Het accordeon in hoofdlijnen

een wegwijzer

Prijs € 22,50

Niet beschikbaar

Jan van den Bosch

Paperback | Juni 2010 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De wereld van het accordeon is helaas vrij chaotisch. Het doel van dit boek is om daar wat orde in te scheppen en hoofdlijnen aan te geven in de variëteit aan typen en systemen die in West-Europa tot ontwikkeling zijn gekomen. De aandacht gaat daarbij voornamelijk uit naar het standaardaccordeon, dat wil zeggen dàt accordeontype, hetzij met knop- hetzij met pianoklavier, dat is uitgerust met een zogenaamd standaardbassysteem. Een bijzonder accent wordt gelegd op het knopaccordeon, dat in Nederland niet de bekendheid heeft die het verdient. Experimentele systemen en niet als accordeon te beschouwen harmonicatypen komen slechts ter sprake voor zover zij het hoofdonderwerp, het standaardaccordeon, kunnen verduidelijken. Ook het melodiebasaccordeon, dat een aparte richting vertegenwoordigt, wordt slechts zijdelings belicht. Recensie(s) NBD|Biblion recensie Nederlandstalige boeken over het accordeon zijn schaars en alleen al daarom is een uitgave over dit veelzijdige instrument dat in vele varianten bestaat, toe te juichen. Dit boek richt zich vooral op de bouw en ontstaansgeschiedenis van het accordeon zoals die in Europa het meest bespeeld wordt. Een vrij technische verhandeling die de stamboom van het instrument bespreekt en dieper ingaat op de systemen achter de bassen, registers, knoppen en klavieren. Daarnaast een korte inleiding in de muziekleer, een schets over de plaats van het accordeon in de muziekwereld en tips en overwegingen die van nut zijn bij de aanschaf van een instrument. De helderheid van de tekst laat hier en daar wat te wensen over. Veel jargon, dat niet altijd afdoende uitgelegd wordt en nogal wollig taalgebruik. Voor accordeonisten die al veel kennis hebben een mooi overzicht, maar niet geschikt voor beginners. Met verklarende woordenlijst en kleurenfoto's van verschillende typen accordeons. (NBD|Biblion recensie, Ria Warmerdam)

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Jan van den Bosch
Uitgever
Boekenplan
ISBN
9789086661329
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2010
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
168

Beschrijving

De wereld van het accordeon is helaas vrij chaotisch. Het doel van dit boek is om daar wat orde in te scheppen en hoofdlijnen aan te geven in de variëteit aan typen en systemen die in West-Europa tot ontwikkeling zijn gekomen. De aandacht gaat daarbij voornamelijk uit naar het standaardaccordeon, dat wil zeggen dàt accordeontype, hetzij met knop- hetzij met pianoklavier, dat is uitgerust met een zogenaamd standaardbassysteem. Een bijzonder accent wordt gelegd op het knopaccordeon, dat in Nederland niet de bekendheid heeft die het verdient.

Experimentele systemen en niet als accordeon te beschouwen harmonicatypen komen slechts ter sprake voor zover zij het hoofdonderwerp, het standaardaccordeon, kunnen verduidelijken. Ook het melodiebasaccordeon, dat een aparte richting vertegenwoordigt, wordt slechts zijdelings belicht.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Nederlandstalige boeken over het accordeon zijn schaars en alleen al daarom is een uitgave over dit veelzijdige instrument dat in vele varianten bestaat, toe te juichen. Dit boek richt zich vooral op de bouw en ontstaansgeschiedenis van het accordeon zoals die in Europa het meest bespeeld wordt. Een vrij technische verhandeling die de stamboom van het instrument bespreekt en dieper ingaat op de systemen achter de bassen, registers, knoppen en klavieren. Daarnaast een korte inleiding in de muziekleer, een schets over de plaats van het accordeon in de muziekwereld en tips en overwegingen die van nut zijn bij de aanschaf van een instrument. De helderheid van de tekst laat hier en daar wat te wensen over. Veel jargon, dat niet altijd afdoende uitgelegd wordt en nogal wollig taalgebruik. Voor accordeonisten die al veel kennis hebben een mooi overzicht, maar niet geschikt voor beginners. Met verklarende woordenlijst en kleurenfoto's van verschillende typen accordeons.

(NBD|Biblion recensie, Ria Warmerdam)

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Jan van den Bosch
Uitgever
Boekenplan
ISBN
9789086661329
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2010
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
168

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99