordelen.

Dit boek is aanbevolen leesstof voor politie, jeugd - en jongerenwerkers, jeugdreclassering, vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, bestuurders en ambtenaren betrokken bij handhaving van de openbare orde en veiligheid, alsmede hieraan verbonden opleidingen en instellingen. Het is ook toegankelijk voor de geïnteresseerde leek die zich een beeld wil vormen van de rondhangende jeugd in zijn wijk of meer wil weten over de achtergronden van criminele jeugdgroepen.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
B.M.W.A. Beke, Balthazar Beke, A.Ph. van Wijk, H.B. Ferwerda
Uitgever
SWP
ISBN
9789066653825
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2000
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
158

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99