Het socratisch gesprek

Prijs € 19,90

Niet beschikbaar

Paperback | Mei 2003 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Begeleiders van een socratisch gesprek geven tijdens een dialoog gewoonlijk niet hun mening. In dit boek staan hun vragen, ervaringen, argumenten en inzichten zwart op wit verzameld. Hoe functioneren de verschillende gespreksvormen? Wanneer werken de gespreksregels belemmerend? Wat heeft de socratische methode met waarheid te maken? En met filosofie? Dit soort vragen komt in dit boek aan bod. De meeste artikelen bevatten voorbeelden van gevoerde gesprekken. Dit maakt deze bundel geschikt als kennismaking met de methode zowel als verdieping van de methode. Voor deelnemers aan een socratisch gesprek is deze bundel een uitgebreide toelichting op de processen die in zo'n gesprek plaatsvinden. Voor gespreksleiders bevatten de artikelen een rijkdom aan ideeën, tips en argumenten die hun functioneren verhelderen. Diegenen die nooit deelnamen aan een socratisch gesprek wil deze bundel verleiden om het gesprek aan te gaan.InhoudInleiding 9Wieger van Dalen en Jos DelnoijSpreken buiten de orde; 14Radicale reflectie in een socratisch gesprekHans BoltenHet socratische en de regels; 57wanneer is een gesprek socratisch en wanneer niet?Hella van den ElshoutHet meta-gesprek; 79achtergrond, belang en richtlijnenErik BoersHet strategiegesprek 97Pieter Mostert en Jens Peter BruneWaarheid of methode; 116filosofische methoden in het socratisch gesprekWieger van DalenDe ethiek van de socratisch gespreksleider; 132Cruciale morele momenten in het socratisch gesprekDick KleinlugtenbeltBij wijze van gespreksleiding; 157Over visieontwikkeling, zich inleven en levenskunstDries BoeleWijzen van zien, wijzen van spreken; 180Een socratisch gesprek over samenwerkingJos KesselsBetekenis en ervaring in het socratisch gesprek; 200Een aanzet tot een grondslagenonderzoekArnold ZiegelaarEen goed gesprek over morele kwesties 220Dorine BauduinProfessionaliseren door gezamenlijke reflectie; 231Intervisie en het socratisch gesprek vergelekenErik Boers en Jos KesselsSocratisch gesprek: smeerolie van het recht? 245Jos DelnoijWilt u gestoord worden? 264Diagnose, anamnese, elenchusHans Bolten en Kristof Van Rossem

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Uitgeverij Damon VOF
ISBN
9789055734153
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2003
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
284

Beschrijving

Begeleiders van een socratisch gesprek geven tijdens een dialoog gewoonlijk niet hun mening. In dit boek staan hun vragen, ervaringen, argumenten en inzichten zwart op wit verzameld. Hoe functioneren de verschillende gespreksvormen? Wanneer werken de gespreksregels belemmerend? Wat heeft de socratische methode met waarheid te maken? En met filosofie? Dit soort vragen komt in dit boek aan bod.

De meeste artikelen bevatten voorbeelden van gevoerde gesprekken. Dit maakt deze bundel geschikt als kennismaking met de methode zowel als verdieping van de methode.

Voor deelnemers aan een socratisch gesprek is deze bundel een uitgebreide toelichting op de processen die in zo'n gesprek plaatsvinden. Voor gespreksleiders bevatten de artikelen een rijkdom aan ideeën, tips en argumenten die hun functioneren verhelderen. Diegenen die nooit deelnamen aan een socratisch gesprek wil deze bundel verleiden om het gesprek aan te gaan.

Inhoud

Inleiding 9
Wieger van Dalen en Jos Delnoij

Spreken buiten de orde; 14
Radicale reflectie in een socratisch gesprek
Hans Bolten

Het socratische en de regels; 57
wanneer is een gesprek socratisch en wanneer niet?
Hella van den Elshout

Het meta-gesprek; 79
achtergrond, belang en richtlijnen
Erik Boers

Het strategiegesprek 97
Pieter Mostert en Jens Peter Brune

Waarheid of methode; 116
filosofische methoden in het socratisch gesprek
Wieger van Dalen

De ethiek van de socratisch gespreksleider; 132
Cruciale morele momenten in het socratisch gesprek
Dick Kleinlugtenbelt

Bij wijze van gespreksleiding; 157
Over visieontwikkeling, zich inleven en levenskunst
Dries Boele

Wijzen van zien, wijzen van spreken; 180
Een socratisch gesprek over samenwerking
Jos Kessels

Betekenis en ervaring in het socratisch gesprek; 200
Een aanzet tot een grondslagenonderzoek
Arnold Ziegelaar

Een goed gesprek over morele kwesties 220
Dorine Bauduin

Professionaliseren door gezamenlijke reflectie; 231
Intervisie en het socratisch gesprek vergeleken
Erik Boers en Jos Kessels

Socratisch gesprek: smeerolie van het recht? 245
Jos Delnoij

Wilt u gestoord worden? 264
Diagnose, anamnese, elenchus
Hans Bolten en Kristof Van Rossem

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Uitgeverij Damon VOF
ISBN
9789055734153
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2003
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
284

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99