Inleiding taoïstische filosofie

leven vanuit niet-doen

Prijs € 15,45

Voor 21.00 besteld, morgen in huis.

Ook beschikbaar als:

René Ransdorp, Woei-Lien Chong, Jan De Meyer

Paperback | Juli 2015 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De Daodejing van Lao Zi, wellicht de belangrijkste tekst van het taoïsme, is het meest vertaalde geschrift ter wereld op de Bijbel na. Centraal begrip in dit mysterieuze boek is het begrip wuwei ('niet-doen'). De gedachte is niet dat je moet niksen in het leven, maar dat je niets moet willen afdwingen. Dit idee komen we ook tegen bij Zhuang Zi en Liezi, de andere grondleggers van de tao (ook wel Dao genoemd). Alleen als je open staat voor een situatie en alles in zijn waarde laat, zul je en passant je doel bereiken, waarmee vreugde en ontspanning je ten deel zullen vallen. Het vereist wuxin ('geen geest hebben'), ook te vertalen als 'de lege geest / het lege hart'. In deze inleiding worden de belangrijkste filosofische uitgangspunten van de tao op een rij gezet. Daarbij is oog voor de effecten op de politieke filosofie, op de kentheorie, de metafysica en de antropologie, op het chan- of zenboeddhisme en op het westerse denken. Een inleiding in de taoïstische wijsbegeerte met bijdragen van tao-kenners Michel Dijkstra, René Ransdorp, W.L. Chong en Jan De Meyer.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
René Ransdorp, Woei-Lien Chong, Jan De Meyer
Uitgever
ISVW Uitgevers
ISBN
9789491693526
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2015
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
128

Beschrijving

De Daodejing van Lao Zi, wellicht de belangrijkste tekst van het taoïsme, is het meest vertaalde geschrift ter wereld op de Bijbel na. Centraal begrip in dit mysterieuze boek is het begrip wuwei ('niet-doen'). De gedachte is niet dat je moet niksen in het leven, maar dat je niets moet willen afdwingen. Dit idee komen we ook tegen bij Zhuang Zi en Liezi, de andere grondleggers van de tao (ook wel Dao genoemd). Alleen als je open staat voor een situatie en alles in zijn waarde laat, zul je en passant je doel bereiken, waarmee vreugde en ontspanning je ten deel zullen vallen. Het vereist wuxin ('geen geest hebben'), ook te vertalen als 'de lege geest / het lege hart'.

In deze inleiding worden de belangrijkste filosofische uitgangspunten van de tao op een rij gezet. Daarbij is oog voor de effecten op de politieke filosofie, op de kentheorie, de metafysica en de antropologie, op het chan- of zenboeddhisme en op het westerse denken. Een inleiding in de taoïstische wijsbegeerte met bijdragen van tao-kenners Michel Dijkstra, René Ransdorp, W.L. Chong en Jan De Meyer.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
René Ransdorp, Woei-Lien Chong, Jan De Meyer
Uitgever
ISVW Uitgevers
ISBN
9789491693526
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2015
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
128

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99