Jan Yoors

kunstenaar met een zigeunerhart

Prijs € 21,99

Uitverkocht

Jo Govaerts

Hardback | Oktober 2016 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Is het echt waar dat Jan Yoors als twaalfjarige op reis ging met zigeuners? En vonden zijn ouders dat zomaar goed? Dat zijn de typische vragen die de lezers van de boeken van Jan Yoors zich stellen. Unieke boeken zijn het, die het leven beschrijven van de zigeuners in de jaren dertig en veertig, tot aan hun arrestatie en deportatie naar de vernietigingskampen van de nazi's. Achter het typische avonturenverhaal van een jongen die door een zigeunerfamilie op sleeptouw wordt genomen, kon Jo Govaerts op basis van nooit eerder geraadpleegde archieven de werkelijkheid reconstrueren van hoe de glasraamontwerper Eugène Yoors en dichteres-pacifiste Magda Peeters hun zoon tussen twee wereldoorlogen opvoedden in een onconventionele sfeer en met liefde voor de gitano's.Na de Tweede Wereldoorlog nam Jan Yoors deze herinneringen mee naar New York om er een nieuw leven op te bouwen als tapijtwever, onconventioneel en met liefde voor de talrijke minderheden van die wereldstad. Hoe ver het New York van de jaren zeventig ook van Vlaanderen was verwijderd, toch moet wie Jan Yoors wil begrijpen terugkeren naar het Vlaanderen van de jaren dertig en naar het dramatische lot van de porajmos (vernietiging) dat Jan Yoors op een haar na met talrijke zigeuners deelde.Jo Govaerts (1972) werkte de voorbije jaren als freelance journalist. Zij publiceerde eerder onder meer poëzie, reisverhalen over Polen en Tatarstan en literaire vertalingen uit heel vreemdetalen. Ze was ook medewerker van het zeer betreurde VRT-radioprogramma Het einde van de wereld. Zij liep school in het Heilig-Hartinstituut in Heverlee, waar zich de mooiste glasramen van Eugène Yoors bevinden, en na haar studies Oost-Europakunde aan de KU Leuven studeerde zij antropologie aan SOAS in Londen, waar ook Jan Yoors antropologie studeerde.http://www.houtekiet.be/boeken/p/detail/jan-yoors

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Jo Govaerts
Uitgever
Houtekiet
ISBN
9789089245250
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Oktober 2016
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Is het echt waar dat Jan Yoors als twaalfjarige op reis ging met zigeuners? En vonden zijn ouders dat zomaar goed?

Dat zijn de typische vragen die de lezers van de boeken van Jan Yoors zich stellen. Unieke boeken zijn het, die het leven beschrijven van de zigeuners in de jaren dertig en veertig, tot aan hun arrestatie en deportatie naar de vernietigingskampen van de nazi's.

Achter het typische avonturenverhaal van een jongen die door een zigeunerfamilie op sleeptouw wordt genomen, kon Jo Govaerts op basis van nooit eerder geraadpleegde archieven de werkelijkheid reconstrueren van hoe de glasraamontwerper Eugène Yoors en dichteres-pacifiste Magda Peeters hun zoon tussen twee wereldoorlogen opvoedden in een onconventionele sfeer en met liefde voor de gitano's.

Na de Tweede Wereldoorlog nam Jan Yoors deze herinneringen mee naar New York om er een nieuw leven op te bouwen als tapijtwever, onconventioneel en met liefde voor de talrijke minderheden van die wereldstad.

Hoe ver het New York van de jaren zeventig ook van Vlaanderen was verwijderd, toch moet wie Jan Yoors wil begrijpen terugkeren naar het Vlaanderen van de jaren dertig en naar het dramatische lot van de porajmos (vernietiging) dat Jan Yoors op een haar na met talrijke zigeuners deelde.


Jo Govaerts (1972) werkte de voorbije jaren als freelance journalist. Zij publiceerde eerder onder meer poëzie, reisverhalen over Polen en Tatarstan en literaire vertalingen uit heel vreemde
talen. Ze was ook medewerker van het zeer betreurde VRT-radioprogramma Het einde van de wereld. Zij liep school in het Heilig-Hartinstituut in Heverlee, waar zich de mooiste glasramen van Eugène Yoors bevinden, en na haar studies Oost-Europakunde aan de KU Leuven studeerde zij antropologie aan SOAS in Londen, waar ook Jan Yoors antropologie studeerde.

http://www.houtekiet.be/boeken/p/detail/jan-yoors

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Jo Govaerts
Uitgever
Houtekiet
ISBN
9789089245250
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Oktober 2016
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 15,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 8,00
  • 15,00
  • 20,99
  • 23,95
  • 23,95
  • 15,00
  • 22,99