Het geheim van de kosmologie ontrafeld

Prijs € 45,00

Tijdelijk niet beschikbaar

Gustaaf Christiaan Cornelis

Paperback | Oktober 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

In het jaar 1610 brengt Galileo Galileï zijn boodschap van de sterren. Met zijn publicatie Sidereus Nuncius (Sterrenbericht) markeert hij het begin van de moderne astronomie.Zowat 400 jaar later geeft Gustaaf C. Cornelis de moderne lezer een stand van zaken. Deze historische ontdekkingsreis naar verleden en heden van de kosmologie is geen traditioneel handboek of encyclopedisch naslagwerk. Het is een associatief gegroeid relaas waarin de auteur met uiterste precisie scherpstelt op sleutelpassages van het kosmologische verhaal, waarin hij populaire misvattingen rechtzet en de rol van de wiskunde aantoont zonder te vervallen in een specialistisch formularium.Heel wat (vaak gestelde) vragen passeren de revue: Hoe komen sterren tot ontwikkeling?Waar komen de elementen vandaan? Waarom is de Aarde rond? Waarom werd Galileï door het Vaticaan veroordeeld? Was Einstein nu echt religieus of niet? Waarom weten we zoveel en toch zo weinig? Wat is wetenschap? Wat is filosofie?Het resultaat is een wetenschapshistorische pageturner, waarin gaandeweg de rode draad zichtbaar wordt: de beslissende rol die de sterrenkunde gespeeld heeft in de totstandkoming van het huidige kosmologische wereldbeeld.Het geheim van de kosmologie ontrafeld is een wetenschappelijk onderbouwd verhaal over sterren kunde en sterrenkundigen. Een eigenzinnig verhaal, verrassend, intens en wijd. Een cyclisch, associatief en idiosyncratisch verhaal van een gepassioneerd wetenschapsfilosoof. Een levensverhaal, ten dienste van een waarheid, zijn waarheid.Gustaaf C. Cornelis (1966) doceert Wijsbegeerte van het kosmologische denken, Filosofische vaardigheden en Actuele thema's uit de wetenschapsfilosofie aan de Vrije Universiteit Brussel, en Geschiedenis en wijsbegeerte van de wetenschappen en Filosofie van de ruimte aan Artesis / Universiteit Antwerpen. Hij verricht momenteel onderzoek omtrent slow science. Voor adolescenten schreef hij de popularisaties Tot waar gaat de hemel? en Had de eerste mens een naam?

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Gustaaf Christiaan Cornelis
Uitgever
BORGERHOFF & LAMBERIGTS
ISBN
9789057181566
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

In het jaar 1610 brengt Galileo Galileï zijn boodschap van de sterren. Met zijn publicatie Sidereus Nuncius (Sterrenbericht) markeert hij het begin van de moderne astronomie.

Zowat 400 jaar later geeft Gustaaf C. Cornelis de moderne lezer een stand van zaken. Deze historische ontdekkingsreis naar verleden en heden van de kosmologie is geen traditioneel handboek of encyclopedisch naslagwerk. Het is een associatief gegroeid relaas waarin de auteur met uiterste precisie scherpstelt op sleutelpassages van het kosmologische verhaal, waarin hij populaire misvattingen rechtzet en de rol van de wiskunde aantoont zonder te vervallen in een specialistisch formularium.

Heel wat (vaak gestelde) vragen passeren de revue: Hoe komen sterren tot ontwikkeling?

Waar komen de elementen vandaan? Waarom is de Aarde rond? Waarom werd Galileï door het Vaticaan veroordeeld? Was Einstein nu echt religieus of niet? Waarom weten we zoveel en toch zo weinig? Wat is wetenschap? Wat is filosofie?

Het resultaat is een wetenschapshistorische pageturner, waarin gaandeweg de rode draad zichtbaar wordt: de beslissende rol die de sterrenkunde gespeeld heeft in de totstandkoming van het huidige kosmologische wereldbeeld.

Het geheim van de kosmologie ontrafeld is een wetenschappelijk onderbouwd verhaal over sterren kunde en sterrenkundigen. Een eigenzinnig verhaal, verrassend, intens en wijd. Een cyclisch, associatief en idiosyncratisch verhaal van een gepassioneerd wetenschapsfilosoof. Een levensverhaal, ten dienste van een waarheid, zijn waarheid.

Gustaaf C. Cornelis (1966) doceert Wijsbegeerte van het kosmologische denken, Filosofische vaardigheden en Actuele thema's uit de wetenschapsfilosofie aan de Vrije Universiteit Brussel, en Geschiedenis en wijsbegeerte van de wetenschappen en Filosofie van de ruimte aan Artesis / Universiteit Antwerpen. Hij verricht momenteel onderzoek omtrent slow science. Voor adolescenten schreef hij de popularisaties Tot waar gaat de hemel? en Had de eerste mens een naam?

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Gustaaf Christiaan Cornelis
Uitgever
BORGERHOFF & LAMBERIGTS
ISBN
9789057181566
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99