Het Groene Goud

50 jaar boomverzorging in Nederland

Prijs € 34,95

Uitverkocht

Marina Laméris, J'ørn Copijn, Lia Copijn

Hardback | Oktober 2016 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Ooit wel eens een 1000 jaar oude boom gezien? Indrukwekkend, hè?! Maar hoe worden ze eigenlijk zo oud en waarom zijn er maar zo weinig in ons land? Wat kan boomverzorging bijdragen aan het oud worden van bomen? En waarom is dat belangrijk?50 jaar geleden, in 1966, werd de '1000-jarige' linde van Achterberg verzorgd. Het hele land stond op zijn kop, want dat was iets nieuws: een boom verzorgen in plaats van kappen. Sindsdien heeft het vak een enorme vlucht genomen; er zijn meer dan 1000 gekwalificeerde boomverzorgers aan het werk in en rond bomen. En de bomen die 40 tot 50 jaar geleden verzorgd werden, zijn vitaler dan ooit. Hoe doen bomen dat, hoe overleven ze en wanneer kunnen ze niet overleven? Hoe heeft dit vak zich zo snel kunnen ontwikkelen? Wie stonden er aan de wieg? Welke rol spelen organisaties zoals Bomenstichting en Kring Praktiserende Boomverzorgers daarin? Dit is een boek over groeien, over overleven, over bomen als levend erfgoed. Het is geen puur technisch verhaal, het is geen studieboek. Maar na het lezen van dit boek kijkt u anders naar bomen, dat beloven we. U zult niet meer zo snel denken 'deze boom is ziek' of 'deze boom gaat dood'. De levenskracht van bomen is overweldigend. Ze overleven ons allemaal - mits we er goed voor zorgen. Hoe dat in zijn werk gaat, dat leest u in dit boek!Het boek is rijk geïllustreerd met veel (historische) foto's, schilderijen en etsen van Nederlandse kunstenaars die bomen een hoofdrol in hun werk gaven, zoals Rembrandt, Koekkoek, Van Gogh en Mondriaan. Tekeningen van J'ørn Copijn ter illustreren de teksten.Hard cover 320 pagina's in kleur. Meer dan 550 illustraties en foto's.Lees meerHet Groen Goud beschrijft in woord en beeld de vakontwikkeling van de afgelopen 50 jaar, van 1966 tot 2016. Een groot aantal boomveteranen, zoals de linde van Achterberg, de eik van Verwolde en de iep van Kraantje Lek, passeert de revue. Aan de hand van hun verzorging wordt duidelijk wat verzorging inhoudt en voor een boom kan betekenen.De betekenis van bomen, vanuit natuur en milieu, maar ook vanuit de cultuurhistorische waarden komt aan bod. Bovendien komen diverse boomdeskundigen en wetenschappers aan het woord over hun visie op boomverzorging en wordt de geschiedenis van de Bomenstichting en de Kring Praktiserende Boomverzorgers beschreven. Er is ook een groot hoofdstuk gewijd aan de wijze waarop bomen oud worden: hoe ze zich regenereren en hoe verzorging ze de mogelijkheid geeft om ouder te worden. Het verplanten van bomen, als manier om bomen een tweede leven te geven, wordt eveneens uitgebreid uit de doeken gedaan. Daarnaast wordt kort over de grenzen heengekeken met een historisch perspectief van de belangrijkste grondleggers van het vak en van boomverzorging in onze buurlanden.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Marina Laméris, J'ørn Copijn, Lia Copijn
Uitgever
TasT
ISBN
9789491229299
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Oktober 2016
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
320

Beschrijving

Ooit wel eens een 1000 jaar oude boom gezien? Indrukwekkend, hè?! Maar hoe worden ze eigenlijk zo oud en waarom zijn er maar zo weinig in ons land? Wat kan boomverzorging bijdragen aan het oud worden van bomen? En waarom is dat belangrijk?

50 jaar geleden, in 1966, werd de '1000-jarige' linde van Achterberg verzorgd. Het hele land stond op zijn kop, want dat was iets nieuws: een boom verzorgen in plaats van kappen. Sindsdien heeft het vak een enorme vlucht genomen; er zijn meer dan 1000 gekwalificeerde boomverzorgers aan het werk in en rond bomen. En de bomen die 40 tot 50 jaar geleden verzorgd werden, zijn vitaler dan ooit. Hoe doen bomen dat, hoe overleven ze en wanneer kunnen ze niet overleven?
Hoe heeft dit vak zich zo snel kunnen ontwikkelen? Wie stonden er aan de wieg? Welke rol spelen organisaties zoals Bomenstichting en Kring Praktiserende Boomverzorgers daarin?

Dit is een boek over groeien, over overleven, over bomen als levend erfgoed. Het is geen puur technisch verhaal, het is geen studieboek. Maar na het lezen van dit boek kijkt u anders naar bomen, dat beloven we. U zult niet meer zo snel denken 'deze boom is ziek' of 'deze boom gaat dood'.
De levenskracht van bomen is overweldigend. Ze overleven ons allemaal - mits we er goed voor zorgen. Hoe dat in zijn werk gaat, dat leest u in dit boek!

Het boek is rijk geïllustreerd met veel (historische) foto's, schilderijen en etsen van Nederlandse kunstenaars die bomen een hoofdrol in hun werk gaven, zoals Rembrandt, Koekkoek, Van Gogh en Mondriaan.
Tekeningen van J'ørn Copijn ter illustreren de teksten.

Hard cover 320 pagina's in kleur. Meer dan 550 illustraties en foto's.

Lees meer
Het Groen Goud beschrijft in woord en beeld de vakontwikkeling van de afgelopen 50 jaar, van 1966 tot 2016. Een groot aantal boomveteranen, zoals de linde van Achterberg, de eik van Verwolde en de iep van Kraantje Lek, passeert de revue. Aan de hand van hun verzorging wordt duidelijk wat verzorging inhoudt en voor een boom kan betekenen.
De betekenis van bomen, vanuit natuur en milieu, maar ook vanuit de cultuurhistorische waarden komt aan bod. Bovendien komen diverse boomdeskundigen en wetenschappers aan het woord over hun visie op boomverzorging en wordt de geschiedenis van de Bomenstichting en de Kring Praktiserende Boomverzorgers beschreven.
Er is ook een groot hoofdstuk gewijd aan de wijze waarop bomen oud worden: hoe ze zich regenereren en hoe verzorging ze de mogelijkheid geeft om ouder te worden. Het verplanten van bomen, als manier om bomen een tweede leven te geven, wordt eveneens uitgebreid uit de doeken gedaan. Daarnaast wordt kort over de grenzen heengekeken met een historisch perspectief van de belangrijkste grondleggers van het vak en van boomverzorging in onze buurlanden.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Marina Laméris, J'ørn Copijn, Lia Copijn
Uitgever
TasT
ISBN
9789491229299
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Oktober 2016
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
320

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99