Het natuurlijk kapitaal

economie om te overleven

Prijs € 20,00

Uitverkocht

John Michael Greer

Paperback | Oktober 2013 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

"We hebben zolang in zo'n enorme overvloed geleefd dat menigeen het besef lijkt te zijn verloren dat er grenzen zijn die we niet uit de weg kunnen lenen of waar we ons niet omheen kunnen bluffen. De afgelopen driehonderd jaar zijn in belangrijke mate voortgestuwd door een leenorgie van nog veel grotere - en in laatste instantie catastrofalere - proporties dan degene die in 2008 begon te imploderen. Het verschil is dat we daarvoor niet van de banken hebben geleend, maar van de voorraden fossiele koolstof die de aarde herbergt, en het grootste deel van die leningen hebben we verkwist. Tegen de tijd dat de incassobureaus van moeder natuur met ons hebben afgerekend, zal alles wat we op de pof van de natuur hebben aangeschaft weer zijn teruggevorderd - wat wil zeggen, zo goed als alles wat we de afgelopen drie eeuwen hebben opgebouwd."Van elke Euro aan economische waarde is 75 cent afkomstig van het natuurlijk kapitaal. Greer analyseert hoe de economie dat negeert, hoe het echt zit met geld, technologie en entropie, en hoe we het effect van de komende olieschaarste kunnen verzachten.John Michael Greer analyseert waarom de huidige economie faalt. Het werk van E.F. Schumacher (Hou het klein) is daarbij zijn basis. Hij laat zien hoe een economie die zich baseert op het kapitaal van de natuur, onze maatschappij naar een verhouding met onze planeet kan loodsen die werkelijk duurzaam is.Het natuurlijk kapitaal komt met voorstellen voor politieke en persoonlijke maatregelen die het effect van de olieschaarste helpen verzachten. Daarbij worden tegelijk de financiële chaos, de uitputting van grondstoffen en de vervuiling bestreden. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om:- het plaatsen van het algemeen belang boven privézaken- voorrang voor lokale, duurzame oplossingen- niet-hernieuwbare grondstoffen zwaar belasten ten gunste van kringloop- een economie opbouwen op een 'ge-eigende' schaal.John Micael Greer is ook de auteur van The Long Descent, The Ecotechnic Future en Not the Future we Ordered. Greer is internationaal bekend piekoliekenner en blogt (The Arch Druid Report) veel over ecologische geschiedenis. "John Michael Greer heeft de economie opnieuw doordacht, vanaf de fundamentele uitgangspunten, op basis van de ecologische werkelijkheid in plaats van politieke dromen. Het levert misschien wel het belangrijkste en leesbaarste boek op over economie sinds Hou het klein." Richard Heinberg (auteur van Einde aan de groei en Schaliegas, piekolie en onze toekomst)

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
John Michael Greer
Uitgever
Vonk Uitgevers – oud fonds Jan van Arkel
ISBN
9789062245260
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
320

Beschrijving

"We hebben zolang in zo'n enorme overvloed geleefd dat menigeen het besef lijkt te zijn verloren dat er grenzen zijn die we niet uit de weg kunnen lenen of waar we ons niet omheen kunnen bluffen. De afgelopen driehonderd jaar zijn in belangrijke mate voortgestuwd door een leenorgie van nog veel grotere - en in laatste instantie catastrofalere - proporties dan degene die in 2008 begon te imploderen. Het verschil is dat we daarvoor niet van de banken hebben geleend, maar van de voorraden fossiele koolstof die de aarde herbergt, en het grootste deel van die leningen hebben we verkwist. Tegen de tijd dat de incassobureaus van moeder natuur met ons hebben afgerekend, zal alles wat we op de pof van de natuur hebben aangeschaft weer zijn teruggevorderd - wat wil zeggen, zo goed als alles wat we de afgelopen drie eeuwen hebben opgebouwd."

Van elke Euro aan economische waarde is 75 cent afkomstig van het natuurlijk kapitaal. Greer analyseert hoe de economie dat negeert, hoe het echt zit met geld, technologie en entropie, en hoe we het effect van de komende olieschaarste kunnen verzachten.
John Michael Greer analyseert waarom de huidige economie faalt. Het werk van E.F. Schumacher (Hou het klein) is daarbij zijn basis. Hij laat zien hoe een economie die zich baseert op het kapitaal van de natuur, onze maatschappij naar een verhouding met onze planeet kan loodsen die werkelijk duurzaam is.
Het natuurlijk kapitaal komt met voorstellen voor politieke en persoonlijke maatregelen die het effect van de olieschaarste helpen verzachten. Daarbij worden tegelijk de financiële chaos, de uitputting van grondstoffen en de vervuiling bestreden. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om:
- het plaatsen van het algemeen belang boven privézaken
- voorrang voor lokale, duurzame oplossingen
- niet-hernieuwbare grondstoffen zwaar belasten ten gunste van kringloop
- een economie opbouwen op een 'ge-eigende' schaal.

John Micael Greer is ook de auteur van The Long Descent, The Ecotechnic Future en Not the Future we Ordered. Greer is internationaal bekend piekoliekenner en blogt (The Arch Druid Report) veel over ecologische geschiedenis.

"John Michael Greer heeft de economie opnieuw doordacht, vanaf de fundamentele uitgangspunten, op basis van de ecologische werkelijkheid in plaats van politieke dromen. Het levert misschien wel het belangrijkste en leesbaarste boek op over economie sinds Hou het klein." Richard Heinberg (auteur van Einde aan de groei en Schaliegas, piekolie en onze toekomst)

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
John Michael Greer
Uitgever
Vonk Uitgevers – oud fonds Jan van Arkel
ISBN
9789062245260
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
320

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99